söndag 26 april 2020

INKÖP vecka 17 2020

Först några ord från direktoratet för Northernlights Globalfond. Lägg som vanligt inte för mycket vikt vid dylika utfästelser. Se det istället som något mjukt och kladdigt, med omisskännlig odör, som du råkat trampa fast under foten när du i den allmänna coronastressen avsåg att gena över den nyss framtinade kommunala gräsmattan. Det som göms i snö kommer fram i tö. Ät inte gul snö etcetera. Norrländska visdomsord.

Min marknadssyn är fortfarande tyvärr pessimistisk på medellång sikt om ca 6 månader. Inväntar fortfarande genomslagskraften hos de i princip absurda ekonomiska graferna som redovisats de senaste nio veckorna. Tänker här på utvecklingen för arbetslöshet, varsel, permitteringar, inköpschefsindex, konkurser, resor, konsumtion, oljepriset, nedstängda verksamheter globalt, kvartalsrapporter etc.

Helt enkelt att hundbajset slutgiltigt ska lossna från under skosulan och istället träffa fläkten med full kraft.

En annan trist sak är att Donald Trump, pga. att de stygga representanterna från media åter igen har misstolkat hans sarkasm för sanningsenliga utfästelser, nu ställer in sina dagliga direktsända pressträffar från Vita Huset. Troligtvis har även rådgivarna bönat på sina bara knän att det inte är det allra bästa för DT att genomföra delvis improviserade presskonferenser. Man måste betänka att det trots allt är election year.

Det var annars stor dagligen återkommande komik, av en riktig världsstjärna som har funnit en helt egen unik genre inom "omedveten komik", nu senaste gången när DT med flackande blick sökte experternas stöd för sina flashbackinspirerade teorier om att inifrån bestråla kroppen med UV-ljus eller kanske injicera desinfektionsmedel direkt in i blodbanan för att tvätta rent invärtes och därigenom bekämpa covid-19.

De stackars experterna vred sina händer i ångest och tittade med förfärad fastfrusen blick rakt ner i marken. För guds skull absolut ingen ögonkontakt med den stora komikern längst fram på scen med det välkända emblemet på pulpeten. Har karln ingen utbildning överhuvudtaget. Det lyser i fönstren men ingen är hemma. Hissen går inte hela vägen upp. Herrejösses, den fria Världens stora ledare.

På kort sikt är det däremot svårt att gissa utvecklingen. Senast nu i veckan såg jag sån där fnissigt uppfriskande icke-konsensus mellan några stora erkända analyshus där de på skilda håll föreslog Köp, Sälj respektive Behåll för ett värdepapper. Då gäller det verkligen för en stackars amatör att sålla vad man läser för att maximera sin confirmation bias.

Själv har jag satt mig ner vid Roulettbordet och genomfört följande insatser den gångna veckan:

 • Invesco Ltd (IVZ)Invesco är ett amerikanskt investmentbolag. Bolaget erbjuder en rad investeringsmöjligheter samt specialistkompetens inom ett flertal finansiella områden. Bolaget har global verksamhet med störst närvaro inom Nordamerika, Asien samt EMEA regionerna. Invesco grundades ursprungligen 1935 och har sitt huvudkontor i Atlanta, Georgia. 
 • Realty Income Corp (O)Realty Income är ett amerikanskt fastighetsinvesteringsförtroende (REIT). Bolaget fokuserar på att äga, förvalta och underhålla en portfölj av fastigheter som består av större fastighetsbestånd. Bolaget äger fastigheter runtom i hela Nordamerika och utöver huvudverksamheten erbjuds diverse finansiella tjänster. Realty Income grundades under 1969 och har sitt huvudkontor i San Diego. 
 • Bank of Nova Scotia (BNS)Bank of Nova Scotia tillsammans med dotterbolag är ett bolag inom finansiell service med kontor i Nord- och Sydamerika och Asien. Banken erbjuder ekonomisk rådgivning och lösningar samt dagliga bankprodukter korthantering, check- och sparkonton, investeringar, hypotekslån mm till personer och företag. Banken grundades 1832 och har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada.
 • Creades A (CRED A)Creades är ett investmentbolag. Bolaget är specialiserade mot små- och medelstora företagskunder verksamma bland flertal sektorer. Verksamheten är huvudsakligen fokuserad mot utveckling av innehaven genom såväl strategiskt som operativt-, strukturellt- och finansiellt arbete. En stor del av det aktiva ägandet utförs i samarbete med företagsledningar, styrelser och intressenter. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm. 
 • Cloetta B (CLA B)Cloetta är en tillverkare av konfektyrprodukter. Bolagets produkter säljs på global nivå via egna varumärken och innefattar huvudsakligen choklad och snacks. Varumärkena inkluderar Läkerol, Cloetta, Jenki, Kexchoklad, och Sperlari. Störst verksamhet återfinns idag på den nordiska- och europeiska marknaden. Bolaget grundades i Köpenhamn 1862 och har idag sitt huvudkontor i Kista.
 • Sampo Oyj A (SAMPO)Sampo är en försäkringskoncern. Idag bedrivs verksamhet utifrån moderbolaget Sampo Plc samt dotterbolagen IF Skadeförsäkring och Mandatum Life, med vardera specialisering inom administrering, skadeförsäkring, samt riskförsäkring. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder, med störst verksamhet på den nordiska - och baltiska marknaden. Koncernen grundades ursprungligen 1909 och har sitt huvudkontor i Helsingfors. 
 • Telia Company (TELIA)Telia Company är verksamma inom telekombranschen. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till när Telia slogs samman med Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.
 • Atrium Ljungberg B (ATRLJ B)Atrium Ljungberg är verksamma inom fastighetsbranschen. Visionen är att äga, förvalta och aktivt vara delaktig i utvecklingen av fastighetsbeståndet. I bolagets fastighetsportfölj återfinns huvudsakligen kommersiella fastigheter belägna i större svenska städer. Atrium Ljungberg grundades 2006 då LjungbergGruppen sammanslogs med Atrium Fastigheter. Huvudkontoret ligger i Nacka.
 • Omega Healthcare Investors Inc (OHI)Omega Healthcare Investors är en fastighetsinvesteringsfond (REIT) i USA. Som REIT slipper man federal skatt under förutsättning att minst 90% av resultatet delas ut till aktieägarna. Fonden investerar i och ger finansiering till långtidsvårdsindustrin. Omega driver sjukvårdsanläggningar i USA som drivs av oberoende sjukvårdsoperatörer. Fonden grundades 1992 och har sitt huvudkontor i Hunt Valley, Maryland. 
 • Old Republic International Corp (ORI)Old Republic International är ett försäkringsbolag vars dotterbolag marknadsför, undertecknar och tillhandahåller riskhanteringstjänster i USA och Canada. Bolaget tillhandahåller tjänster för en mängd olika inslag i egendoms- och ansvarsförsäkringar, hypotekslån och livs- och sjukförsäkringsfält. Bolaget grundades 1887 och har sitt huvudkontor i Chicago, Illinois. 

RIEN NE VAS PLUS !!

73 de Northernlightsinvestment2 kommentarer:

 1. Halloj =)
  Hur tänker du med Invesco då de har halverat utdelningen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra för företaget att de halverat utdelningen. De kommer att komma igen starkare. Så tänkte och tänker jag.

   Radera