lördag 19 februari 2022

INKÖP vecka 07 2022

Utdelningshöjningarna har varit många och substantiella under inledningen av året. 

Om man bortser från de extrema uteliggarna (på båda sidorna av skalan) så hamnar flertalet med lite hybris i intervallet 8-10%. Vilket är ett bra utfall eftersom jag siktar mot en genomsnittlig direktavkastning för utdelningarna i min pensionsfond om 4-4,5% med en årlig tillväxt (dvs de genomsnittliga årliga höjningarna) som överstiger inflationen.

Investeringsveckan har inneburit noll sälj och 2st helt nya innehav in i pensionsfonden Northernlights Globalfond. Positioner initierades i globala snabbmatshaket McDonald´s Corporation (MCD) och de kanadensiska diversifierade finansmånglarna hos Great-West Lifeco Inc (GWO)

Därmed summeras antalet individuella innehav i skrivande stund till 194st.

Under veckan noterade jag även att den utmärkta transatlantiska ekonomibloggaren Simple Dividend Growth länkade till min blogg med en automatisk google translate. Intressant att se sina små texter översatta till engelska. Ännu mera intressant ska det bli att se vad google translate kan göra med snabbmatshaket och finansmånglarna 👀

Vi som strävar efter FIRE genom våra egna ihärdiga besparingar i vardagen med efterföljande investeringar är sannerligen en global rörelse.




Not my cup of tea. But feel free to purchase !!



Utvecklingen för den mångtaliga pensionsfonden har initialt för året inte varit särdeles dramatisk. De tråkiga utdelande värdeaktierna i kombination med en diversifierad valuta och en brokig samling fonder och ETFer har hållit emot bra i dessa tider av även diversifierad oro i form av ränta, inflation och krigsscenarior. 

Det är ungefär på det sättet som jag eftersträvar och önskar att pensionsfonden ska utvecklas långsiktigt. Bättre utveckling i sämre tider med börsoro, sämre utveckling när den maniska fasen av den bipolära psykpatienten Mr Market dominerar. Man kan inte få allt här i världen.

Nedan visas en graf med jämförelseindex satt till OMX S30. Vanligtvis, eftersom jag investerar globalt, jämför jag med DJ World Index vilket för året är ner 6,84%.



Northernlights Globalfond YTD 2022



Utöver inköp i individuella utdelande innehav genomfördes även under veckan påfyllningar i XACT Norden Högutdelande och XACT Sverige samt Spiltan Aktiefond Investmentbolag.


Nedan visas samtliga enskilda inköp under veckan.


Thule Group (THULE) Portföljandel 0,41% Thule Grup är verksamma inom detaljhandeln. Bolaget bedriver produktion och försäljning utav produkter för sport- och fritidsbranschen. Produktportföljen är bred och inkluderar huvudsakligen cykelutrustning, vatten- och vintersportutrustning samt väskor och fodral. Verksamhet innehas global nivå med produkter som säljs under varumärkena Thule och Case Logic. Bolaget grundades 1942 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Nibe Industrier B (NIBE B) Portföljandel 0,33% Nibe Industrier är ett industribolag. Bolaget erbjuder tjänster inom värmelösningar och energihantering. Koncernens verksamhet är indelad i ett flertal affärsområden och dotterbolag, med vardera specialistkompetens. Kunderna återfinns på global nivå med störst koncentration inom Norden, Europa och Nordamerika. Produkterna riktar sig främst till företagskunder och större institut men även till privatpersoner. Bolaget har sitt huvudkontor i Markaryd, Sverige.

Pizza Pizza Royalty Corp (PZA) Portföljandel 0,24% Pizza Pizza Royalty är ett restaurangföretag som äger respektive snabbmatsrestauranger i Kanada. Företaget äger rättigheterna till Pizza Pizza och har sina intäkter i form av royalties. Företaget grundades 1967 och har sitt huvudkontor i Toronto.

Wihlborgs Fastigheter (WIHL) Portföljandel 0,21% Wihlborgs Fastigheter är ett fastighetsbolag med störst fokus mot ägande och förvaltning av kommersiella fastigheter i Öresundsregionen, vilket även innefattar investeringar inom Köpenhamnsregionen. Bolaget förvärvar, äger och utvecklar fastigheter främst av karaktären kontors- och butiksfastigheter, industri- och lagerfastigheter, samt övriga projektfastigheter. Huvudkontoret ligger i Malmö.

Castellum (CAST) Portföljandel 1,41% Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

SSAB B (SSAB B) Portföljandel 0,32% SSAB är verksamma inom stålindustrin. Bolaget erbjuder produkter och tjänster som utvecklats i samarbete med företagets kunder och innefattar huvudsakligen stål, höghållfast stål, samt specialstål och övriga konstruktionslösningar. Verksamheten drivs via flertalet produktionsanläggningar med störst närvaro inom Europa och Nordamerika. Kunderna återfinns inom varierande sektorer. SSAB grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

McDonald's Corp (MCD) Portföljandel 0,17% McDonalds är en global livsmedelskoncern. Bolaget är huvudsakligen verksamma inom snabbmat och innehar ett brett utbud av hamburgare och tillbehör, glass, shakes och frukostprodukter. Verksamheten drivs via franchise på global nivå, där försäljning sker via egna fysiska butiker runtom världen. Inom koncernen återfinns även barnsjukhuset Ronald McDonald. McDonalds grundades ursprungligen 1955 och har sitt huvudkontor i Illinois, USA.

