onsdag 2 februari 2022

Utdelningar januari

En mycket kortfattad sammanställning av utdelningarna för 2022 års första månad januari. Under månaden inkom kontantutdelningar från 59 stycken diversifierade bolag. 

Detta motsvarar nästan 2 utdelningar per dag och är på totalen en ökning med 72% jämfört med januari 2021. Målet för helåret 2022 är att öka utdelningarna med 25% jämfört med helåret 2021.

I början av det nya året är det ganska enkelt, om man som jag har ett helt kalenderår av veckovisa investeringar bakom sig, att presentera goda resultat. Den ackumulerade mängden i sig själv fixar den grejen åt dig per automatik. Trots att mina inköp oftast är åt det stokastiska (slumpmässiga) hållet och inte specifikt inriktat på att förstärka utfallet för utvalda månader.

Men jag gläder mig trots detta oomkullrunkeliga faktum åt den goda starten på året. 




Januari 2022 innebar en god start för Northernlights Globalfond



Betraktar man en strikt årssammanställning så ser det väldigt futtigt ut så här i början av året när 2022 representeras av blott en enda månad. Men jag har vandrat den här vägen under några år nu och vet att det naturligtvis kommer att se bättre ut för varje månad som adderas.

I nedanstående diagram visas utöver utdelningsnivå YTD 2022 även det nya justerade (+25%) utdelningsmålet för 2022 samt en med inflationen (+4% är min chansning där) justerad teoretisk FIRE-nivå för 2022.
  



Årliga utdelningar 2016-2022 Northernlights Globalfond


Återstår nu bara 11 månader till dess att överrensstämmelsen mellan teori och praktik kan detaljgranskas. Det kommer bli extra spännande att utvärdera detta år då så mycket kan komma att ändras för mig personligen avseende bland annat cirkussituationen.


73 de Northernlightsinvestment 

11 kommentarer:

  1. Utdelningsåret har åtminstone börjat fint, håller en tumme att det fortsätter i samma takt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör jag med. Men prognoser och kommunicerade höjningar har än så länge gett någon anledning till tvivel. Men det kommer väl någon ny pandemi inom kort...

      Radera
  2. En härlig tid nu med rapporter och utdelningsförslag som tas emot på daglig basis! Mycket uppiggande!

    För dig blir året extra spännande med en trolig FIRE-exit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, goda tider nu. Exiten är någonting jag funderar mycket kring för närvarande. När jag hinner med det mellan alla andra grejer nere på cirkusen. Inom någon månad kommer det bli ett snack med ledningen.....

      Radera
  3. 2022 är dessutom valår med möjlighet till nya låt oss kalla det FIRE-fientliga skatter, eller inte :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Göteborgare brukar väl vara goa glada gubbar. Men någon ska väl vara undantaget som bekräftar regeln... ;)

      Radera
    2. Jag är genuint nyfiken på valutgången och vilka eventuella dårpippiförslag som kan trilla ut därefter. Du verkar ju ha marginalerna på din sida så din FIRE blir nog inga problem. Jag är för övrigt en riktigt go gubbe.

      Radera
    3. Valutgången intresserar även mig starkt. Får lägga min röst där jag tror det gör minst skada.

      Rimligtvis (utan att närmare känna till dina planer naturligtvis) borde dina marginaler vara ganska stora :)

      Radera
  4. Ser ju riktigt bra ut. Bra jobbat!
    Är du redo mentalt att köra FIRE på riktigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Målet för helåret överstiger behovet för FIRE. Så det är en god indikation för att det funkar teoretiskt. Mentalt ? Det är svårare, där vacklar jag fram och tillbaka. Men så är det kanske för alla som ska lämna en del av livet (arbetslivet) bakom sig. Oberoende av när man når fram till det läget.

      Radera