torsdag 15 juli 2021

Små projekt på semestern

Den här sommarsemestern är lite annorlunda för mig avseende inplanerade aktiviteter. Vanligtvis har de senaste åren, sedan jag tog över det lilla huset vid havet för ca 10 år sedan, varit fyllda av spännande, ansträngande, i vissa fall tidskrävande och lite mer omfattande projekt*

Definitivt även förenade med en hel del kostnader. Men det är bättre att ta kostnaderna före exit med en stadig inkomst att luta sig emot enär kostnader ibland kan vara svåra att uppskatta i förväg. Man vet aldrig riktigt vad man hittar när man börjar riva i en gammal kåk. Alltid väntar det någon överraskning runt hörnet eller när man bryter bort en gammal bräda 👀

Har successivt planerat och förberett för den dag då jag kliver av från cirkuslivet och därvid skapat mig en fast punkt i tillvaron att utgå ifrån. Till viss del är detta definitivt en efterhandskonstruktion och ett tillrättaläggande av faktiska händelser. Besitter inte en så utstuderat kalkylerande personlighet att jag redan 10 år i förväg förutser framtida scenarion. Absolut inte. 

Men jag har en märklig ödestro och en känsla av att "man måste ha lite tur oxå". Så om man ärver en fastighet med renoveringsbehov och en tid därefter ramlar över en halvkomplex situation där ersättning under några år måste utgå i en gråzon av en viss specifik kategori för att därefter normaliseras. Ja, då tänker jag med min personlighet att det var nog meningen att det skulle bli så. Att alla dessa ibland mycket motiga projekt* som tagit så mycket av min tid och energi var förutbestämda att leda mig i en viss riktning. Att möjligheten till FIRE skulle komma in i mitt liv långt före jag ens kände till att det fanns något som kallades så eller vad det kräver.

Min motsträviga utbrända personlighet till trots så blev jag bakbunden och av det där knepiga ödet, som jag av någon oklar anledning alltmer tror på, fråntagen rimliga alternativ. Annat än att slå bakut, högljutt protestera mot orättvisorna, göra mig själv till ett utnyttjat offer och hoppa av direkt. 

Men sådan är inte jag. Om en dörr stängs så öppnas ofta ett fönster till någon annan möjlighet. Ibland tar det lite tid att komma fram till vem som egentligen utnyttjar vem i den gråzon som verkligheten ofta utgör.

Men detta nådens år 2021 alltså för ovanlighetens skull bara små skruttprojekt som inte tarvar mer än tumstock, blyertspenna, såg och skruvdragare. Allting byggt av överblivet spillvirke, små stumpar som jag sparar tills något lämpligt användningsområde uppenbarar sig. Målat med överblivna färgskvättar som står och långsamt torkar bort i förrådet. 

Det gamla grillbordet hade efter 10 år gjort sitt. Så det blev ett nytt Grillbord i 45x70 underrede, ribbad skiva i 34x70 respektive 22x120 undertill. Avläggningsytor är bra att ha. Målat i Beckers kulör "Hallon" samt grå lasyr 3000N och utevit kulör 0502Y. 

En morgon vaknade jag av att sovrumsdörren öppnades till förkunnandet att "Nu har vi de starkaste harpaltarna i kommunen för de har ätit upp nästan all spenat !!". Så det fick raskt bli Harpaltsskydd i form av inramning av odlingsbänken för ärtskidor. Byggd i 22x70 och 22x45 ribb invändigt klädd med hönsnät. Målad i Beckers mörkgrå kulör "Margit".

Det börjar bli fullt i fågelholkarna och tecknen tyder på att många singlar fortfarande söker efter partner. Därför blev det ännu fler Fågelholkar i 22x145 virke med liten altan i framkant där flugsnapparna kan pusta en liten stund innan de ska ut å snappa ännu fler flugor till hungriga ungar. Kamouflagemålad i utevit och mörkgrått.

Grillbesticken har legat i en enda röra inne i det gamla överfulla förrådet. Så när jag nu byggt ett nytt separat förråd och konverterat det gamla till vedbod passade jag på att få lite bättre ordning. Lite Feng-shui för grillbesticken. Några ribb, några byggvinklar och några skruvar.

