lördag 27 mars 2021

INKÖP vecka 12 2021

Den än så länge kortsiktiga framgångshistorien upprepar sig även denna vecka nr 12 anno 2021. 

Mina individuella småtråkiga tidigare nedtryckta innehav (the dogs of 2020) reser sig från sin dvala och fäller ut vingarna i den gynnsamma valutatermiken.

I den långa raden av vinnare noterar vi bland annat Cisco, Target, Digital Realty, Texas Instruments, TransAlta Renewables, Lowe´s, Kesko, Atlas Copco, IBM, Procter & Gamble, United Parcel, Cardinal Health, Nextera Energy, Coca-Cola, Telia, Air Products & Chemicals med flera. 

Många transatlanter som handlas i USD och CAD. De transatlantiska valutorna är upp storleksordningen 1% för veckan. 

ATH uppnåddes därmed igår fredag och ännu en gång nu till lördagens morgonkaffe.

Inköpsfrekvensen har varit jämförelsevis mycket låg för veckan. Det börjar ta emot lite att ligga och köpa vid ATH-nivåer. En utvärdering avslöjar dock att under årets första kvartal (Q1) har redan 45% av de planerade likviderna för inköp under helåret 2021 förbrukats. 

Jag ligger alltså kraftigt före den prognosticerade inköpsplanen. Anledningen står troligtvis att finna i en mastig gräddstuvad pytt-i-panna bestående av huvudsakliga ingredienserna:


 • Riktade inköp av fixed income via preferensaktier och D-aktier under hela Q1.
 • En gnagande känsla av att det trots allt kanske inte är så läbbigt att ligga något mer fullinvesterad. "Var inte rädd, jag kan flyga". Coronakraschen kan liknas vid en frontalkrock i 185 km/h rätt in i en bergvägg. Totalhavererat fordon, men nu är vi väl uppe å rullar pretty nice igen ett år senare och ska precis smälla in överväxeln samtidigt som fingrarna trevar efter knappen för injektion av nitrometan !??
 • FOMO. Försöker jag vanligtvis undvika. Men jag är bara en ordinär knapsu homo sapiens av manligt kön senast jag kollade.  


Likviditeten är ändå fortsatt hög med 35,8% i skrivande stund. Det kan knappast betraktas som all-in. Eller vad säger du om det uttalandet Zero ?

Nästan alltid finns det dock någonstans att placera sina pengar om man verkligen vill. Speciellt med min mixade inkluderande strategi. Jag kan den närmaste tiden, med den information som nu föreligger, se följande alternativ för mig personligen:


 • Fylla på i redan befintliga bolag som åker på en ordentlig käftsmäll av varierande anledning vilket troligtvis inte lär påverka kontantudelningen.
 • Köpa globala indexfonder.
 • Köpa growthfonder nu när rädslan sprider sig i det segmentet.
 • Köpa individuella innehav med lägre initial direktavkastning (DA) men dokumenterat stabil tillväxt för DA. Till exempel MRK, USB, CCI, BMY, PEP, MDT, HON, GD etc. 


Veckans skamsna magra skara av inköp blev:

Merck & Co (MRK) Portföljandel 0,33% Merck & Co är verksamma inom medicinteknik. Bolaget är specialiserade inom utveckling och produktion av vaccin, biologiska terapibehandlingar samt djurhälsoprodukter. Merck & Co opererar globalt och kunderna återfinns huvudsakligen bland grossister, återförsäljare, sjukhus, samt privata aktörer. Bolaget grundades ursprungligen 1917 och har sitt huvudkontor i Kenilworth, New Jersey.

British American Tobacco (BTI) Portföljandel 0,89% British American Tobacco är ett globalt tobaksbolag. Bolaget säljer cigaretter, cigarrer, snus och E-cigaretter. Några av de mer kända varumärkena är Dunhill, Lucky Strike och Kent. Bolaget grundades år 1902 vid en sammanslagning av Imperial Tobacco Company och American Tobacco Company. Huvudkontoret är beläget i London, Storbritannien.

Telenor (TEL) Portföljandel 1,04% Telenor är ett telekombolag. Bolaget levererar abonnemang, mobilt - och fast bredband, telefonnät, samt tillhörande mobila tjänster som molnbaserade tjänster och diverse program, både för privata – och företagskunder. Idag innehas global verksamhet främst koncentrerat till Norden, Europa och Asien. Telenor har anor tillbaka till 1855 och har sitt huvudkontor i Fornebu.


73 de Northernlightsinvestment   

4 kommentarer:

 1. Du har fortsatt en hög kassaandel ser jag. Känns inte lockande att skrika all-in! nu och gå in med hela kassan när vi är på dessa näsblodsnivåer. Dock sägs det ju att mer pengar har gått förlorade väntandes på rätt läge än...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gått från 75% kassa till ca 36% på ett år. Tror det får bli att sikta mot 15-20% vid slutet på året. Det sista konstaterandet är väl eg det huvudsakliga argumentet för satt ligga all-in exklusive säkerhetsbufferten.

   Radera
 2. då jag har dopat mig kraftigt under 2020 passar det förträffligt att just nu ligga lågt på inköpsfronten, finns en del innehav jag vill öka i och då även på nuvarande nivåer men har slagit i bromsen och fyller på kontona för närvarande men hela tiden maler tankarna om det som ZS avslutade med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag har bromsat in. Men utnyttjar de möjligheter som alltid uppstår i en portfölj med många diversifierade innehav. Äger man bara 5 aktier och inte är intresserad av att expandera det tankemönstret så kan läget vara ett annat.

   Radera