torsdag 1 april 2021

Numeriska värden Mars 2021

Månaderna flyger fram. Den ena tandkrämstuben avlöser den andra. En mycket bra utveckling när man har stor andel kapital investerat i sektorn Konsument Stabil.Pensionsfonden Northernlights Globalfond. Branschfördelning i slutet av 2020.


Avrapporterar kortfattat några för mig intressanta numeriska värden för den gångna månaden Mars 2021.

Sparkvot 69%
Motsvarande månad föregående år låg på 67%. Jämnt och stabilt med andra ord. Ungefär som jag lever mitt liv för det mesta. Inga större utsvävningar.

Likviditet 35%
Motsvarande månad föregående år var likviditeten 65%. En stor portion cash har sedan dess investerats på världens börser, mestadels i utdelande innehav, vilket även avspeglas i utdelningstillväxten både för helåret 2020 samt nu under inledningen av 2021.  

Utdelningsökning 122% från 72st innehav
Det var faktiskt ett betydligt bättre utfall än vad jag förväntat mig för månaden mars.

Anledningarna till denna ökning är naturligtvis främst en större portfölj med fler utdelande innehav. Föregående år erhöll jag under mars månad utdelning från 51st innehav. Varav 5st svenska. I år fick jag kontanter in på kontot från 15st svenska innehav.   

Jag gör inga exakta prognoser månadsvis. Nöjer mig med en ungefärlig prognos för helåret. Därför kan utfallet för en individuell kalendermånad bli en överraskning i varierande riktning.

Ser med spänning fram emot april månad och resten av utdelningsåret. 

Måste nästan nypa mig i armen för att kontrollera narkolepsistatusen. Fick alltså lika mycket i utdelning + lika mycket igen + ytterligare 22% jämfört med samma månad 2020. Börjar skönja Miraklet på riktigt som jag tidigare bara läst om och reflekterat över i tanken.

Det funkar faktiskt. Det kommer att gå att leva av kontantutdelningar utan att lyfta ett finger på ett lönearbete resten av livet. Jag kommer inom en snar framtid, genom mina egna aktiva handlingar sedan 5 år bakåt i tiden, att erhålla alla de pengar jag behöver samtidigt som jag ligger och sover !! Kliver upp på morgonen och äger min tid själv. 

Min plan för FIRE är att leva innevarande kalenderår av medel erhållna via utdelningar föregående år. Dvs, om jag väljer att exekvera FIRE under till exempel år 2022 så lever jag det året av utdelningarna från 2021. 

Dessa utdelningar har då inte återinvesterats enligt de principer som jag tillämpar i dagsläget utan istället fonderats i ivrig väntan på inköp av knäckebröd och blodpudding på mitt lokala Willys. I dagsläget återinvesteras alltid 100% av alla erhållna utdelningar.

Eftersom jag ligger nära min FIRE exit (kan inträffa i princip när som helst under de kommande 15 månaderna) så har jag redan avsatt medel för det första året utan intäkter från förvärvsarbete. Se mer om detta nedan under rubriken FIRE Year One.

Utdelningsökning YTD 109%
Även detta var ett betydligt bättre utfall än förväntat.

Förväntar mig ingenting annat än en kontinuerlig minskning under resten av året. Mitt mål för helåret 2021 är +50% utdelningsökning. Allt därutöver är bonus.

Hälsa och Livsstil
 • De periodiska fastedagarna 5:2 ligger fortfarande på is. Har istället infört en striktare regim för mig själv via 12:12 periodisk fasta under vardagarna. Överväger att undersöka möjligheten till att klara 8:16 under vardagar. Återkommer.
 • Vegetarisk kosthållning avlöper någorlunda väl. Har slarvat lite vissa veckor. Det föreligger en stor omfattande strukturomvandling nere på Cirkusen vars kaotiska aktiviteter påverkar mina energinivåer kraftigt negativt vilket medför att jag väljer enklare redan upptrampade vägar för min matlagning.
 • Naturligtvis fortsätter jag att laga all min mat från grunden. Det blir mycket litet rött kött. Väljer istället fisk och kyckling som råvaror.
 • Cyklar till och från Cirkusen. Det har jag gjort i 10 månader snart. Nu börjar vägarna bli fria från snö och is. Då är det ett rent nöje att cykla omkring i vårsolen.
 • Gymmet är stängt. Har så varit i ca 6 månader nu. Definitivt det längsta träningsuppehållet jag någonsin har haft. Har ett par 20kg hantlar som jag lattjar med i vardagsrummet ibland. Men det blir liksom inte samma sak som styrketräning på riktigt i en för ändamålet avsedd lokal med en massa brudar i tights. Detta år 2021 markerar mitt 41a år med styrketräning utan avbrott. Abstinensen är stor. Hoppas detta snart är över.
 • Det finns en stor utvecklingspotential i kvällspromenader istället för att plantera sig själv i soffan efter jobbet. Alla 60 avsnitten av Bosch är sedan länge avklarade på HBO Nordic. Skärpning krävs.

