tisdag 14 september 2021

Typ Pizza Capricciosa 10 SEK

Jag var ganska gammal (15 år) när jag åt pizza för första gången i mitt liv. Det var efter en skolutflykt i årskurs 9 som det blev restaurangbesök på Exotic på Kungsgatan i Luleå och skolan bjöd på mat. Eftersom jag var lite småkinkig med maten i mina ungdomsår så blev det den gången den barnvänliga varianten Vesuvio som tog min oskuld avseende pizza.

Kommer ihåg att jag som litet barn inte åt vare sig skalet på gurkan eller utsidan på franskan. Bara inkråmet. Svamp, lök, broccoli, spenat och i övrigt det mesta i grönsaksväg var fullkomligt otänkbart. 

Men nuförtiden äter jag tyvärr allt som kommer i min väg. Det är nog faktiskt tack vare att mina allra första år i arbetslivet tillbringades i restaurangbranschen varvid alla kulinariska divalater successivt jobbades bort. Bland annat lärde jag mig att det är otroligt gott med någonting så anspråkslöst som korrekt stekt lök.

Jag kan fortfarande, nu som vuxen, möta människor i min egen ålder som mest förefaller äta Bullens pilsnerkorv, korvbröd och Gorby´s piroger. Å naturligtvis snabbmat i alla varianter. Jag är glad över att mitt liv tog vägen förbi köksbranschen under några år. 

Anledningen till min sena pizzadebut var troligtvis att vi i min familj aldrig åt mat ute på restaurang. Det fanns inte någon ekonomi för dylika utsvävningar.

Som kuriosa kan även nämnas att Exotic på Kungsgatan några år senare blev ett vanligt tillhåll för mig och mina gymnasiekamrater i första ring. De kinesiska ägarna var inte så noga med att kontrollera åldern på de som satt vid borden utan serverade gladeligen fatöl till oss ungdomar. Vilket vi var tacksamma för. 

En av våra prisvärda lunchrätter denna vecka blev äkta gammal svensk husmanskost när den är som bäst; Pizza Capricciosa. Ja men typ på ett ungefär i alla fall. 
 

Typ Pizza Capricciosa 10 SEK/portion

  • Den här gången utgick jag från ett sk pizzakit (deg + tomatsås) till extrapris nere på COOP för 10 SEK. Tycker det är en smidig och prisvärd genväg de gånger som det är till salu för 5-10 SEK per förpackning.
  • Började med att kavla ut degen på lätt mjölad diskbänk så att ytan ökar med sisådär 30%. Ungefär så att det täcker en stor ugnsplåt. Lägg bakplåtspapper i botten, vik degen dubbel och lyft geschwint över den till plåten. Vik upp den igen och tryck försiktigt ut den allt vad du förmår. Botten blir tunnare och pizzan därmed (i min smak) godare.
  • Strimla upp 300g kassler, 10 medelstora champinjoner, 1 liten gul lök och 0,5 röd pepparfrukt. Riv 300g hårdost av valfri sort. Ta din favoritvariant.
  • Bred ut den bifogade tomatsåsen i ett tunt lager över degen.
  • Fördela det strimlade jämnt över pizzabotten. Överst den rivna osten. Avsluta med ett moln av oregano eller basilika eller blandade franska örter.
  • Hopp in i ugnen 200 grader, mitt i ugnen, typ ungefär 16-18 minuter.
  • Alla övriga ingredienser inköpta på Willys (Axfood) till nedsatt pris 50%. Utom champinjonerna och löken som inhandlades till ordinarie pris.
  • Pensla kanterna på pizzan (när den är färdiggräddad) med lite rapsolja med ett stänk av örtsalt.
  • Ät !!
  • Det blev 4 portioner för oss gamlingar som inte behöver så mycket mat längre (dvs 2 portioner för Fumlan) 👀 vilket ger oss ett portionspris om 10 SEK.

 


Klassisk svensk husmanskost i fyrkantigt format



73 de Northernlightsinvestment

14 kommentarer:

  1. Pizza är gott! Stekt lök också. En hög igenkänningsfaktor på divalaterna, här jobbas det fortfarande på att reducera antalet smaker och konsistenser som är svåra. Avokado och broccoli är det träningsläger på för tillfället.

    Jag brukar förvärma plåten i ugnen och dra över bakplåtspappret med pizzan på först när den ska in i ugnen. Jag tycker botten blir bättre gräddad med en het plåt, vilket väger över det lite kluriga momentet att få med sig all topping intakt på pizzan när den ska med över kanten på plåten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får jag väl lov att erkänna att just avokado har jag fortfarande svårt för :) Är medveten om de goda fetterna, å det funkar tärnat tex i en blandad skaljursallad. En del äter det med sked direkt ur skalet. Där är jag ännu inte kommen.

      Broccoli är en personlig favorit numera. Men jag började försiktigt med broccoligratänger med knaperstekt bacon.