Det är blomstertid nu och det är vackert med fristående krukor för utomhusbruk. Man kan välja att göra det medelhavsinspirerat och lägga några tusenlappar på maffiga keramikkrukor från Bauhaus med dödsdömda juvenila oliv- och citronträd. Jag skruvar istället av överbliven 22x95 och 22x70 ihop Träkrukor och planterar däri sommarblommor inköpta på realisation halva priset. Målade i utevit och mörkgrått.Nytt grillbord för sommarens sammankomster.Harpaltskyddade ärtskidor ?Kamouflagemålade fågelholkar.Feng-shui bland grillbesticken.
Blomkrukor i trä.


73 de Northernlightsinvestment


projekt*
 • Riva ett fallfärdigt vedskjul av plåt och på dess plats från lösvirke bygga en 15 kvm vedeldad bastu. Egenbyggda takstolar, delat bjälklag bastu-/relaxavdelning, väggblock, 5 fönster, takplåt, installation av kamin/skorsten.
 • Renovering av samtliga ytskikt invändigt stugan (golv/tak/vägg), exklusive hall/kök. Hall och kök ska jag färdigställa efter FIRE.
 • Nya elektroniskt styrda element samtliga byggnader.
 • Byte av samtliga fönster och ytterdörrar i 5 byggnader (till 3-glas energifönster) inklusive bleck och beslagning. Totalt 18 fönster och 4 dörrar. De gamla fönstren var från 60-talet och 2-glas kopplade flerluft med tiden otäta bågar/fogningar.
 • Bygga bastualtan, 3 sidor runt om byggnaden, 25 kvm med havsutsikt. Funkisstaket med infällda ribbor. Delvis på pålar ut över en slänt med 2m fallhöjd ner mot skogsparti.
 • Riva gammal liten uttjänt altan (30 år) framför gäststugan och bygga nytt stort sektionsindelat trädäck 40 kvm lounge-style, funkisstaket med infällda ribbor.
 • Riva gammal uttjänt altan till stugan (30 år) och på dess plats uppföra ny altan 30 kvm på pålar (fallhöjd 1,5m), 2st nedfarter, funkisstaket med infällda ribbor.
 • Målartvätta och måla om 5 byggnader 2 varv, 50 liter färg.
 • Riva gammal uttjänt kamin (30 år), lägga klinker och installera ny designkamin med stora glasytor komplett inklusive skorsten och nödvändiga stosar (det gamla systemet hade tyvärr läckage).
 • Installera Panasonic luftvärmepump NE9-PKE. Det mesta gjorde dock installatören.
 • Teckna fiber och efter 3 år blir den ingrävd och installerad med bredband. Har framtidssäkrat fastigheten och erbjuder helt andra möjligheter avseende tv och datorer och aktiehandel. 
 • Ny takavvattning samtliga byggnader.
 • Bygga ett nytt 15 kvm fristående förråd i lösvirke med altan på 2 sidor, 15 kvm. Inreda förrådet med platsbyggda hyllor och arbetsbänkar.
 • Konvertera det gamla förrådet till vedbod.
17 kommentarer:

 1. Min egna motsträviga utbrända personlighet blir glad och upplyft av att läsa om dina schyssta projekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var roligt att höra Jonas. Har du några egna projekt på gång !??

   Radera
 2. Ser fint ut. Jag verkar vara färdig med mina projekt här hemma så idag fick det bli en liten okynnestvätt av delar av fasaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man okynnestvättar...det är då man konfirmerar sin egen natur som lagd åt det något pedantiska sidan. Lite Fredde i Solsidan över sånt beteende.... :)

   Radera
 3. Fin lista på projekt. Längtar till jag har hus och göra en del av dem.

  Har väl inga projekt på gång i riktig närtid men lägenheten ska säljas om 3-4 år och ska snyggas till innan. Lite tidigt att göra nu känner jag men planering och finansiering har påbörjats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket bra att börja planering och finansiering i god tid. Jag har märkt att planer kan förändras med tiden, så att låta det ta lite tid ger ofta ett bättre slutresultat.

   Om det nu blir det där utsedda huset i Småland så har du troligtvis en hel del förhandsinfo kring vad som behöver göras.

   Radera
  2. "Ljust och fräscht" - Stockholmsvitt lär gälla vid min lägenhetsförsäljning som alltid. Men det som kommer kosta är att badrummet troligen bör bytas (+25 år då) samt nya vitvaror.

