söndag 21 mars 2021

Piz Buin SPF10

Först vill jag be Åttan om ursäkt för att rubriken inte syftar på någon spännande frimärksaktie som hen kan sätta klorna i 😁


Lägesrapport från en actionfylld Norrlandskust.

Vegetarisk kost

Den vegetariska matstationen är alltsedan premiärhelgen mycket välbesökt. Trots den enahanda menyn av Solrosfrön. Ett nytt tillskott denna helg har varit Friggs Solroskärnor, så behöver fåglarna inte ens skala maten själva !! Det verkar ha fallit de ivriga fjäderfäna i näbben.

Den första helgen för några veckor sedan, direkt på lördagsmorgonen, var artrikedomen extra varierande. Merparten individer utgörs vanligtvis av talgoxar, domherrar och en brokig skara starar och trastar. 

Men mitt i allt dyker plötsligt några ynglingar i form av skator upp och ska med sina sedvanliga högljudda härskartekniker kolla anledningen till all uppståndelse i småfågelkollektivet. Men de underkände snabbt menyn som oätlig, småjävlades ett tag med några domherrar och trakasserade en ung kvinnlig talgoxe innan de lessnade och drog vidare på sin avbrutna rövarstråt. Alltid på jakt efter nya möjligheter att ställa till kaos. Det är skator det.

När ordningen i matkön äntligen återställts så susade från ingenstans en lömsk spillkråka in och hängde och blängde en stund under en talgboll innan den svischade vidare till en elstolpe där den med stor frenesi och utan synbar metodik bearbetade trästrukturen under några minuter möjligtvis i jakt på någon okänd delikatess. Mest troligt lider den av en demens med ursprung i en vibrationsutlöst grav hjärnskada.

Ickevegetarisk kost

Min ambition är att försöka äta 1/3 av min dagliga kost i vegetarisk form. I helgen blev det ett kapitalt misslyckande eftersom svensk karré realiserades för 49 Kr/Kg på ICA och färsk kycklingfilé (kort datum) var nedsatt med 50%  på Willys. En frugal människa klarar inte av att stå emot dylika frestelser. Vik hädan du köttindustrins lockande Satan. 

Så det blev pulled pork respektive wokad kyckling av dessa råvaror. Därtill medium-rare Entrecote, Strips och bea på lördagskvällen. Sicken fruktansvärd dekadens. Får bli skärpning nu under arbetsveckan istället.

Vårens framfart

Den kommer, den är på väg. Äntligen på väg, Luften bor i mina steg. Det smälter, det droppar, det kvittrar. Småfåglarna besiktar holkarna. Hararna rumlar om utanför husknuten om nätterna. Här uppe brukar vi säga att den första kullen får hararna på skaren. Det måste vara kallt för en liten palt att födas till Världen under dessa betingelser.

Idag Söndag öppnade sig himlen och Solen återvände till Oss på riktigt. Det blev några timmar i en solstol mot en södervägg i skydd för stormen som rev i björkarna ner mot havsviken. Kaffe och Mariekex. 

Till slut började det hetta så pass i ansiktet att jag grävde fram en gammal tub Piz Buin SPF 10 och kletade på. Sanden från Mas Palomas fanns fortfarande kvar under korken. Från då när jag fyllde 50. Det var några år sedan.




Folk brukar ofta kommentera hur utpräglat chokladbrun (tänk Marabou) jag blir snabbt i solen. Jag brukar replikera att "det är nått tattarblod som jag har i mig från förr i tiden". Ser för mitt inre hur en mörk charmör från resandefolket på 1700-talet förför en yppig piga i en hölada. Det ena leder till det andra. Troligtvis en vårdag 1735.

Men det här var långt innan Statens Institut för Rasbiologi teoretiserade och gjorde vetenskap av det hela och började skallmäta tornedalingar. Resandefolket fanns faktiskt kvar fortfarande i min barndom på 1960-talet. Skallmätningen var undanstoppad i en mörk vrå.


73 de Northernlightsinvestment

13 kommentarer:

 1. Jag hade en liknande utomhusupplevelse som du. Satt i kortärmat ute i solen och visade upp gunsen. Ingen solkräm behövdes på mitt väderbitna ansikte dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä ni Havskräftsfiskare där på västkusten är ett tåligt släkte. Firade Valborg i Majorna en gång...längst där nere i backen i en fd industrilokal ombyggd till flashig lägenhet. Åt just havskräftor som var så färska så de sprattlade när man skulle dela dem inför gratineringen med vitlökssmör.

   Svindyrt men det var inte jag som betalade.

   Efter ett tag började folk dra linor. Men det är inte min grej så det fick bli Heineken istället.

   Radera
  2. Jag åt havskräftor i fredags. En fin Chablis till men inga linor.

   Radera
 2. Apropå tornedalingar, ett: Är du en? två: Har du läst "Koka Björn" av Mikael Niemi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja och Nej. Men jag har läst "Populärmusik från Vittula" och "Svålhålet". Och jag hade Mikael Niemi som svenskalärare under några månader när jag gick i Gymnasiet. Känn på den du !!

   Farföräldrarna från en god bit upp i tornedalen, morföräldrarna från slutet av vattendraget. Själv är jag född i slutet. Riktiga tornedalingar ser mig nog som både knapsu och en halvmesyr.

   Ungefär som vi betraktar sörlänningar i stort.

   Radera
  2. Nu blev jag galet starstruck!

   Knapsu, lite som finska män ser på svenska män? Har jag hört?!

   Radera
  3. Män som lagar mat, män som INTE jagar, män som INTE kör skoter, män som läser böcker, män som syr gardiner, män som målar tavlor.

   Knapsu. Troligtvis homosexuella, men inte helt säkert. Bäst att inte chansa.

   Radera
 3. Trevliga utläggningar! Frun är övertygad om att jag har har sameblod i mig. Tack för boktipsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vittula var rolig. Blev film av den oxå. Svålhålet mer spretande...men det var sf. Å det är ju en av mina favorit genrer.

   Radera
 4. ƉogeC̶oin!! SPAC!? $SPF10 ����������������

  SvaraRadera
 5. Ha...och jag som trodde du hade hittat en kul EFT.

  SvaraRadera