torsdag 23 september 2021

Pastagratäng med rotfrukter och falukorv 6 SEK

Maten tog slut sådär mitt i veckan. Av någon anledning blev det mindre matlagning förra helgen och mera leva för dagen. Annars är min normala rutin att under lördag och söndag se till att laga tillräckligt med mat för att täcka 2 personers kommande huvudmåltider fram till och med fredag lunch.

Den moderna människan löser naturligtvis sådana kriser genom inköp av takeaway på restaurang, pizzeria eller godtyckligt grillhak. 

Men eftersom jag egentligen är en reinkarnerad gammaldags husmor från 1950-talet med papiljotter och blommigt förkläde så tog jag efter jobbet Hedvigcykeln ner på Willys rotsaksvecka (3,90 SEK/kg). Lite svamp, löksorter och falukorv på realisation (25 SEK/kg) hamnade oxå i korgen. Tillsammans med tidigare inköpt Barillapasta (5 SEK/0,5kg) fick det bli ingredienser till en billig och snabblagad middagsrätt.

     


Farbror Northernlights ska göra Pastagratäng av Oss !!



Pastagratäng med rotfrukter och falukorv (ca 8 port)
  • Börja med att koka pastan (ca 600g blev det för mig) enligt anvisningarna på vald förpackning/fabrikat.
  • Tärna upp ca 600g falukorv och bryn (olja/smör) i valfri panna under sporadisk omrörning. Jag tog en wokpanna så kan man använda den senare för att göra hela gratängsåsen färdig. Stek så det blir lite yta och därmed smak. Krydda med torkade varianter av peppar, chili, vitlök, ingefära, basilika, rosmarin. Tag upp i bunke.
  • Ansa rotfrukterna (morot och palsternacka), purjolök samt skala lökarna.
  • Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och inplacera en smörklick i pastan. Rör om och häll pastan i en stor smord ugnsform.
  • Tärna upp rotfrukterna och bryn (olja/smör) i samma panna som tidigare. Mata i hackad lök, svamp och purjolök successivt efter några minuter. Salta och peppra.
  • När lök, svamp och rotfrukter mjuknat och fått lite stekyta tillsätts den tidigare brynta korven. Rör om och fräs vidare 2 minuter.
  • Sätt på ugnen 225 grader.
  • Vispa ihop en klimpfri toppredning (googla) på ca 3dl mjölk och ungefär 2msk vetemjöl. Jag höftar från paket/påse så som vanligt lite svårt att ge exakta mängdangivelser. Testa dig fram, snart är du en fulländad toppredare !!
  • Häll toppredningen i stekpannan, rör om och puttra ihop typ 2 minuter. Tillsätt ca 2dl turkisk yoghurt och rör om ytterligare (tyvärr måste jag rekommendera Arla eftersom den är outstanding i krämighet. Som norrlänning tar det emot oerhört, men ärlighet varar längst).
  • Smaka av med några kläm av en stark senap. Eller kör vanlig svenne-Slotts om du inte tycker om stark senap.
  • Du har nu åstadkommit en gratängsås.
  • Häll gratängsåsen över pastan och rör om försiktigt från botten. Täck med ostskivor. Pudra över oregano. In mitt i ugnen typ 15-18 minuter, kör lite grillelement mot slutet för önskad nivå av gyllenbrun yta. 
  • Servera med valfri blandsallad.
  • Blev ca 8 portioner för mig till en kostnad av runt 6 SEK per portion.
  • Lägg resterna i korvbunken enligt ovan så sparar man inte bara pengar utan även disk.



Pastagratäng med rotfrukter och falukorv.


Kanske inte någon mat man bjuder på vid den allra första dejten med tända kandelabrar, Barry White i högtalarna och rosenblad utströdda över sängen. Men som vardagskrubb en vanlig sosseonsdag funkar det helt OK !!


73 de Northernlightsinvestment

10 kommentarer:

  1. Trevligt inlägg! Kul med matrecept!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte riktigt recept kanske :) Mera någon form av allmänt hållna checkpunkter. Jag lagar mat på ungefär samma sätt som jag investerar i aktier...

      Radera
  2. Lät riktigt gott. Ska ta o prova. Ungarna kanske gillar detta bättre än rotfruktssoppan jag själv är mkt förtjust i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju korv med i anrättningen. Given succé bland ungarna ;)

      Fast jag kommer ihåg en gång när jag skulle göra stekt falukorv med makaroner till mina brorsöner. Istället för att steka korven i skivor så skar jag stavar av den vilket ger mer stekyta per viktenhet och därför en godare färdig produkt.

      Dom vägrade äta det !! Trots att jag pedagogiskt visade hur jag bara skurit korvskivorna i stavar....

      Helt otroligt. Tur att jag inte har några barn... :)

      Radera
  3. Pratade med sonen häromdagen. Han ligger ute på fält månd-torsdag. Han står och lagar mat för alla dagarna inkl lagad mat till frukost och gör matlådor för alla målen och tar med. Jag blir så lycklig. Kanske ev att jag lyckats en liten smula med ett av barnen i alla fall :) Jag blir gladare av att höra att de kollar jämförpriser än när de kommer med en bukett blommor till mors dag :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis och bra jobbat CS :) Det tar ibland "emot" att alltid äta egenlagad mat. på samma sätt som FIRE ibland kritiseras så får man även jobba i motvind kring att laga sin mat själv. Det är många som kommenterar "att man är tråkig" som inte hänger med ut på lunchrestaurangen och betalar 100 Kr för en tallrik ärtsoppa med sylt och plättar.

      Inget problem för mig som gjort det hela livet och är så pass gammal nu. Men en del yngre märker man att de dras med när den dagliga hämtmaten ska beställas.

      Du får jobba vidare med det andra barnet :)

      Radera
  4. Låter gott och är ju fantastiskt billigt!

    Nu blir det mycket hel- och halvfabrikat och dålig restaurangmat för mig då jag ju jobbar mycket. Men i FIRE är ett av mina mål att äta nyttigare, mer självlagat, bättre restaurangmat. Samt att kunna välja bättre råvaror: tänk Parma-skinka ej Coop Xtras pressade. Ej fiskpinnar utan färsk fisk från fiskbilen eller ännu hellre egenfiskat. Hellre biff Stroganoff än korv Stroganoff.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fast jag får revidera portionspriset till 7 SEK eftersom det bara räckte till 7 portioner ist för de uppskattade 8. Matlagning och hushållning är ett stort intresse för mig. Nästan avkoppling. Det är nog därför jag alltid tar mig tid till sådant även om även jag en längre tid haft fullt upp på jobbet.

      Kul att höra av dig Småland !! Man blir ju fundersam när du är lite "osynlig"... :)

      Radera
  5. Och Barry White är förvisso ändock ett elände att lyssna på.

    Robert B.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mr White är kanske inte min preferens i den givna situationen :) Drog bara till med en lämplig klyscha. Soft klassisk musik...eller soft jazz är nog mitt förstaval....

      Radera