      Brukar oxå förvärma plåten ibland. Om man använder ett sånt där styvt flergångs bakplåtspapper (typ vävt silikon) och är 2 personer som lyfter/spänner samtidigt i fyra hörn så går det smidigt med lite koordination. Mitt nästa steg är att skaffa en grillsten och laga pizzan på grillen. Det får bli nästa sommar.

      Din kommentar var btw den 1000e kommentaren här på bloggen !!

      Radera
  2. Där ser man! Jag gjorde också pizza på Coop-pizzakit (för första gången faktiskt) i helgen, köpt för 10 kr i kortdatumhyllan. Väldigt smidigt som du skriver. Hittade rökt påläggsskinka billigt och har kantareller i frysen.

    Har upptäckt att det ofta är samma produkter i kortdatumhyllan och anpassar mig efter det. Färsk kycklingfilé är ändå favvon.

    Min första pizza var 1980 när vi tältcampade i Moraparken. En pizza delades på 5 barn och vi tyckte det var god ny bekantskap och ville köpa mer men då var det stängt...

    Pensla kanterna gjorde jag inte men kanske är ett tips då de är lite torra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kantareller, det var lyxigt !! Plocka svamp i skogen ska jag bli bättre på. Funderar på att gå en kurs faktiskt och lära mig mer.

      För mig var det 1981. Så du var långt före mig :)

      Jo, kanterna blir mindre torra och mjukare/smakrikare.

      Radera
  3. Kommer inte ihåg första pizzeriabesöket, så det var nog inget livsomvälvande. Däremot gjorde gärna mamma och pappa hemmagjord pizza på 70-talet och då tyckte jag att kanterna var godast. Min morbror ville ha ansjovis på sin hemmagjorda./Hea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan definitivt tänka mig ansjovis på pizza. Sardeller, lök och några knäckta ägg har jag brukat göra ibland. I slutet av 90-talet brukade jag göra en variant med currykryddad köttfärs och skivade bananer. Men oftast är det bara jag som gillar den så det var länge sedan nu... :)

      Många skär bort kanterna. Jag tycker om kanterna numera. Det som jag förr som barn brukade rata totalt.

      Allting förändras.

      Radera
  4. Vi åt på restaurang en gång om året som små, familjeekonomin tillät inte större utsvävningar. Det var skolavslutningen som firades med "Fyra små rätter" i vad som då var ett högtidligt ögonblick. Idag skulle man nog se det som bukfylla men inte mycket mer. Tiderna ändras...

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1 gång om året alltså !?? Ja vissa är då födda med guldsked i munnen ;)

      Radera
  5. Första gången jag åt pizza var någon gång i början av 80-talet. Pappa köpte med sig hem från jobbet. Jag minns inte vad jag fick för någon men jag kommer ihåg att pappa tog en inbakad variant, troligtvis en calzone.

    Vi gör regelbundet hemmagjord pizza men vi använder inte längre ett sådant där pizzakit. Det går ju väldigt fort att göra egen deg och tomatsås har jag några burkar i frysen som är färdigkryddade och klara för användning. Om man använder ett pizzakit så är det som du skriver nödvändigt att kavla ut degen rätt ordentligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud vad gott !! Calzone med Hummer och Gåslever alltså !!? Det har jag aldrig provat.

      Jag brukar oxå oftast göra egen deg. Å då gör jag så att det blir till 8 runda normalpizzor, och fryser in överbliven deg styckeförpackad. Funkar finfint....

      Radera
  6. Helt riktigt, ordentliga portioner ska det va...förutom när det gäller just pizza. Men i somras åt jag faktiskt den godaste pizzan jag någonsin ätit, med bl.a. oxbringa, ruccola, någon stark ost och olivolja. Det var en helt annan upplevelse och pricken över i:et hade varit ett glas rött till, men så bidde det inte den gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag åt som en häst förr i tiden. Har märkt en markant skillnad nu efter 50 för kaloribehovet. Det är väl den där förbränningen som har gått ner. Aptiten är det dock inget fel på dessvärre.

      Jag brukar säga om mig själv att "om ni någonsin hör mig säga att jag inte är nå hungrig" så är det bra att köra mig direkt till veterinären. för då är slutet nära....

      Radera
  7. Vad NLI, inte trodde jag att en gourmet av rang som dig köper ett pizzakit... Vilken chock. Kalkyl gör även degen själv!

    Stekt lök, gärna till pannbiff är mycket gott. Avocado som det pratas mycket om och som jag i och för sig gillar med lite salt på är alldeles för dyrt för min magra kassa. Borde börja odla o sälja med de styckpriserna på de handgranatsliknande ofta stenhårda "nyttigheterna".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag gör ofta deg själv och fryser in överskottet i lämpliga bitar. Det är smidigt att ha till hands. Men när det är extrapris 5-10 SEK per pizzakit så brukar jag oxå passa på. Det är vanligtvis lång hållbarhet...minst en månad....

      Radera