   Ja, blir det pappas hus jag tar över har jag redan gjort en lista med både större och mindre projekt. Några exempel:
   - Dyrast är nog stort uterum med lång säsong (troligen inte vinter men lång) och trädäck utanför samt tak och solceller.
   - Jag HATAR gulnad furu och bl a hela källartaket är gulnad obehandlad furu som jag kommer tvätta med specialtvätt för just det och vitlasera då jag ändå gillar att se att det är trä. Tror det blir bättre än lackfärg.
   - Göra om "finrummet" (största och bästa rummet där jag nästan aldrig varit) till vardagsrum.
   - Vinden har delvis spånskivegolv, komplettera detta fullt ut, förbättra belysning och bygga förrådshyllor.

   Av dina projekt skulle 15m2 verkstadsfriggebod passa mig bäst. Pappas hus har visserligen ett hobbyrum i källaren men det blir så skitigt när man drar i gång att det vore skönt med ett separat utrymme.

   Räknar med långt över 50% sannolikhet att det blir det huset så tycker det är OK att drömma lite...

   Radera
  3. Jag vet inte hur händig du är, att hantera kap-/gersåg, hammare och skruvdragare. Det är bäst om man kan göra så mycket som möjligt själv. Övning ger färdighet, som jag skrev till Kalkyl nedan.

   Det är oftast enklare än man tror och behöver inte göras på så extremt avancerat sätt som många bygginstruktioner föreskriver. Ibland är man iofs fast i greppet på byggnadsinspektörer. Då blir allt jobbigare.

   Detta år är jag glad att det inte blir något stort bygge för priserna har stigit extremt på allt inom byggmaterial. Det bästa är om man kan köpa via en större byggare, ex moms å kanske ex faktura till och med....;) Nackdelen är att det inte finns så mycket avdragsgillt vid försäljning. Det är ett problem som jag dock inte bryr mig om.

   Man ska drömma.

   Radera
  4. Glömde. Även jag hatar gulnad furu, så har målat alla tak vita. Fast med vanlig tak- och väggfärg.

   Radera
  5. Har inte stor erfarenhet av snickeri, men är bra på att läsa instruktioner och tar man det lugnt (tid kommer inte vara en trång sektor i FIRE) tror jag att jag kan lösa det mesta som inte kräver certifikat (våtrum & el). Det ger också en personlig tillfredsställelse att göra något själv.

   Tror inte heller att jag kommer att sälja mitt kommande hus - det får dödsboet ta hand om. Du menar så tror jag. Men kommer nog ändå dokumentera då det ligerr i min natur samt att det blir min eller hand barn som får ärva. Vet min kusin köpte panel till ladan direkt av bonden till superpris.

   Tak-väggfärg direkt på trä har jag alltid haft aversion mot, även på lister, element eller dörrar. Nej lackfärg, lasyr eller kanske takskivor kan jag tänka mig.

   Antar det är tillfälliga prishöjningar pga Corona och att det blir normalt snart.

   Radera
  6. Vi som är i branschen väntar med spänning på om det är tillfälliga prishöjningar. Det är väldigt crazy just nu, mycket går inte längre att få tag i. För en liten tid sedan rapporterades det i riksnyheterna om att alla "Kina-containrar" befinner sig på fel plats (USA/Nordamerika) men den situationen hörde jag talas om för 4 månader sedan.

   Jo, det blir nog min sista (och första) fastighet det här.

   Det som är bra med tak-/väggfärg är att det är en låg glans (3 eller 7 tex) vilket ger ett sobert intryck. Foder, salningar och lister målar man med en alkydoljebaserad färg.

   Ja, det är skönt att bygga när man inte har någon större tidspress.

   Radera
 4. Kul med lite projekt. Bastun med kamin låter riktigt trevlig! Utekrukor i trä är billigt o bra samt ofta rätt snyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja bastun är jag mycket nöjd med. Det var det första lite större projektet jag genomförde och tog 2,5 månad från start till mål när jag tände första brasan. Inkluderat då att riva det gamla vedskjulet.

   Ju mer man bygger desto snabbare och bättre blir det. Idag skulle bastuprojektet ta typ 1 månad att genomföra...

   Radera
 5. Wow vad snyggt bordet blev. Tummen i handen har du inte! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Grubbel!! Tummen har med åren flyttat sig från mitt i handen till nästan normal position i dagsläget. Men nu kommer snart seniliteten flytta in i mitt liv å då trillar nog tummen av helt å hållet....

   Radera
 6. Tänk att alla dina grejer blev snyggare än min rulltårta...

  :(

  /Louise :-)

  SvaraRadera