lördag 4 april 2020

INKÖP vecka 14 2020

Direktoratet för Northernlights Globalfond har ännu en gång kastat pil och rullat yatzytärningarna. I förlängningen av dessa aktiviteter begär de nu ordet och önskar härmed inleda med några spekulativa rader.

Som vanligt är detta ingenting att fästa någon större vikt vid. Se det istället som någonting pipande grått och tilltufsat (med inslag av rött) som katten, med stolthet och mallig uppsyn, precis droppade vid dina fötter:

Omvärlds- och Marknadsläge
Det ligger och väger. Den sinnessjuka intradagsvolatiliteten har kommit ner kraftigt. Samtidigt är siffrorna avseende nyanmälda arbetslösa och varsel globalt på aldrig tidigare skådade nivåer. IMF och andra globala monetära instanser uttalar sig nu om att detta kommer att bli värre än finanskrisen för tolv år sedan. Sedelpressarna går på högvarv och förhoppningen om ett vaccin ligger ännu långt borta. Till och med Donald har lagt på en annan skiva på tallriken.

Ökningen av dödsfallen orsakade av covid-19 stiger globalt för varje timme som går. De är i skrivande stund uppe i storleksordningen 60 000 globalt. Jämfört med de 584 000 som dog i sviterna av malaria under 2019, främst barn under 5 år i Afrika, är det naturligtvis kraftigt numerärt underläge ännu en tid.

Men covid-19 drabbar inte bara fattiga försumbara människor i  tropikerna utan även de globala stormakternas finansiella centrum. Märkliga bilder av folktomma main streets i New York och pampiga avenyer i Paris sprids över världen. Kaféstolarna är undanstuvade under okänd tidsrymd.

När jag går mina fyndrundor på den lokala Willys butiken ser jag medmänniskor som med ängslig blick tar på sig engångshandskar i sina bilar innan de kliver ut i en alltmer otrygg omvärld inne i köpcentret. En del har till och med på sig ansiktsmasker. Det känns som att jag åter igen efter en lång flygning till Narita är tillbaka i Tokyo och året är 1994. Den sommaren då vi grävde guld i USA. Måhända gräver vi nu ännu en gång guld på andra sidan Atlanten. Återstår att se.

Jag upplever (och hoppas tyvärr även) att det är lugnet före nästa finansiella storm som vi nu befinner oss i. Orkanens öga. I skenet av den förhoppningen har investeringarna under den gångna veckan varit blygsamma både till antal och volym. Volymen motsvarade en normal standardvecka enligt den investeringsplan som jag upprättade vid årets början.

  • STORE Capital Corp (STOR). STORE Capital är en fastighetsinvesteringsfond (REIT) i USA. Som REIT slipper man federal skatt under förutsättning att minst 90% av resultatet delas ut till aktieägarna. Fonden investerar i fastigheter med kedjebutiker, stormarknader, hälsoklubbar, utbildning, detaljhandel, service och distributionsanläggningar som hyresgäster. STORE Capital är verksamma i USA.
  • Sysco Corp (SYY). Sysco är en global återförsäljare av livsmedelsprodukter. Utbudet består av kött- och fiskprodukter, grönsaker, desserter, samt kryddor och drycker. Kunderna återfinns bland distributörer, grossister samt livsmedelsbutiker. Utöver huvudverksamheten bistår bolaget med utrustning och tillbehör för livsmedelshantering. Sysco grundades 1969 och har sitt huvudkontor i Houston, Texas. 
  • Ralph Lauren Corp (RL). Polo Ralph Lauren är ett amerikanskt bolag verksamma inom detaljbranschen. Bolaget är en tillverkare av kläder, skor och accessoarer till män, kvinnor och barn. Försäljning sker via egna fysiska butiker, licensierade distributörer samt via återförsäljare runtom den globala marknaden. Polo Ralph Lauren grundades 1967 och har sitt huvudkontor i New York. 
  • Citigroup Inc (C). Citigroup är ett globalt finansbolag. Bolaget erbjuder ett brett utbud av traditionell kapitalförvaltning, investeringsrådgivning, samt lånefinansiering. Kunderna återfinns huvudsakligen bland större bolag samt institutioner. Utöver erbjuds även Cash Management lösningar, samt transaktionsrådgivning. Verksamhet innehas på global nivå. Citigroup grundades ursprungligen 1812 och har sitt huvudkontor i New York. 
  • Federal Realty Investment Trust (FRT). Federal Realty Investment Trust är ett amerikanskt fastighetsinvesteringsförtroende (REIT) som fokuserar på att driva och utveckla köpcentrum och handelsfastigheter i diverse storstadsområden runt om den nordamerikanska marknaden. Portföljen av fastigheter inkluderar huvudsakligen köpcentrum som förankras med livsmedelsbutiker, kontor, bostäder och hotell. 
  • Simon Property Group Inc (SPG). Simon Property Group är ett amerikanskt fastighetsförtroende (REIT). Fastighetsbeståndet består huvudsakligen av kommersiella fastigheter, med köpcentrum, varuhus och större försäljningslokaler runtom den nordamerikanska marknaden. Utöver förfogar bolaget även över större lagerlokaler. Bolaget grundades 1993 och har sitt huvudkontor i Indianapolis, Indiana. 
  • Kontoor Brands Inc (KTB)Kontoor Brands är ett globalt amerikanskt bolag verksamma inom detaljhandeln. Bolaget designar, tillverkar och distribuerar ett brett utbud av kläder för både män och kvinnor, som vidare säljs under diverse varumärken. Utöver huvudprodukterna erbjuds även accessoarer. Verksamhet återfinns på global nivå, både via egna fysiska butiker samt via licensierade återförsäljare.

73 de Northernlightsinvestment    

2 kommentarer:

  1. Företagsinformationen är densamma på både Simon och Kontoor i inlägget ovan, kan justeras för estetiken.

    Men om jag inte missminner mig ägde du de flesta av dessa sedan tidigare också, känner du dig trygg i att gå än djupare in i Simon som ju redan nu gjort kraftiga justeringar för att möta den ekonomiska påverkan och sitter på en, för Coronatider, riktigt dålig affärsidé.

    Äger själv STORE och är nöjd med diversifieringen i form av geografi och hyresgäster, böckerna såg OK ut på väg in i Corona men känner nog ändå ett uns av tvivel inför min egen investering där.

    Eller skalar du mot lika stora positioner oavsett företagens förutsättningar framåt nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det gick nog lite fort där med företagsinformationen.
      SYY, C och RL är nya innehav. SPG och STOR är inte några stora innehav i dagsläget. Uns av tvivel känner man hela tiden under rådande omständigheter.

      Min strategi är inte att välja ut favoriserade innehav (även om detta inlägg öppnar upp för just detta till viss grad). Som du skriver så skalar jag successivt i alla innehav med låga andelar.

      Jag försöker så gott det går att eliminera mig själv och mina negativa eller positiva känslofluktuationer från investeringsprocessen.

      Radera