fredag 23 september 2022

Enkelt Brytbröd

Ett snabbt (effektiv tid) och enkelt (få ingredienser och liten hantering) bröd som i princip sköter sig själv i en långpanna tills det är dags att plocka ut det nygräddat ur ugnen med en väldoft som fyller hela ditt kök.

I allt väsentligt följer tillvägagångssättet för detta bröd anvisningarna i inlägget Dagligt bröd.


Enkelt Brytbröd (16 stycken ganska stora)

  • Plocka fram din gamla Philips Mixamat från sent 1980-tal. Sätt i degkrokarna och den stora bunken avsedd för bröddegar, paltsmet, sockerkaka i långpanna osv.
  • Placera ca 4 dl fiberhavregryn, 2 tsk salt, 3 msk socker och 1/2 dl rapsolja i bunken. På ett ungefär alltså, det blir inga dess mer dramatiska eller allvarliga konsekvenser om det diffar på 10-15% åt något håll. Go with the flow !!


Detta skola snart översköljas med het mjölk

  • Värm 1 liter mjölk till nära kokpunkten. Jag körde i mikrovågsugnen och det tog sisådär 5 minuter i anspråk vid 850 watts effektläge. Ingen aning om verkningsgraden på min lite drygt 10 år gamla mikro.


1 påse torrjäst och 1 liter mjölk

  • Blanda 1 påse torrjäst med ca 2 dl vetemjöl i en gammal glassbunke med skadad kant. Det funkar även med andra typer av bunkar med eller utan smärre skador. 


Torrjäst i gammal glassbunke före blandning

  • Häll 1 liter het mjölk över de tidigare i bunken inplacerade, mängdmässigt lite på ett ungefär, ingredienserna.
  • Fäll ner degkrokarna och kör din gamla Philips i 30 sekunder så att det blandas.
  • Invänta den magiska temperaturen "ca 45 grader Celsius". Känn efter med fingret lite då och då, det ska kännas ungefär 8 grader varmare 👀 än normal kroppstemperatur.
  • När korrekt temperatur uppnåtts körs Mixamaten igång och blandningen av torrjäst samt vetemjöl inplaceras i bunken.
  • Fortsätt därefter med att mata i mer vetemjöl direkt från påsen tills optimal degkonsistens uppnås. Jag uppskattar att det blev ca en halv påse för mig (1 kg). Lite i sänder och observera utvecklingen är bäst.
  • Jag låter degkrokarna knåda degen väl under ca 10 minuter.
  • Konsistensen ska vara "lätt klibbig men ändå samtidigt följsam och lagom fast samt gå att hantera väl med lätt mjölade händer på ditt mjölade bakunderlag". Exakt på det viset ska det vara för att uppnå optimalt slutresultat 👀.


Magisk temperatur uppnådd och dags för mjöl och knådning

  • Häll direkt upp degen på mjölat underlag.
  • Dela i 16 stycken på ett ungefär lika stora bitar.


Degen är upphälld på mjölat underlag

  • Placera de 16 ungefär lika stora bitarna i en långpanna med ett bakplåtspapper som underlag. Detta papper kan återanvändas någon gång för den som så önskar. Låt det torka och borsta av överflödigt bås.
  • Tillse att ett visst avstånd lämnas mellan dina bitar. De ska nu jäsa i 90 minuter varvid organisk tillväxt tilltar kraftigt i både x, y och z-led.
  • Placera en kökshandduk över dina bitar och försök, i görligaste mån, att lämna dessa ifred under jäsningens ca 90 minuter.
  • Efter 85 minuter kan du slå på ugnen och värma den till ca 190 grader.


16 bitar placerade i långpanna med bakplåtspapper

  • Lyft försiktigt på kökshandduken efter 90 minuter och iakttag vad kontinuerlig tillväxt kan göra med degbitar och kontantutdelningar 👀.
  • Placera långpannan i ugnen (snäppet under mitten) i 190 graders värme ca 16-19 minuter beroende på ugnstyp.
  • Håll lite koll ibland så att gräddningen fortskrider planenligt.


Kontinuerlig tillväxt under 90 minuter ger god utdelning

  • Efter ca 16-19 minuter är dina Brytbröd klara och det är dags att plocka ut dem från ugnen.
  • Är man osäker på färdigställandegraden kan man knacka lite lätt med knogen på pekfingret och om gensvaret då är lite "ihåligt" så är det troligtvis lätt och luftigt på insidan.
  • Jag penslar de nygräddade bröden med en blandning av olja, hett vatten och lite örtsalt. Då blir de lite glansigare på ovansidan. Men det är inte livsnödvändigt.
  • För oss blir det oftast så att den traditionella lunchen/middagen under bakdagar ersätts med nybakta ostsmörgåsar och en tallrik yoghurt.
  • När Brytbröden svalnat av delar jag dem på mitten och fryser in till kommande frukostar eller soppluncher.



De enkla Brytbröden är färdiggräddade

  • Några veckor senare när det var dags att baka igen så gjorde jag en annan variant av samma sak. Den här gången med fler ingredienser som mathavre, korngryn, kli och grahamsmjöl.
  • Det var i princip lika enkelt med samma förfarande kring all jäsning på plåt etc. Jag tycker om när det "sköter sig själv" på detta vis. Med en jäsning på 90 minuter kan man ta en långpromenad eller hinna med en sväng på gymmet samtidigt som man bakar.
  • Ingen ko på isen heller om det blir lite kortare eller längre jästid. Jäsningen är till för volymökning och att utveckla aromer i brödet.
  • Denna ugn var dock lite större så det blev 20 stycken bröd den gången.


Några veckor senare en annan variant av Brytbröd



Baka själv är enkelt, gott och billigt !! // Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

  1. Från det ena till det andra. Kan jag ha mött dig i sommar på Ökx marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan du inte. Sålde inget Brytbröd på Ökx marknad denna sommar. Inga andra somrar heller för den delen. En gång har jag varit på den marknaden men det var över 20 år sedan.

      Kanske möttes vi då ;)

      Radera