fredag 5 mars 2021

Köp och Sälj vecka 9 2021

Ännu en vecka där min tråkiga defensiva approach tydligt dominerat över mina mer offensiva innehav. De dagar då OMX30 och DJ USA i kombo legat på typ -0,75% har den defensiva delen av min pensionsfond legat kring +0,5%.

Personligen betraktar jag detta som ett mycket bra utfall med tanke på mina drygt 180 stycken individuella innehav. Lägg därtill en kronförsvagning så innebar det att nya ATH uppnåddes till morgonkaffet både tisdag, torsdag och nu idag lördag vecka 9. 

Den defensiva delen av min totala ekonomi utgörs framförallt av individuella kontantutdelande innehav, den offensiva delen finns representerad i form av spännande growth-/new techfonder med bolag vars tjänster jag i princip aldrig använder, i övrigt inte vet ett skit om samt näppeligen kan uttala namnen på. 

Den pilkastande Apan utgår från att det nog blir bra på lång sikt. 

Såg på tv-nyheterna (statliga televisionen) ett reportage om skolungdomar i USA som protesterade mot att de inte längre får gå i skolan som vanligt utan tvingas stanna hemma. Helt på egen hand naturligtvis ett budskap man aldrig trodde sig få höra innan öronen trillade av. 

Lägg därtill ett handskrivet plakat i handen på en gråtande 10-åring med ordalydelsen.... 

I HATE ZOOM 

....som skymtade förbi i bild och vips har man en ganska bra beskrivning av hur veckan utfallit på finansmarknaderna.

 


Zoom & the Gang aka FIRE Year One utveckling sedan start 2020-11-18.


Sälj och vinsthemtagningar genomfördes i Cloetta (osäker närtid och låg direktavkastning i förhållande till nivån av osäkerhet), Meredith Corporation (inställda utdelningar i över 1 år) och Duni (inställda utdelningar i över 1 år).

Samtliga likvider är omplacerade till svenska innehav. 

Nytt individuellt innehav är Crown Castle International. Även en helt ny fond, Öhman Etisk Emerging Markets A, togs in i pensionsfonden Northernlights Globalfond.

Samtliga innehav ses i vänster spalt här på sidan.

Inga inköp genomfördes denna vecka i den kapitalförsäkring som innehåller mitt kapital för FIRE Year One.


NP3 Fastigheter (NP3 PREF) Portföljandel 0,59% NP3 är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Digital Realty Trust (DLR) Portföljandel 0,33% Digital Realty Trust är ett amerikanskt IT-bolag. Bolaget är inriktade mot att erbjuda lösningar för datacenters som berör säkerhetshantering och sammankopplingar för molnbaserade system. Kunderna inkluderar inhemska och internationella hyresgäster verksamma inom olika branscher, från finans-, industri-, samt hälsovårdssektorn. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom Nordamerika och Europa. Bolaget grundades 2001 och har huvudkontor i San Francisco, Kalifornien.

Klövern Pref (KLOV PREF) Portföljandel 0,58% Klövern är ett fastighetsbolag. Idag är bolagets investeringar huvudsakligen inriktade mot kommersiella fastigheter, lager och logistik, samt lokaler för vård, utbildning och detaljhandel. Investeringar återfinns spridda inom en stor del av den nordiska marknaden, främst inom Syd- och Mellansverige och innefattar både uppgraderingar och nyproduktion av fastigheter. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Sagax (SAGA D) Portföljandel 1,05% Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Corem Property Group (CORE PREF) Portföljandel 0,29% Corem Property Group är ett fastighetsbolag. Fastighetsbeståndet består i huvudsak av lager-, industri-, logistik- och handelsfastigheter. Största delen av fastigheterna är lokaliserade inom Syd- och Mellansverige. Bolagets strategi är att vara en aktiv och långsiktig aktör samt att på sikt bidra med utveckling av vardera fastighetsbestånd. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Fastpartner (FPAR D) Portföljandel 1,04% FastPartner är ett fastighetsbolag. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar ett brett utbud av kommersiella fastigheter. Fastighetsportföljen är diversifierad och huvudsakligen inriktad mot större expansiva områden runtom Syd- och Mellansverige. Målet är att bedriva verksamhet som ger stabilt kassaflöde på sikt samt god värdetillväxt. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

