lördag 2 maj 2020

INKÖP vecka 18 2020

Först några definitivt okvalificerade utfästelser från direktoratet för Northernlights Globalfond.

Ett direktorat som för övrigt alltid avskytt alla genomlidna kurser inom basic företagsekonomi med sina debet/kredit och skattebalansutjämningskonton till höger och vänster. Lika torrt och tråkigt som att vara utlämnad åt att äta intet utöver Mariekex i en öken utan tillgång till vätska. Inga problem med att klara tentorna naturligtvis, ekonomer behöver ju bara bemästra räknesätten (+) och (-) och i extremfallet även (%), men alltid med en tilltagande känsla av narkolepsi.

Måste komma ihåg att påminna mig själv om att aldrig någonsin söka anställning som revisor. Alternativt om jag någon gång oavsiktligt råkar hamna på en dylik anställningsintervju momentant utveckla Tourettes med könsordsticks eller införliva lite Sling Blade a la "One large french fries" eller "Some folks call it a sling blade but I call it a Kaiser blade" vokabulär i min personlighet. Då är Makroekonomi betydligt roligare eftersom det involverar ett bredare fält av varierande vetenskaper.

Världens börser har de senaste 9 veckorna sett stora svängningar. Först 4 veckor av aldrig tidigare skådad rask nedgång med sisådär 33%. Därefter 5 veckor av en något mer utdragen och flackare uppgång runt 20% relativt de nya lägre nivåerna.

Gör vi nu ungefär samma sak i ytterligare 5 veckor så börjar det närma sig scratch igen. Först ska bara världens ekonomier och samhällen öppna upp för afterwork och smälta lite nybakade ekonomiska Mariekex i en öken av fundamentala siffror och reella utfall. Det kommer att bli spännande att följa den utvecklingen.

Själv är jag, vid de börsdagar då mina extremt nedtryckta dogs uniformt rör sig uppåt 15-20%, periodvis uppe och nosar på scratch. Jag pumpade in stora mängder likviditet under de där första veckorna när nedgången tilltog i styrka och det kittlade i magen från kraften i en total risk off.

Det kändes nästan som den första tågluffen igen. Året var 1983 och platsen högst upp i den år 1932 uppförda, då Europas högsta, berg-och-dalbanan av trä på Bakkens Tivoli utanför Köpenhamn. Mycket bättre tivoli än det mer kommersiella Tivoli i själva centralorten. Tågstation Klampenborg och först en lång promenad genom bokskogarna. Inga problem för unga män med billigt vin och byxvarma elefantöl i packningen.Life is a Roller Coaster.....


Positiva tongångar lyser nu även igenom hos alltfler ekonomibloggare. Käftsmällarna för över en dryg månad sedan börjar helas. Blodsmaken i munnen är borta. FOMO tilltar. De som likviderade sina portföljer sent i Mars månad ställer sig frågan om de där initiala negativa 33 procentenheterna verkligen var allt. Det var då en riktigt ynklig liten björnmarknad. Eller så är den nu 5 veckor långa uppgången en riktig bamsing till tjurfälla som nu skapat en ny redig magkittlande fallhöjd.

Kanske fortsätter vi nu resan uppåt i berg- och dalbanan åter igen. Spelverket jobbar hårt, kedjorna sträcks. Den gamla träkonstruktionen suckar och knirkar. Det här är ännu en gång en berg- och dalbana som ingen någonsin tidigare åkt. Den är nybyggd just för detta ändamål.

MAKE YOUR BETS !!

Jag har ännu en gång kastat mina Tärningar, i det sällskapsspel som privatekonomiska investeringar utgör, och utfallet blev den gångna veckan:  
 
 • Cincinnati Financial Corp (CINF)Cincinnati Financial är ett amerikanskt försäkringsbolag. Bolaget erbjuder ett brett utbud av försäkringslösningar, alltifrån liv- och personförsäkring, till försäkringar som berör egendom och skadestånd. Tjänsterna erbjuds både till privata aktörer samt företagskunder runtom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades 1950 och har sitt huvudkontor i Fairfield, Ohio.
 • Nextera Energy Inc (NEE)NextEra Energy är ett amerikanskt energibolag. Bolaget äger, driver och förvaltar över ett flertal produktionsanläggningar inriktade mot förnybar energi via vind och sol. Verksamhet bedrivs via flertalet dotterbolag på global nivå, med störst närvaro inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades 1925 och har sitt huvudkontor i Juno Beach, Florida. 
 • Sysco Corp (SYY)Sysco är en global återförsäljare av livsmedelsprodukter. Utbudet består av kött- och fiskprodukter, grönsaker, desserter, samt kryddor och drycker. Kunderna återfinns bland distributörer, grossister samt livsmedelsbutiker. Utöver huvudverksamheten bistår bolaget med utrustning och tillbehör för livsmedelshantering. Sysco grundades 1969 och har sitt huvudkontor i Houston, Texas. 
 • Holmen B (HOLM B)Holmen är en global skogsindustrikoncern. Bolaget fokuserar på tillverkning och distribution av pappersprodukter. Utbudet är brett och inkluderar exempelvis tryckpapper, kartong och trävaror. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment och dotterbolag, och en stor del av affärsverksamheten fokuserar på ägande och förvaltning av större skogsmarker runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm. 
 • Telenor (TEL)Telenor är ett telekombolag. Bolaget levererar abonnemang, mobilt - och fast bredband, telefonnät, samt tillhörande mobila tjänster som molnbaserade tjänster och diverse program, både för privata – och företagskunder. Idag innehas global verksamhet främst koncentrerat till Norden, Europa och Asien. Telenor har anor tillbaka till 1855 och har sitt huvudkontor i Fornebu.

RIEN NE VAS PLUS !!


73 de Northernlightsinvestment

5 kommentarer:

 1. Snygga köp NLI! Gillar speciellt Nextera och Holmen. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Små innehav för mig än så länge. Men fortsättning följer.

   Radera
 2. Spännande amerikanska bolag, särskilt CINF. Blev först mörkrädd när jag såg kursgrafen. Men efter att ha läst Dividend Diplomats inlägg på Seeking Alpha känns det lite bättre. Hade det varit ett svenskt bolag hade utdelningen säkerligen varit indragen för länge sedan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har rätt, CINF är definitivt mest "spännande" av dessa :) Läste också DD inlägget och tog ett lite spekulativt beslut i en Aristokrat. Jag tillåter mig lite spekulativa inslag bland mina innehav. För övrigt skulle man ju annars kunna övergå till att BARA köpa Castellum, Investor, Microsoft och Visa...

   Radera
 3. Bara fortsätta spara :) ta hand om dig

  SvaraRadera