lördag 13 mars 2021

FINAL SOLUTION

Ibland roar jag mig med att blicka bakåt på den investeringsresa jag genomfört.

Under några års tid bestod mitt investerande enbart i experimenterade med olika fondkombinationer. Hade fått för mig att enskilda aktieinnehav var svårt och riskabelt. Man var tvungen att vara så enormt påläst, kunnig och fundamenta föreföll dessutom förändras hela tiden. I alla fall tolkningarna av fundamenta. 

Rekommendationerna spretade (och spretar fortfarande) något oerhört beroende på vilken expert man valde att sätta sin tilltro till. En sötsur soppa med huvudingrediensen confirmation bias som var svår att hantera för en exakt och precis människa. Allt kändes som överkurs som bara skickliga experter kunde begripa sig på. 

Men det var innan jag insåg att i princip vad som helst kan inträffa helt stokastiskt och utanför all kontroll. Expert eller inte. Tur eller skicklighet. Jag snubblade över skrönan om den pilkastande Apan och kände en stor samhörighet med varelsen vars framgångar uteslutande berodde på tur. Och mod.

En del investerare var av kollektivet upphöjda till Gudar, eftersom man rimligtvis inte kan ha sån enorm tur hela tiden. Konsensus var att det därför helt enkelt måste bero på skicklighet. 

Vissa var istället hängivna Aktiestinsar som förlitade sig på kombinationen långsiktighet, tur och köp av det som ingen annan vill ha vid ett givet tillfälle. Filosofin var att tids nog vänder det om man har valt solida bolag och bara väntar tillräckligt länge. Gamla svenska aktiekolosser kan man oftast lita på. Under tiden är det bara att luta sig tillbaka och ackumulera utdelningar och aktiesplittar. 

Så i begynnelsen investerade jag därför i princip uteslutande i olika fonder och även där hade jag en ganska stor mängd och spridning sett till antalet. Storleksordningen 50 st fonder fanns nog i portföljen när zenit på mitt fondäventyr uppnåddes 2014. Antalet aktier i dessa fonder uppgick till tusentals, betydligt fler än mina futtiga 180isch individuella innehav som nu ingår i min egen pensionsfond. 

Men så plötsligt en dag vågade jag mig på ett litet inköp i Coca-Cola. Alla människor har väl erfarenhet av Coca-Cola. Tryggt och välkänt. Därefter rullade det på successivt med inköp i ett stort antal diversifierade utdelningsaristokrater och med tiden fanns inte längre någon endaste liten spillra av möjlighet till kontroll kvar. Pensionsfonden Northernlights Globalfond blev likt Skynet medveten om sin egen existens och gick till attack med kontantutdelningar in på kontot. 

Efter det paradigmskiftet så har jag nu åter igen börjat köpa fonder först under det senaste året. Nu som ett komplement inom vissa kategorier som jag inte begriper mig på och inte är intresserad av att lära mig något om. Men om vi bortser från den obetydliga lilla detaljen så är det naturligtvis inom bland annat dessa kategorier som framtidens vinnare står att finna. 

Precis som med individuella aktieinnehav så varierade utvecklingen i mina många fonder mellan olika sektorer kraftigt med tiden, konjunkturen och hur de stora skickliga pojkarna och flickorna valde att allokera sina resurser. 

Ett tag var fonder inom Healthcare på allas läppar och utvecklingen tog fart längs en exponentiell kurva rakt upp mot himlen och in i solskenet. Någon vecka senare brann vingarna upp och de övermodiga farmakologerna störtade med fladdrande vita rockar mot marken.

Mot slutet av mitt stora fondäventyr (och även numera) försökte jag renodla och växlade över (det är ju så lätt att byta fonder) till de favoriter som utkristalliserats genom åren. Det är detta som fortfarande idag utgör kärnan i mina nuvarande fondinnehav.

Härom dagen hittade jag bland mina hundratals under 10 års tid nedklottrade pappersark instoppade i pärmar ett utkast till en fondkombination benämnd FINAL SOLUTION i vilken jag 2014 avsåg kunna gå all-in likaviktad och bara ligga och invänta tidpunkten för min pensionering. Namnet Final Solution kan anses avspegla mitt intresse för historia men har i övrigt ingenting gemensamt med utfallet av Wannseekonferensen år 1942.

Jag väljer ofta lite knepiga och för oinvigda obegripliga namn på mina Kapitalförsäkringar. Mina utdelande individuella innehav är tex grupperade under namnet ForeignAffair. Alla fonder är samlade under MixOrigo. Min senaste KF med FIRE Year One kapitalet är benämnd Miscellaneous eftersom pengarna likväl kan gå till inköp av mellanmjölk alternativt en Harley Davidson Fatboy.  

Den långsiktiga fondcocktailen i FINAL SOLUTION bestod av 4st innehav i form av Spiltan Räntefond Sverige, Carnegie Corporate Bond, AMF Balansfond och Swedbank Robur Ny Teknik. 

Man undrar ju hur det hade kunnat funka så här i retrospektiv ?

+105,23% den senaste 5-års perioden.

