fredag 19 mars 2021

Förändrad valutafördelning i pensionsfonden

I början av februari konstaterade jag en utpräglad övervikt mot USD i min pensionsfond Northernlights Globalfond vilken förvaltas i 2 kapitalförsäkringar på Avanza Bank.

Naturligtvis bra när USD står högt i kurs och utdelningarna växlas in till SEK. Men även på motsvarande sätt dåligt i den andra riktningen. Det är trots allt svenska kronor som gäller i Sverige när man handlar bröd, mjölk och frukt på Willys.

Ambitionen har därför under de senaste 6-7 veckorna främst varit att genom riktade inköpsinsatser omfördela till andra valutor än just USD. Att minska sårbarheten en del i det avseendet. Diversifiering är min grej. Framförallt Kanada (CAD) och Sverige (SEK) har varit mina fokusområden.

Igår genomförde jag en ny avstämning av valutafördelningen för samtliga mina individuella kontantutdelande innehav i pensionsfonden Northernlights Globalfond.

<= <= Samtliga innehav ses i vänster spalt på denna sida.

 • USD har nu minskat från 55% till 48% av valutaandelen. 
 • SEK har på motsvarande vis ökat från 27% till 32%. 
 • CAD har ökat från 6% till 7%. 
 • EURO har ökat från 8% till 9%. 
 • Sammanslagningen danska och norska kronor (DNOK) ligger status quo.

Nu anser jag mig klar med lejonparten av den riktade omfördelningen från USD till andra valutor för den här gången.

De positiva förändringarna från Avanza avseende återbetalningen av källskatt från Norge, Danmark och Finland öppnar dock upp nya möjligheter och frågeställningar gentemot dessa valutor.Valutafördelning 2021-03-18.


                 

Valutafördelning i början av februari 2021.


73 de Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

 1. Vart kan man handla Northernlights Globalfond? Verkar vara ett imponerande bygge! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju börshandlade grejer hela klabbet :) Imponerande vet jag inte, men det är ett för mig betydelsefullt bygge vars kärna ska bekosta mitt basala leverne med minimalt antal framtida säljtransaktioner. Kontantutdelningar.

   Ett bygge som började för snart 7 år sedan och väl kommer att fortsätta ännu ett tag.

   Radera
 2. Undrar hur det fungerar att starta en fond. Så att alla dina intresserade följare kan köpa en andel. Ungefär som Warren Buffet har en fond där man kan köpa in sig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet intresserade följare är nog väldigt lågt ;)

   Men min målsättning de senaste åren har varit att försöka skapa en egen "ETF" med så låg volatilitet vs DA och DA-tillväxt. Då har jag naturligtvis kört en del benchmarking gentemot liknande ETFer hos de stora fondbolagen.

   Att direktäga innehaven men utan att betala årliga avgifter.

   Jag tror det är stora kostnader förknippade med att starta en fond :)

   Radera