Peab B (PEAB B) Portföljandel 0,45% Peab är verksamma inom byggsektorn. Bolaget bedriver verksamhet inom bygg och anläggning och erbjuder ett brett utbud av ingenjörstjänster. Tjänsterna som erbjuds innefattar arbete som berör anläggning, avfallshantering, asfalt och betong, bostadsproduktion, elteknik och underhåll. Bolaget innehar störst verksamhet runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Förslöv.

Investor B (INVE B) Portföljandel 1,86% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Great-West Lifeco Inc (GWO) Portföljandel 0,21% Great-West Lifeco är ett finansiellt holdingbolag inriktade mot försäkringar. Bolaget arbetar med intressen i livförsäkring, sjukförsäkring, investeringar och pensionssparande samt återförsäkringsföretag. Bolaget betjänar de finansiella säkerhetsbehoven hos människor i Kanada och USA. Great-West Lifeco grundades 1891 och har sitt huvudkontor i Winnipeg, Kanada.


73 de Northernlightsinvestment



14 kommentarer:

  1. Kraftfull inköpsmarch mot 200 innehav. Riktigt trevligt med alla dessa kraftiga utdelningshöjningar! Vad gäller donken så nog ett bra köp då inte alla serverar hemlagade burgare. Blir sådan stadig lunch idag fast utan pommes och hemmavid alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när det är så nära har det blivit lite kul att sikta mot just dessa 200 individuella innehav. Det är även där jag satt gränsen i den gadgeten hur många innehav som ska visas. Fast det kan man ju alltid ändra till 250 ;)

      McDonalds har en bra historik på många sätt och är global. Jag gillar såna innehav :)

      Det blir nog någon typ av fyllda kycklingfileér med rotfrukter i ugn ikväll.

      Radera
  2. Själv har jag köpt Castellum, Cibus, Electrolux, SBB och SEB. Det måste vara ditt shopaholicbeteende som smittar av sig ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har problem med det där. Ska googla på närmaste ställe där man kan gå igenom ett 12-stegs program. Skäms ju massivt över att jag nu även har dragit med mig en ung oskyldig vårdkämpe till Undersköterska som medberoende.

      Förlåt mig. Min undergång borde jag hålla för mig själv. Jag lägger ner investeringsbiten av bloggen och fokuserar hädanefter enbart på botanik.

      Radera
    2. Du kan ju alltid bli matbloggare, för inom det området har du onekligen talanger.

      När det gäller min situation är är jag redan förtappad, så det skulle nog inte hjälpa om du blev botad.

      Radera
    3. Tack,

      för att du lyckas identifiera någon form av talang hos mig.

      Radera
  3. Det är svårt att sluta köpa aktier när man väl börjat, man vill ha fler o fler o fler utdelningar och mer utdelning!...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moooh-haaahaaaa-haaaaa-haa---HAAA !! (Mad Dividend Stock Investor)

      Radera
  4. Fina köp där! Jag behöver vänta in löning innan månadens köp kan genomföras. Februari är annars en sur månad med fordonsskatt, hemförsäkring, privat sjukförsäkring och andra engångsfakturor som alla ska betalas i februari. Kan dela upp dessa månadsvis men jag tycker det är skönt att damma av dessa årsvis istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Februari är även en av mina sämsta sparkvotsmånader traditionellt. Studielån och en del andra stora räkningar. Jag kör räkningar månadsvis eller per kvartal där det är möjligt.

      Är inne i en 2,5 år lång investeringsperiod. Men kassan sjunker snabbt nu och om något kvartal är jag fullinvesterad enligt min egen definition.

      Radera
  5. Väldigt långt tillbaka i min livshistoria så jobbade jag på McDonald's. Jag tror att det är mer lättförtjänta pengar att vara ägare istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så långt tillbaka i tiden fanns inte ens MCD här uppe i konservativa Norrland. Vi hade vårat eget Max. Där jobbade jag efter gymnasiet i några månader, flippade hamburgare på Max Drottninggatan i Luleå.

      35 år sedan.

      Radera
    2. Max fanns inte i Göteborg när jag jobbade i restaurangnäringen. Clock fanns med sin moderna TV-underhållning och rökavdelning. Det var bättre förr.

      Radera
    3. Jag har för mig att Max fanns i Stockholm där nån gång i mitten på 80-talet (men jag kan minnas fel) och att vi i grabbgänget brukade göra en stor grej av att åka dit och käka hamburgare när vi bilat ner från Luleå för att åka på vildsint charter ner till de olika Solkusterna i några veckor.

      Radera