En man med min nedtonade och enkla läggning hade mer än väl nöjt sig med det utfallet idag. 

Den viktigaste lärdomen som jag tar med mig av denna tillbakablick är att trots ekonomiska jordbävningar som Corona (Richter 9,3) så är tidsfaktorn det allra viktigaste. Långsiktighet. Time in the Market.FINAL SOLUTION anno 2014. Stoppa in pengarna och vänta ?


73 de Northernlightsinvestment
FIRE Year One. Mellanmjölk eller Harley Davidson Fatboy ?

17 kommentarer:

 1. Det är sant att tiden är den viktigaste faktorn i nästan alla förehavanden vi tar oss an.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. men ibland är det ju lite trist att vänta. Som att sitta och se färg som torkar.

   Men jag tror du är helt rätt ute (även om det inte kändes så i Mars 2020) som är fullinvesterad alltid.

   För det är väl lite så du agerar ?

   Vad spelar det eg för roll om dina 15,6 miljoner krymper till 11,2. Det studsar ändå tillbaka. Har om inte annat det senaste året lärt oss.

   Bara man fixar de mentalt.

   Radera
 2. Jag är vanligtvis alltid fullinvestera och visst kittlade det lite i magen när jag tappade fyra miljoner på en månad, men bolagen jag var investerad i kändes fortfarande livskraftiga så jag behöll och köpte mer. Nu har jag byggt upp en kassa på några procent som jag inte hunnit investera ännu. Börsen går ju som en raket nu och det bär lite emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fixed income ? Lite preffar och D-aktier. Ordna in dig i ledet med oss andra och marschera iväg mot the final solution ;)

   Radera
  2. Jag hade en del preffar runt 2015 men jag sov dåligt med sådana i väskan. Inget inflationsskydd eller ränteskydd alls enligt mig. Jag håller mig borta och satsar på stamaktier istället.

   Radera
  3. OK, jag är ny i just den branschen. På bankkontot finns naturligtvis 0% risk för att underliggande värde minskar men å andra sidan 0,6% typ ränta käkar väl inflationen upp. Då anser jag mig kunna allokera en del kapital till 6% avkastning. Om än med större risk än statlig bankgaranti.

   Radera
 3. Intressant historia, och underhållande inte minst. Gillade verkligen bilden av de störtande farmakologerna med fladdrande vita rockar! (är egentligen inte lagd åt det morbida hållet...vad jag vet.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack skribenten, värdesätter det extra när det kommer från dig !! Bli nu inte någon ny deckardrottning med en norrländsk alkoholiserad civing/potatisodlare i huvudrollen. Då stämmer jag dig ända upp i Europadomstolen för mina royalties...

   Radera
  2. Vafalls? Ska du beröva mig det enda vettiga uppslag jag har?

   Radera
  3. Absolut inte. Men när nu ni ungt kvinnfolk håller på att ta över hela Världen...tro inte att ni ska få stjäla de pengar som det är min manliga rättighet att disponera fritt !!

   Radera
 4. Man brukar ju säga att de flesta överskattar vad de kan åstadkomma på kort tidshorisont men underskattar vad de kan åstadkomma på lång sikt. Tänker att det också hänger ihop med att exponentiell tillväxt inte är intuitivt, som fabeln om schackbrädets uppfinnare som skulle få ett riskorn på första rutan, två riskorn på andra rutan, och sen fyra, åtta, sexton osv. Svårt att greppa hur mycket det blir på sista.

  SvaraRadera
 5. Det är på lång sikt man begriper vad som händer på lång sikt :) Annars måste man extrapolera data och det ids väl inte de flesta människor. Den där schackbrädeallegorin brukar jag själv använda mig av. Det är en extremt bra avkastningsränta.

  SvaraRadera
 6. Ibland tänker jag på när jag började läsa lite bloggar för en fem-sex år sen och sa efter några stycken inlägg att bloggar var def inte min grej. Var ju urtrist att läsa om vad folk gjorde och tänkte och lagade till middag. Men så rullade jag in på " miljonär innan 30 " för några år sen. Fru Eff. Petrusko och sen Zero och från honom in här , hittade Fumlan och Hästen som inte är någon spargris och jag bara njuter. Vilket språk och vilka underbara bilder. Om nu skribenten ovan ( Fumlan ) skulle skriva någon deckare om en norrländsk potatisodlare så lovar jag ( trots att jag endast lånar böcker på bibblan annars ) att vara en av de första som köper den. Känns som om ni är mina allra käraste vänner. ( låter lite tragiskt va ? :D )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga vänner alls. Känn på den tragiken !! :)

   Tack för en värmande kommentar.

   Radera
  2. Men CS, nu börjar jag ju nästan grina. Vilken fantastisk kommentar, vad glad jag är du hänger här med oss! <3

   Radera
  3. Nej nej nej !! Sluta omedelbart !! Inga gråtande snorande kvinnor här på min testosteronstinna blogg.

   Jag gråter faktiskt oxå. Men det beror på att Sveriges handbollskillar tog sig till OS i Tokyo nyss. Manliga grejer !!

   Radera