lördag 5 februari 2022

INKÖP vecka 05 2022

Snön vräker ner, har kommit flera decimeter under natten. 

Men jag tycker det känns uppfriskande när elementen river i ordentligt. Det värsta som finns (OK en klar överdrift) är när regnet vräker ner (avskyr regn) eller vädret fastnar i limbo på antingen -33 eller +33 i flera veckor.

Även utdelningshöjningarna dundrar in på bred front, som så ofta i början på året, när bolagen nu stänger föregående år, manipulerar sina slutresultat 👀 och meddelar vilka kontanter som de önskar skifta ut till sina förväntansfulla ägare. 

Jag upplever ovanligt goda utfall på utdelningshöjningarna så här initialt detta år 2022. Massor av höga ensiffriga höjningar (7-9%) och även ett flertal tvåsiffriga. 

Mest glädje spred United Parcel Service Inc (UPS) som drog till med en monsterhöjning på 49% (!!). Vårt egna PostNord gör väl inte mycket annat än höjer portot med den nivån och krossar ytterligare några kristallvaser mot betonggolvet i postsorteringshallen.

 


PostNord ?? Sorry...I´ve never heard about those guys....


Nivån på utdelningshöjningarna kan definitivt behöva vara signifikanta ett år som detta när experterna tvistar om åt vilket håll inflationen ska gå. Jag chansade med +4% för helåret 2022 vid uppjustering av min egen FIRE-nivå. Om det scenariot  infrias så är det bra om genomsnittliga höjningen för utdelningarna även landar runt det märket. Teori och praktik hand i hand genom livet.

Min diversifierade pensionsfond Northernlights Globalfond är i dagsläget sammansatt av 192st individuella innehav uppkryddad med 32st blandade fonder och ETFer. 

Under veckan genomfördes inköp i nytt innehav i form av SSAB B (SSAB B) vilket alltså blev nr 192 in i pensionsfonden. Min råvaruandel är alltför låg och det var en av anledningarna till att jag plockade in stålproducenten. En annan anledning var att de skiftar ut en hel del kontanter under april månad. 

Sammantaget blev det i mina ögon ett lämpligt läge att initiera en startposition i ett företag där jag även genom åren tillbringat en hel del tid på officiella uppdrag vid ett flertal filialer. 

 


Pensionsfonden Northernlights Globalfond YTD 2022-02-04



Utöver nedanstående inköp i individuella innehav genomfördes under veckan även investeringar i de börshandlade produkterna:

  • XACT Norden Högutdelande
  • iShares Electric Vehicle & Driving Technology UCITS ETF USD (Acc)
  • iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF USD(Acc)


Swedbank A (SWED A) Portföljandel 0,73% Swedbank bedriver bankverksamhet. Banken erbjuder ett brett utbud av traditionella finansiella tjänster inom kapitalförvaltning och lånefinansering, med störst verksamhet inom Norden och Baltikum. Kunderna består av privata aktörer samt medelstora- och stora företagskunder runtom hemmamarknaderna. Swedbank gick tidigare under namnet Sparbanken och har idag sitt huvudkontor i Sundbyberg.

SKF B (SKF B) Portföljandel 0,44% SKF är en global tillverkare inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Produktportföljen består av kullager, hylsor, lagerhus, samt radialtätningar. Eftermarknadsservicen berör huvudsakligen teknisk support, underhållsservice, rådgivning samt utbildning inom arbetsområdet. SKF finns representerat inom samtliga globala regioner via bolagets återförsäljare samt egna produktionsanläggningar.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,83% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

SSAB B (SSAB B) Portföljandel 0,21% SSAB är verksamma inom stålindustrin. Bolaget erbjuder produkter och tjänster som utvecklats i samarbete med företagets kunder och innefattar huvudsakligen stål, höghållfast stål, samt specialstål och övriga konstruktionslösningar. Verksamheten drivs via flertalet produktionsanläggningar med störst närvaro inom Europa och Nordamerika. Kunderna återfinns inom varierande sektorer. SSAB grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Alfa Laval (ALFA) Portföljandel 0,38% Alfa Laval är ett tillverkningsbolag. Bolaget är idag specialiserade som leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar för värmeöverföring, separering och flödeshantering. Exempel på produkter är kontrollsystem, analytiska instrument samt ventiler och pumpsystem. Lösningarna används huvudsakligen bland industriella aktörer på global nivå. Bolaget kom ursprungligen till under 1883 och har idag sitt huvudkontor i Lund.

