torsdag 21 januari 2021

Vegetariskt #1 vecka 3 2021

Veckans första vegetariska rätt tillagades redan under söndagen för att finnas klar i kylen i början av veckan. 

En gammal svensk husmansklassiker som, för den som så önskar, enkelt kan göras helt traditionell. Knaperstek bara några paket bacon eller rimmat sidfläsk och servera till.

Men nu kör vi vegetariskt den här gången. Så här gjorde jag:

Raggmunkar, råkostsallad och lingonsylt (8 portioner)

  1. Lingonsylt: 2 delar frysta lingon plockade på ett norrländskt kalhygge en höstmorgon när luften var frisk och hög, 1 del socker, 1 skvätt vatten. Koka upp, puttra 10 minuter, skumma av ytan med sked. Häll i förvärmda glasburkar, tillslut locket omedelbums.
  2. Råkostsallad: Finstrimla spröd vitkål, finstrimla rödlök, riv några morötter grovt. Blanda i skål och slå på en standard vinägrett (2 del olja, 1 del vinäger, salt, peppar, chilipulver, vitlökspulver, valfria örtkryddor för den som så önskar). Låt dra i kylen 30 min.
  3. Raggmunkar: Standardmjölk 1 liter, 3 ägg, salt. Vispa ihop under stor frenesi. Tillsätt mjöl under något mer balanserad vispfrekvens till lagom viskositet. Tänk typ plättsmet.
  4. Riv 4 stora råa potatisar på fina sidan av rivjärnet (vissa önskar mer grovt riven potatis). Tillsätt omedelbart till smeten (så potatisen inte hinner mörkna av inverkan från luftens syre). Låt vila 20 min i kylen.
  5. Stek i väldigt het panna, så det blir frasigt, i olja/smör. Här är det bäst att använda slev när du placerar smeten i pannan, rör om från botten med mjuka rörelser. 3 raggmunkar åt gången i pannan. I mitt fall var det lämpligt med 3 min på ena sidan, därefter 2 min på andra sidan.
  6. Servera med ett glas iskall mjölk. 
  7. Portionskostnad 8 SEK. 

Smaklig måltid !!

73 de Northernlightsinvestment

3 kommentarer:

  1. Jag åt också vegetariskt i förrgår. Potatis och purjolökssoppa med nybakt bröd till. Jag strimlade och stekte visserligen två paket bacon och rörde ner i soppan innan servering men det räknas väl inte?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bacon hör mig veterligen till broccolifamiljen. Därför som de parar sig så bra i en broccoligratäng !!

      Radera