lördag 24 april 2021

INKÖP vecka 16 2021

Vintern är tillbaka i Norrland, och likaså även i andra delar av vårt land. Naturligtvis är man som infödd van vid ombytligt väder i April men just denna vår upplevs kasten som osedvanligt tvära. Gräsmattor och asfalt som tinar fram, 10 plusgrader dagtid, sedvanlig sand- och grussopning av cykelvägarna och strålande solsken från en klarblå himmel följs nästa dag av full snöstorm och över en decimeter nysnö.

Global warming I`m sure. 

Bilar med nypåsatta sommardäck i frontalkrockar över hela vårt land. Människor som dör. Under stundom undrar jag då i mitt stilla sinne om de kanske var nära sin FIRE efter många långa år av frugalt leverne. Naturligtvis irrelevanta tankar i sammanhanget. Men ändå.

Livet är det som pågår och inträffar medans vi gör upp våra planer för livet.

Så Biden & Co utlovar koldioxidneutralitet och nikotinsänkningar och skattehöjningar. Putin menar att de vidsträckta skogsarealerna i det ryska moderlandet binder så stora mängder atmosfäriska växthussubstanser att de redan idag bör betraktas som bäst i klassen. 

Kineserna sätter datum låångt fram i tiden. Indien känner sig ytterst förolämpat och hävdar att de per capita är likaledes låångt efter medianen koldioxid för de redan fullindustrialiserade länderna i Väst och rimligtvis inte bör hindras i sin rättmätiga strävan efter medelklass für alle. 

Biltillverkare efter biltillverkare framlägger sina planer för när deras personbilspark helt och hållet ska vara elektrifierad. Frågan väcks nu från sin vinterdvala om när EU ska förbjuda alla bensin- och dieselfordon.

Allt är som vanligt, ingen anledning till oro.   

Nedan redovisas samtliga inköp i min pensionsfond Northernlights Globalfond under vecka 16 2021. 

Scandi Standard är helt nytt vingklippt innehav. Äggröra till frukost och till middag baconlindade, med västerbottenost och örter fyllda, träkolsgrillade kycklingfiléer är inte det sämsta att inmundiga de dagar då den vegetariska fantasin tryter.
  

Cibus Nordic Real Estate (CIBUS) Portföljandel 1,89% Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla diverse fastigheter som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Scandi Standard (SCST) Portföljandel 0,21% Scandi Standard är en leverantör av kycklingbaserade livsmedel. Bolaget har en bred produktportfölj och inkluderar lokala varumärken som Kronfågel, Danpo och Den Stolte Hane. Bolaget är verksamma inom hela produktionscykeln, från uppfödning till distribution på marknaden. Idag innehar Scandi Standard verksamhet främst koncentrerad inom den skandinaviska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Resurs Holding (RESURS) Portföljandel 0,85% Resurs Holding är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är särskilt inriktade mot konsumentkreditmarknaden där de verkar genom dotterbolagen Resurs Bank och Solid försäkring. Inom koncernen erbjuds exempelvis ett brett utbud av finansiella tjänster, huvudsakligen inriktat mot lånefinansiering, betallösningar, samt nischade försäkringsprodukter. Verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden, med huvudkontoret i Helsingborg.

Texas Instruments (TXN) Portföljandel 0,66% Texas Instruments är ett amerikanskt teknikbolag. Bolaget är specialiserade inom konstruktion och tillverkning av halvledare som används i diverse elektronikprodukter som miniräknare, kontroller, samt processorer. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom Nordamerika och Europa. Bolaget grundades ursprungligen 1930 som Geophysical Service och har sitt huvudkontor i Dallas, Texas.

Investor (INVE B) Portföljandel 1,84% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är idag storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med attraktiv värdepotential.

Intrum (INTRUM) Portföljandel 0,31% Intrum är verksamma inom finansbranschen. Bolaget specialiserar sig inom hantering av diverse kredithanteringstjänster, med störst inriktning mot fakturaköp, kreditinformation, fakturering och inkassorelaterade frågor. Intrum grundades ursprungligen 1924 och har idag verksamhet främst inom den europeiska marknaden, med små- och medelstora företag som dominerande kundbas. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

SKF (SKF B) Portföljandel 0,41% SKF är en global tillverkare inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Produktportföljen består av kullager, hylsor, lagerhus, samt radialtätningar. Eftermarknadsservicen berör huvudsakligen teknisk support, underhållsservice, rådgivning samt utbildning inom arbetsområdet. SKF finns representerat inom samtliga globala regioner via bolagets återförsäljare samt egna produktionsanläggningar.

Sandvik (SAND) Portföljandel 0,66% Sandvik är en global industrikoncern. Bolaget är specialiserade inom utveckling, tillverkning och vidare marknadsföring av produkter för metallbearbetning, maskiner och verktyg för bergavverkning, rostfria material, speciallegeringar, högtemperatur-material samt processystem. Bolaget grundades ursprungligen 1862 och är idag verksamma på global nivå. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Tele2 (TEL2 B) Portföljandel 2,13% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.


73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

 1. Här nere på västkusten har det varit några riktigt fina dagar nu. Inte jättevarmt och kanske en aning blåsigt men hittar man ett soligt läläge så tänds faktiskt livsgnistan en aning igen. Dippköpte du SKF och Sandvik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är en utpräglad dippköpare. Naturligtvis bara svamligt långsiktigt men det är ändå en liten krydda i ett annars torftigt liv ;)

   Det är ju inga stora innehav, men ska väl bli större på sikt. Iofs är inget av mina innehav särdeles dominant. Det största är Fortum kring 2,6%. Fonder kan naturligtvis vara större.

   Radera