BCE Inc (BCE)  Portföljandel 0,45% BCE är ett telekommunikations- och mediaföretag, som tillhandahåller trådlösa internet- och tv-tjänster till bostads-, affärs- och grossistkunder i Kanada via Bell Wireless, Bell Wireline, and Bell Media. BCEs telefoni omfattar traditionell landlinjeuppkoppling, mobila tjänster och IP-telefoni. Bell Wireline erbjuder strömmande tv. Bolaget grundades 1880 och har sitt huvudkontor i Verdun, Quebec, Kanada.

TransAlta Renewable (RNW) Portföljandel 0,91% TransAlta Renewables är ett energibolag som utvecklar, äger och driver anläggningar för förnybar kraftproduktion. Bolaget är involverat i vind-, vatten- och solkraftverk och driver anläggningar för kraftgenerering baserat på naturgas. Bolaget är etablerat i östra Kanada och USA och bedriver även verksamhet i västra Australien. Bolaget grundades 2013 och har sitt huvudkontor i Calgary, Kanada.

PepsiCo (PEP) Portföljandel 0,67% PepsiCo är en global producent av drycker och snacks. Utbudet består av läsk, mineralvatten, juicer och chips. Produkterna vidaresäljs under varierade varumärken, där produktportföljen förutom Pepsi Cola även innefattar Frito-Lay, Gatorade och Tropicana. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades ursprungligen 1898 och har sitt huvudkontor i New York.

Crown Castle International (CCI) Portföljandel 0,23% Crown Castle International är ett telekombolag. Bolaget tillhandahåller idag ett flertal digitala lösningar för mobiltelefoni och infrastruktur inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget implementerar, designar och sköter löpande underhåll för lösningarna som vidaresäljs till företagskunder och institutioner. Bolaget grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Houston, Texas.

Axfood (AXFO)  Portföljandel 1,22% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Bolaget bedriver även partihandel genom Dagab och Axfood Närlivs. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Castellum (CAST)  Portföljandel 1,36% Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Cibus Nordic Real Estate (CIBUS)  Portföljandel 1,75% Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla diverse fastigheter som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Tele2 (TEL2 B) Portföljandel 1,82% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Öhman Etisk Emerging Markets A Fonden är en aktiefond med målsättning att följa utvecklingen för de största bolagen på tillväxtmarknader. Fonden förvaltas indexnära och hållbart. Fonden består normalt av investeringar i 200 till 400 bolag fördelade på olika branscher.


73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Hallå NLI, så även du sålde Cloetta. Jag saknar dem lite men var nog rätt klokt ändå. CandyKing var inget bra för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för mig är sälj sällan ett lätt beslut. CLA ger dessutom utdelning. Godis är gott, men det kändes lite osäkert.

   Radera
 2. Ja, många f.d tillväxtinvesterare som blivit utdelningsinvesterare över en natt sista veckan. Pendeln svänger och plötsligt är en gammal portfölj modern igen. Grattis till ATH och stabila inköp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så ? Jag hänger inte så mycket i finanstwittervärlden så har liten pejl på hur experterna agerar. Jag är 100% säker på att pendeln naturligtvis kommer att svänga över igen till growth, tech och sustainable. Det här är bara köplägen som alltid uppstår.

   Radera
 3. Att sälja Cloetta kan ha varit ett misstag. Jag har köpt en påse Bridgeblandning två veckor i rad nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kungen av Danmark brukade farmor sticka till mig ibland på 60-talet. Den spottades raskt ut när ingen såg åt mitt håll.

   Själv är jag mera en sega Råttor, gröna Grodor och slemmiga stora röda Geléhjärtan kind of guy. Men det får du inte skvallra åt någon, skulle rubba min stenhårda approach totalt....

   Radera