fredag 22 november 2019

STÄDSEGRÖNA och några INKÖP

"Städsegrön, "ständigt grön", sägs de växter vara som behåller sina löv eller barr året om, till skillnad från lövfällande växter som fäller sina löv under en del av året och då övergår i ett vilotillstånd.

Även om städsegröna växter inte fäller samtliga löv periodiskt, sker ett visst utbyte av löv eller barr under växtens livstid. Den typiska livslängden för ett blad hos en städsegrön växt är 3–4 år.
I tropikerna är de flesta växter städsegröna; i Skandinavien gäller det främst om barrväxter, ljung och buxbom"

Fritt saxat från Wikipedia.

En del värdepapper är i princip att betrakta som städsegröna, the evergreens. Man letar länge efter en optimal entrypoint, men den uppenbarar sig aldrig. Värdepappret befinner sig i ett till synes kroniskt tillstånd av långsamt tilltagande ATH. Direktavkastningen fluktuerar över tid med någon tiondels procentuell enhet.

Optimal entrypoint föreligger således ständigt och jämnt för den som närmar sig ett värdepapper utifrån utdelningsinvesterarens perspektiv.

I samband med en lokal bearish period, tex slutet av 2018, när AAPL dyker 35% snavar den städsegröna för en kort stund och förlorar 6%. Därefter finner den snabbt fotfäste igen. Den är förbannat tråkig och förutsägbar. Bara fortsätter att göra det den ska; erbjuda ett alternativ till låga räntor.

I andra ändan av skalan så utför den städsegröna inte samma återhämtningsresa som AAPL. Den förmår inte klättra 66%. Bara i sammanhanget ynkliga 17%. Men måhända var resan för ägaren lite behagligare. Det utgick ju utdelning också under tiden.

Den ovan beskrivna städsegröna barrväxten är Coca-Cola (KO). En sk SWAN-aktie (Sleep Well At Night). Det finns många fler.En stabil dryck


Har Ni några exempel som Ni vill lyfta fram i ljuset ?

Av varierande anledningar har i övrigt ett fåtal inköp utförts under veckan:
 • Metsä Board Oyj
 • AT&T
 • Stora Enso Oyj R
Ikväll är det fredag och måhända uppenbarar sig fler köplägen när USA öppnar. Något norrsken blir däremot svårt att upptäcka i denna märkliga gråregniga årstid som vissa kallar Vinter.

Uppdatering Nr1:

För att balansera upp den magra ca 4% utdelningen i Stora Enso Oyj R (vilket även är ett NYTT INNEHAV) blev det kompletterande inköp i kanadickerna:

 • TransAlta Renewable Inc
 • Enbridge Inc
73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Trevligt att du gett dig ut i skogen. Är det första köpen av Metsä och Stora?

  SvaraRadera
 2. Metsä har jag sedan tidigare, Stora är nya. Måste lägga till dem i Innehaven här till vänster./Northern

  Det var du som fick in mig på Stora, så ditt ansvar vilar tungt nu ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, ja du kan skicka räkningen till myntaren@skogen.se om det kraschar :)

   Radera
 3. Det är chill, jag bor ju i Skogen. Med 20 års horisont måste det ju bli RÄTT åtminstone några gånger. FEL också...troligtvis.

  Nu blev ju ditt svar så där mörkt. Det är nånting som är fel någonstans. Ska kolla om Medborgarskolan har en kurs "101 Bloggskola för semiidioter".

  SvaraRadera
 4. Gillar din idé och din metafor kring de städsegröna aktierna! De lugna puckarnas femma, förhoppningsbolagens antites.

  Ja, Kanada vill man ju gärna lyfta fram i sammanhanget. Northwest Healthcare, Decisive Dividend, Transalta, Inter Pipeline, Algonquin Power and utilities, Acadian Timber Corp osv.

  Sedan finns det några norrmän: Mowi, American Shipping, Ocean Yield

  SvaraRadera
 5. Tack för intressanta exempel !! Jag ska gå igenom 0vh utvärdera. Det är inget fel på småtrista städsegröna innehav....

  SvaraRadera