tisdag 13 juli 2021

Hjortron

OBSERVERA att detta inlägg innehåller delvis barnförbjudet material. Så om du är lite överkänslig, eller ännu inte uppnått byxmyndig ålder, vänligen sluta omedelbart att läsa denna text !! Jag menar alltså nu på direkten !!


Vi tog en cykeltur på förmiddagen längs norrländsk kustnära väg. Havet aldrig längre än 500m i fjärran. Jag med min halvdämpade Scott MTB och hon med Citybiken. Det fläktar skönt i hettan. 

Bara 10-20 minuter bort, i svackor och sankmarker längs vägen, ligger ett flertal mindre skogsmyrar som vi namngivit efter dess karakteristika i omgivningarna.

Först kommer Blåbärsmyren eftersom den gränsar till ett fantastiskt blåbärsrikt område i skogen. Det är den senast namngivna myren vilken upptäcktes av en slump för några år sedan då jakten var inställd på blåa bär.

Därefter är det Cykelmyren eftersom vi första gången den frekventerades tog cyklarna bort dit. Den ger ofta god skörd, en avlång vidsträckt myr som löper åtminstone 150 meter längs vägen.

Sedan kommer man fram till Bommyren vilken namngivits eftersom någon skogsägare i en nu avlägsen tid har tillverkat en vägbom av en gammal lyktstolpe och placerat över skogsvägen. Den får man runda ut i skogen och sedan parkera cykeln. Över en liten bergknabb och där ligger den koncentrerade lilla öppna myren som ger riklig skörd.

Längst bort, av de myrar vi brukar besöka, befinner sig Sjömyren. Belägen helt och hållet runt en liten skogstjärn komplett med näckrosor och kvackande sjöfågel. Ibland med ett pärlband av ungar simmandes efter sig. Idylliskt värre och den bästa myren i sammanhanget om man vill sitta på en stubbe och dricka en kopp kaffe och gnaga på en ostmacka. Alltså MIN typ av myr.

För sisådär 20 år sedan när jag började spela golf, och därefter gjorde det under några säsonger, slumpade det sig så att när jag allena kom fram till tee hål 1 så satt där en okänd kvinna och väntade. Hon skulle gå en sällskapsrunda och undrade om jag ville hänga på. Inte mig emot, jag är inte folkskygg på det viset. 

Ändå lite imponerande av denna då helt okända kvinna. Jag är nämligen byggd som en stridsvagn och till det yttre liknar jag mest en polsk torped (yrkesmördare alltså). Men det är väl någon slags fånig snällhet som skiner igen. Begåvad med snälla ögon, vad vet jag. Golfen var inte mycket att tala om men efter en stund kom vi fram till ett par 3 hål som man fick söka sig fram till på spångar över en myr. Det var då den numera klassiska konversationen ägde rum:

Då okänd kvinna: Akta dig för att slå bollen kort nu till skogs för den här myren kallas för Fittmyren. Eftersom den är så blöt.
Polsk torped: !!?????!!!??????

Vi spelade fortsatt väldigt mycket golf tillsammans under de 3 säsonger som jag var aktiv och lärde med tiden känna varandra bättre. Ett tag var jag faktiskt anställd av kvinnan ifråga. Dock inte som torped. 

Ibland när jag träffar på henne, av någon anledning oftast på Systembolaget, påminner jag om den händelsen och vi skrattar gott. Lite kuriosa kan väl vara att om det varit jag (man) som nämnt dessa ord till en okänd kvinna så hade det troligtvis blivit polisanmälan, tidningsrubriker och därefter bara varit att flytta från kommunen 👀

Anyhow, idag på Cykelmyren konstaterades att hjortronen börjar mogna. Så en snabb plockning på 20 minuter gav råmaterial till en god dessert på Nyårsafton. Ryktet säger att imorgon blir det bil och bättre förberedd klädesmässigt (inte shorts och linne), med stora hinkar och bärsäsongen 2021 inleds tydligen på riktigt.1 kvinna, 20 minuter i förbifarten. 8dl hjortron.


73 de Northernlightsinvestment15 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt trevligt. God karaktär av den som kan vänta ett halvt år innan konsumtion. Här brukar det bli sylt samma dag tillsammans med våfflor och grädde

   Radera
  2. Tycker om att ha fina råvaror i frysen att använda vid matlagning när lusten faller på. Men idag blir det ut i hjortronskogen, så förhoppningsvis blir det ytterligare liter.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja men där delar jag definitivt din åsikt !!

   Radera
 3. Äkta vaniljglass med varm hjortronsylt... så enkelt, så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en gammal klassiker. Men även parfait eller hjortroncheesecake är fina desserter. En mjuk chokladbotten med topping av hjortronmousse och snitsigt skurna havreflarn till det är gott ibland när man har lite mer tid till sitt förfogande.

   Men det enkla är oftast godast.

   Radera
 4. Haha, fittmyren. Den du. Härlig kvinna verkar det som! Jaså även du NLI har slutat upp med kapitalist bandyn. Jag med, hinner inte, orkar inte, tappat intresset faktist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intresset har jag kvar och förhoppningsvis återupptar jag golf om några år. Det är ffa tiden som är mitt dilemma. En runda kan ju ta 2-3 timmar...

   Radera
 5. Vissa repliker får män helt enkelt avstå. Jag tänker osökt på:

  - "tjena kexet, står du här och smular"
  - "nämen hoppsan, det måste varit min bullfitta"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man får passa sig. Min kompis från förr är en varm, intelligent och humoristisk kvinna som bjuder på sig själv. Det var bara så "oväntat" att jag höll på att ramla baklänges...

   Radera
 6. För väldigt många år sedan (35 år?) lyckades vi hitta hjortron hemma i Småland också, men fick slita hårt för dem.

  I FIRE ska jag på ett högteknologiskt sätt systematiskt söka av skogarna efter bär och svamp och märka ut ställena med GPS då jag tyvärr inte har samma inbyggda GPS som min far. Alltså märka ut POI (point of interest) vid "fyndplats" och även se vilka områden jag sökt av - tänker mig där en linje som följer min väg när jag söker av ett område upp och ner, upp och ner med liten sidledsförflyttning. Tips där någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. DE finns här i Norrland på myrar och sankmarker. Tillgången varierar kraftigt från år till år. Sedan finns det även mycket i höglänt fjällnära terräng. Enligt Wiki så förekommer hjortron i hela Sverige förutom på Öland.

   Det är en bra idé att lära sig var bestånden finns eftersom både svamp och bär är återkommande. I min barndom plockade vi varje år massor av fin Karl Johan svamp på samma ställe under en jättelik gran.

   Radera
 7. Ordet fitta har ju eventuellt ett ursprung i fornsvenska fitja (jämför Fittja), "våt ängsmark", "strandäng", "sumpmark" (källa: Wiktionary), så att en myr kallas Fittmyren kanske enbart anspelar på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara så. Men i det här fallet är det nog mest bara i folkmun lite folkloristiskt. Iofs har jag inte undersökt ifall området har något officiellt namn.

   Radera