Direktavkastning Northernlights Globalfond 4,04%
Lite för lågt enligt mitt tycke. Den var på väg upp mot nivå kring 4,25 men så drog kurserna iväg kraftigt under mars månad och DA vid replikering sjönk därmed.

Mitt mål är att under 2021 genomföra inköp till en genomsnittlig DA om 4,5%.

Motsvarande månad år 2020 låg DA på 6,26% (!!).  Då var det guldläge för replikering eftersom kurserna var så kraftigt nedtryckta.

FIRE Year One nivå 2,2 år (1,2 år investerat)
Jag har avsatt medel för 2,2 år av tomgångsekonomi (alltså att betala alla räkningar för hela mitt leverne) att använda när exit från arbetslivet infaller.

Allt nysparande (från sparkvot enligt ovan) har fram till dags dato avsatts in i denna kategori. Har under månaden överfört (ett snitsigt ord för att stjäla) 0,2 år av medlen till mina löpande investeringar in i pensionsfonden Northernlights Globalfond.

1 år av dessa medel ligger extremt lättillgängligt på ett bankkonto med 0,6% ränta. 1,2 år är därutöver investerade i 5 st spännande fonder inom growth, småbolag, tech och hållbar energi. Samtliga fonder inom denna kategori ses i vänster spalt under rubrik INNEHAV FIRE Year One.

Nedan visas utvecklingen för de extremt spännande fonderna.FIRE Year One. Den spännande fondandelen sedan start 2020-11-18 jämfört OMX30.73 de Northernlightsinvestment

12 kommentarer:

 1. Inom 15 månader alltså. Spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig personligen är det bra att ha något konkret att jobba mot. Har jag märkt. Då blir det enklare att fatta beslut accordingly. Så siktet är nu inställt mot Juli 2022. Lagom scary långt fram i tiden...

   Radera
  2. Ja det nrukar pusha en framåt. När du väl har berättat nere på Cirkusen finns det ingen återvändo.

   Radera
 2. 2,2 år som säkerhetsmarginal är mycket tryggt. Sannolikheten att din pengamaskin slutar leverera är 0,0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill ha lite extra trygghet eftersom jag bor i hus (inte i lägenhet) med enskilt vatten, avlopp osv som börjar bli lite ålderstiget. Om någonting stort kraschar kan det innebära höga kostnader....

   Radera
 3. Vi följer med spänning :) Himla bra ide att ha en pott avsatt för year one. Har påbörjat något liknande med ett gäng fonder. Där finns nu för ca 7 månaders utgifter. Nu är bara resten kvar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den metodiken för year one och då naturligtvis de efterföljande åren oxå tror jag är fördelaktig. Började tänka i de banorna för ca 1 år sedan.

   Radera
 4. Mäktig utdelning och mäktigt att ha FIRE inom räckhåll!
  Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket fru Fumla !! Ja, nu går det fortare och fortare med ränta på ränta effekten.

   Radera
 5. Tror du att det kommer finnas ett uns av vemod i att komma i mål, eller kommer det bara vara tillfredsställande att blicka tillbaka på resan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar fortfarande med det där. Kommer jag att känna mig redo att hoppa av från den delen av mitt liv ? Vad ska jag göra istället ? Börja jobba ideellt med någonting ?

   För några år sedan var det bara en självklarhet att sluta jobba kommer inte vara ett bekymmer. Nu är jag mera fundersam.

   Radera
 6. Hallå NLI! Visst är det en helt fantastisk känsla att så sakta börja inse att FIRE faktiskt är möjligt, att man själv snart kan tillhöra de lyckliga som själv kan välja vardagarnas innehåll på ett helt annat sätt än tidigare, att se att de enorma pengasummor som andra tidigare suttit med och erhållit i utdelningar faktiskt även snart gäller en själv! Att så sakta börja skörda frukterna av saker man gjort långt tillbaka i tiden är också angenämt.

  Ja du, inte 41 år med styrketräning men kanske 31 eller nåt. Lider som dig av en hemsk abstinens och livet blir för mig mer dekadent. Inte gjort ett marklyft på 11 månader eller nåt, inte kul alls. Springa går ju men rätt tjatigt göra och inte alls kickar det på samma sätt. Cykla o gå gör jag också men ja, saknar total utmattning.

  SvaraRadera