söndag 27 juni 2021

INKÖP vecka 25 2021

Det känns som lite stiltjebälte på finansmarknaderna, men med potential till något betydligt mer volatilt både på uppsida och nedsida. Jag genomför inga större transaktioner utan fortsätter med planenliga påfyllningar i både säkra och mer spekulativa innehav.

Föregående vecka innebar allt annat än stiltjebälte inom Cirkuslivet. Där drar nya Orkaner fram den ena efter den andra. Impulsivt och utan eftertanke förändras framtida förutsättningar från dag till dag. Total avsaknad av analys, konsekvenser och långsiktighet. 

Jag överväger starkt att under kommande vecka kasta in handduken och tacksamt låta den första månaden av uppsägningstid ätas upp av semestermånaden juli. Har känt så förr genom åren och varit nära att göra slag i saken. Men aldrig så starkt som nu. Tycker inte om att överge en plan, i det här fallet den plan som skissats fram på en servett ända sedan slutet av 2019 då jag skrev mitt allra första blogginlägg.

Men just nu vete fan om jag orkar 1 år till. Även om jag inte är direkt drabbad av de mest vansinniga påhitten (fast nu börjar det spilla över) där människor säger upp sig direkt och byter till en annan cirkus (för att undvika sjukskrivning) eller indirekt via faktisk sjukskrivning. Det är påfrestande att sitta med på cirkusledarmöten där vanmakt och otydlighet ständigt står högst upp på agendan. Människor sätter nu sitt sista hopp till frälsarkransen Semester.

Men tyvärr finns situationen kvar även i mitten av augusti månad. Bara ytterligare förvärrad genom alla inställda cirkusnummer som måste genomföras retroaktivt.

Nedan redovisas samtliga genomförda inköp i min egen frälsarkrans pensionsfonden Northernlights Globalfond under vecka 25 2021: Pensionsfonden Northernlights Globalfond.


Volvo (VOLV B)  Portföljandel 0,99% Volvo är en global tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller även kompletta finansiella tjänster och tillhörande service. Bolaget har en verksamhet med ett flertal produktionsanläggningar på global nivå. Bolaget startade sin verksamhet under 1927 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

Investor (INVE B)  Portföljandel 1,93% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är idag storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med attraktiv värdepotential.

Skanska (SKA B)  Portföljandel 0,28% Skanska är ett globalt bygg- och projektutvecklingsbolag. Bolaget är verksamma inom bygg och utveckling av kommersiella lokaler, bostäder och projekt i offentlig-privat samverkan. Bolaget är även aktiva inom BIM (Building Information Management) som innefattar planering och visualisering av projekten. Koncernen har verksamhet på utvalda hemmamarknader i Norden, övriga Europa och USA. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

JM (JM)  Portföljandel 0,46% JM är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget verkar som nordisk projektutvecklare av bostäder och större bostadsområden. Verksamheten är huvudsakligen fokuserad på nyproduktion med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter lokaliserade i Norden. Bolaget arbetar även med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Enbridge Inc (ENB)  Portföljandel 0,71% Enbridge är ett kanadensiskt energi- och transportbolag. Verksamheten består i huvudsak av att transportera olja och gas i Kanada men också till viss del i USA. Bolaget äger bl.a Kanadas längsta pipeline för gasdistribution. Utöver äger bolaget lagringscentraler för olja samt distributionsnät för el. Enbridge grundades 1949 och har sitt huvudkontor i Calgary, Kanada.

Heimstaden Preferens (HEIM PREF)  Portföljandel 0,49% Heimstaden är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centrala lägen i tillväxtregioner runtom i Sverige men har även närvaro på den nordiska marknaden. Visionen är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom utvecklingen av bolagets fastighetsportfölj. Heimstaden grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö.

British American Tobacco (BTI)  Portföljandel 0,90% British American Tobacco är ett globalt tobaksbolag. Bolaget säljer cigaretter, cigarrer, snus och E-cigaretter. Några av de mer kända varumärkena är Dunhill, Lucky Strike och Kent. Bolaget grundades år 1902 vid en sammanslagning av Imperial Tobacco Company och American Tobacco Company. Huvudkontoret är beläget i London, Storbritannien.

Diös (DIOS) Portföljandel 0,69% Diös är ett fastighetsbolag. Verksamheten är huvudsakligen inriktad mot att förvärva, förvalta och aktiva driva fastigheter runtom i Sveriges landskap. Fastighetsbeståndet utgörs vanligtvis av kommersiella lokaler och bostadsfastigheter, med störst koncentration inom norra Sverige. Bolaget bildades under 2005 och har idag sitt huvudkontor i Östersund.

Axfood (AXFO)  Portföljandel 1,35% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Bolaget bedriver även partihandel genom Dagab och Axfood Närlivs. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

ICA Gruppen (ICA)  Portföljandel 0,53% ICA Gruppen är en detaljhandelskedja. I koncernen ingår ICA Sverige, Rimi Baltic, ICA Fastigheter som äger och förvaltar fastigheter samt ICA Banken som erbjuder finansiella tjänster till svenska kunder. Under 2015 gjordes även ett förvärv av Apotek Hjärtat. Sedan tidigare har ICA gruppen haft apoteket Cura under koncernens förvaltning. Störst verksamhet återfinns på den Nordiska - och Baltiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Solna.73 de Northernlightsinvestment

18 kommentarer:

 1. Jag känner precis som du men är 3,5 år från mitt planerade avhopp från cirkusen, så det är lite tidigt att ännu.

  Antar du har gjort en prognos på nästa års utdelningar? Inklusive nyinvesteringar från kassa, lönespar, utdelningstillväxt och återinvesterade utdelningar kanske detta ger en skjuts på utdelningarna att du kan sluta redan i höst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå då är det bara att bita ihop, men det går bra ska du se. Jag var periodvis pissless på mitt jobb även för 3,5 år sedan. Men det är skitjobbigt när känslan är att man måste ta 1 dag i sänder. Längre än så orkar man inte tänka.