SEB A (SEB A) Portföljandel 0,77% SEB är en nordisk finansiell koncern. Banken erbjuder kunder i Norden och de baltiska länderna rådgivning och ett brett utbud av andra relaterade finansiella tjänster. I de nordiska länderna innehar verksamheten en stark inriktning mot företagsaffärer, sparande och investment banking. Banken har även kontor i Nordamerika och Asien för att fungera som en mellanhand mellan investerare och den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Epiroc B (EPI B) Portföljandel 0,21% Epiroc är ett industribolag. Idag återfinns verksamhet främst inom gruv- infrastruktur samt råvaruindustrin. Olika produkter och tjänster som bolaget tillhandahåller inkluderar borriggar, aggregat, anläggningsutrustningar, samt lastmaskiner och ventilationssystem. Utöver erbjuds förbrukningsvaror, reservdelar samt eftermarknadsservice. Epiroc kom till som en avknoppning ur Atlas Copco och har sitt huvudkontor i Nacka.

Nibe Industrier B (NIBE B) Portföljandel 0,29% Nibe Industrier är ett industribolag. Bolaget erbjuder tjänster inom värmelösningar och energihantering. Koncernens verksamhet är indelad i ett flertal affärsområden och dotterbolag, med vardera specialistkompetens. Kunderna återfinns på global nivå med störst koncentration inom Norden, Europa och Nordamerika. Produkterna riktar sig främst till företagskunder och större institut men även till privatpersoner. Bolaget har sitt huvudkontor i Markaryd, Sverige.

Investor B (INVE B) Portföljandel 1,88% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden D (SBB D) Portföljandel 0,22% Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades 2016 och har tidigare rötter inom Effnet-koncernen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.



73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

  1. Hej fina köp!
    Konstigt vi köper nästan samma bolag.

    Denna vecka blev det NCC, Swedbank, Alfa och SKF för mig.
    SKF ligger på PE 12, NCC PE 10.
    Ha en skön helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina inköp utgår vanligtvis från tillfälliga (oftast) negativa sentiment i kombination med en önskan om påfyllnad upp till någon önskvärd nivå. Jag eftersträvar inte likaviktning men tycker om att sprida riskerna.

      Så till viss del styrs jag av slumpen. Men det finns en tanke, plan och struktur som bubblar i bakgrunden.

      Tack för positiv feedback !! Ha en bra helg du oxå. Här blir det en del snöskottning bara det slutar snöa nån gång :)

      Radera
  2. Låter underbart med flera decimeter nysnö! Snöskottningen tristare men bra gratis träning. Ssab var en chock, en glad sådan att de äntligen skiftar ut lite pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så har jag alltid resonerat, gratis träning. För några år sedan (om jag såg att det skulle bli kanonfint vårvinterväder) kunde jag ta ut ledighet för att skotta snö bort från gården i några dagar. Tända en eld, grilla korv och jobba i solskenet. Härligt.

      Har inte ägt SSAB förr (vad jag kan minnas) så det blir intressant att följa.

      Radera
  3. XACT Högutdelande har länge varit populär hos utdelningsinvestere och den avtog inte direkt när utdelningshöjningen meddelades. Jag ökadd också en gnutta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju ett bekvämt sätt att skapa kassaflöde från ett gäng stabila utdelare. Ibland blir jag lite bekväm.

      Radera