fredag 3 april 2020

Öppnar nivå 2.0

Jag eftersträvar en likaviktning mellan innehaven i min pensionsfond Northernlights Globalfond. När jag tar in ett nytt innehav, till exempel det amerikanska tillverkningsbolaget Cummins Inc (CMI) eller läskeblaskfabrikören PepsiCo Inc (PEP), så köper jag in det i omgångar där det första inköpet kanske genomförs till nivån 0.2-0.33 i relation till mera mogna innehav som har nivån 1.0.

Teoretiskt på lång sikt ska i slutändan alla innehav alltså representera en likaviktad andel om 1.0. På så vis reduceras förhoppningsvis individuell bolagsrisk avseende stokastiska händelser som jag omöjligtvis kan förutse eller påverka. Till exempel reducerad/tillfälligt inställd utdelning, ledningsgruppen anträffas på bordell, asbest i babypudret, arsenik i mjukosten, glasbitar i kycklingen, nålar instuckna i jordgubbarna, konkurser och andra liknande händelser.

Sådana käftsmällar kan man alltid råka ut för, som nu alldeles nyligen till exempel att H&M ställer in sin utdelning eller att överförmyndaren uppmanar alla svenska banker att inte dela ut något av sin vinst för det föregående året 2019 till sina aktieägare.

Men knappast kan man råka ut för detta överallt i alla innehav samtidigt ?

En uppenbar nackdel är naturligtvis att det sätter inköpsbegränsningar för de innehav som redan befinner sig på nivån 1.0, till exempel Coca-Cola (KO), Abbvie (ABBV) eller Johnson & Johnson (JNJ).

Jag öppnar nu upp för nivån 2.0 för ingående innehav. Det innebär att jag under en tid framöver (Coronakrisen) tillåter mig själv att investera medel upp till dubbel nivå för ingående innehav beroende på hur dessa utvecklas.

73 de Northernlightsinvestment 

8 kommentarer:

 1. Likaviktning skulle jag aldrig eftersträva. Själv har jag en idé om de 10 bolag som jag tror mest på och låter de vara på topp10 över tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft funderingar åt det hållet, möjligtvis är jag även i viss mån på väg åt det hållet. Men då är det den egna bedömningen som kommer in igen. Svårt det där. Har läst någon studie om att likaviktning inte är så dumt över tid.

   Men nu släpper jag alltså det kravet till viss del.

   Radera
 2. Jag kör likaviktning. Jag tycker om alla mina bolag lika mycket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog inte om dom lika mycket, men jag försöker ändå behandla dom på samma sätt.... ;)

   Radera
 3. Det är alltid svårt att fördela rätt innehaven :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man har ju inte svaret förrän i efterhand.

   Radera
 4. Jag har haft max 10% på ettt innehav men kommer att reducera till max 5% på några års sikt. Den slagiga börsen just nu gör det svårt att hålla det när man snittar ner sig.
  Sen vill jag max 40-60 bolag i portföljen för att kunna hänga med lite grann i alla fall inbillar jag mig.

  SvaraRadera
 5. Intressant, jag har att inget innehav ska utgöra mer än 10%. Men jobbigt när man hamnar i en situation där man vill köpa mer i ett bolag som ligger nära maxgränsen. Instämmer dock helt i diversifieringstänket och jag kan nog öka på diversifieringen ytterligare framöver.

  SvaraRadera