   Om jag investerar min kassa (ca 32% i dagsläget) så kommer min pensionsfond på egen hand att generera mer än mina årliga kostnader. Men planen är att vara färdig med de stora investeringarna först ca Juli 2022.

   Däremot är jag, vilket du kommenterat tidigare, egentligen redan i hamn eftersom jag har mina FIRE Year One konton fulla.

   Radera
  2. Jag kör på en månad i taget nu och kommer troligen inte sluta självmant i förtid. Men det finns en risk för att jag får kicken innan jag är i mål, men varje månad jag jobbar tar mig en hygglig bit mot målet. Uppsägningstid + A-kassa kommer också ta mig i mål men kanske jag blir något försenad då.

   Har sett din kassa minska successivt och är imponerad över hur bestämd du är med den. Hade jag varit trött på jobbet och vetat att kassan investerad skulle göra mig fri direkt hade jag inte kunnat hålla mig utan hade hade lämnat in lappen och investerat allt. Med risk för feltajming såklart.

   Även ditt FIRE Year One-kapital är imponerande även om jag tydligen ör mer av en risktagare än du.

   Radera
 2. Låter hemskt med cirkusen. Får man fråga vilken bransch det är som herrn inte kommer att sakna allt för mycket snart?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du mig eller bloggägaren. Är ganska säker på att jag i något inlägg läst att NLI är en dam. Eller är jag helt kokt i hjärnan i värmen?

   Branschen jag jobbar i är egentligen inte av intresse - vi kan säga att jag jobbar med "business administration" som alla företag har.

   Radera
  2. Tjena US, jag menade NLI. Jag har för mig att NLI är en herre. Men i dessa tider för man väl sig på mopsen om man ens tänker kön.

   Radera
  3. Bygg- och Anläggningscirkusen är jag verksam inom. Än så länge.

   Radera
  4. Du verkar ju ha hittat en utväg i alla fall

   Radera
  5. Haha...nä jag erkänner mig till det manliga könet. Men mina intressen är i mångt och mycket lagda åt det traditionellt kvinnliga hållet.

   Är det du som håller på och skickar anonyma dickpicks till mig flera gånger i veckan Småland ?? ;)

   Radera
  6. Haha, då var det värmen som tagit mig ändå. Har aldrig fått eller skickat en dickpic faktiskt. Har mycket ogjort på bucket-listan som ska fixas i FIRE - kanske inte detta dock.

   Radera
  7. Kan det vara Covid19-vaccinet som har gjort NLI lite mer svårkönad? Herre eller dam kanske utkristalliserar sig när spruta nr 2 är tagen?

   Radera
  8. Et tu Brute !! Vid närmare eftertanke är jag nog lite lik Lasse Flinckman...

   Radera
 3. Haha, spekulativa innehav.

  Som en anekdot kan jag berätta att jag en gång hade en fast anställning på ett litet nischat, marknadsledande företag med gott renommé. Mina föreställningar om en lång framtid tillsammans tog hastigt slut när ett gäng riskkapitalister köpte upp företaget och över en natt förändrade rutiner som mejslats fram tillsammans under många år med egna påhitt, det ena tokigare än det andra.

  Efter ett strömhopp av duktiga kollegor sa även jag upp mig och tänkte att fyra månaders uppsägningstid skulle sväljas av både semester och innestående övertid. Min nya chef ville dock annorlunda och beviljade exakt noll dagars ledighet. Så det blev en lång väntan på friheten.

  Se till att du har skriftligt på ledigheten innan du lämnar in avskedsbrevet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du BF, vilken härlig ny chef alltså...

   Radera
 4. Va !!?? Enbridge är ju jättesuperspekulativt. Ingenting är osexigare än fossila bränslen idag, nu är det saltbatterier som är a la mode.

  Absolut, du har rätt. Men den här cirkusen vill ogärna betala mig både lön och innestående semester, komp etc på ett bräde. Helst skulle de vilja kringgå samtliga arbetsrättsliga föreskrifter....

  SvaraRadera
 5. Usch, blir trött av att läsa av de flesta av oss befinner sig på konstigt körandes cirkusar, cirkusar som i mångt och mycket drivs av clowner som inte mycket vet eller förstår.

  Värsta meningen var förstås den om att skitet finns kvar eller troligtvis växt till sig när man återvänder nån gång i augusti... Tänk vad de kan hinna ställa till dessa stand-in osv, jag har tre stand-in under semestern, borde betyda att min lön kunde skruvas upp med +200% eller?!...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyllos dig som har 3 stand-in. Jag har ingen och kan aldrig vara borta mer än 3 veckor i rad - för då skulle hela skiten rasa då ingen har gjort något av mitt jobb.

   Radera
  2. Ja det åtetstår förstås att se vad de lyckats med eller om saker t.o.m sabbats... Är orolig men får släppa det när jag väl går på semester.

   Låter inget vidare med max 3v...

   Radera