fredag 10 april 2020

Boeuf bourguignonisch

Lyckades i dagarna i min lokala Willysbutik (Länge leve Axfood !!) lägga vantarna på 2,2 kg prima högrev som slutsåldes för 49 kr/kg. Sista förbrukningsdatum 10/4, så det var dags att hitta på något med den.

Den var av irländsk nationalitet, för vilket jag är högst medveten om att jag för evigt kommer att brinna i helvetet när min levnads dagar är till ända, men imorgon på Påskafton klimatkompenserar vi genom att inviga den nya grillen med lammkotletter och lammstek som är uppfödd bara några kilometer längre bort längs byavägen. Some you win and some you lose.

Det blev en egen variant på Boeuf Bourguignon:

 • Tärna upp högreven i ca 2,75x2,75 cm stora bitar. Bryn hårt i smör i vildsint het panna för att framkalla överdoser av umami. Krydda med salt, svartpeppar, chili och basilika. Häll över i en stor kastrull och täck med 3dl rödvin och lämplig mängd köttbuljong som du först har kokat ur stekpannan med för att få med så mycket smak som möjligt. Låt det hela koka upp, sätt på lock och sänk temperaturen kraftigt så att det endast småputtrar. Detta tillstånd ska därefter vidmakthållas i totalt 1 tim och 45 min.
 • Ansa några morötter och slanta upp dessa till senare användning.
 • Strimla 300g chorizo, 15st champinjoner av normalstorlek och 2 rödlökar. Bryn detta i smör i den tidigare använda stekpannan.
 • Gå ut och hugg i 3 delar med yxa 100 st vedklabbar som vid något annat tillfälle kan användas i bastu- eller braskamin i en liten stuga belägen vid havet. För som det står i Bibeln "så skola endast de som arbetat i sitt anletes svett under Långfredagen senare få inmundiga alkoholhaltiga drycker".
 • Kom in igen efter 1 tim och droppa i de slantade morötterna. Lägg på locket igen och låt det småtrevliga puttrandet fortskrida.
 • Sätt dig i en solstol på den södra altanen och blicka ut över havsisen (var noga med att kisa i det starka solskenet som den norrländska vårvintern erbjuder). Drick med fördel en kopp kaffe samtidigt.
 • Kom in igen efter 25 min och droppa i brynt chorizo, champinjoner och rödlök. Lägg på locket igen och låt ännu en gång det småtrevliga puttrandet fortskrida. Sätt samtidigt på några portioner Jasminris.
 • Uppsök tidigare nämnda solstol i samma geografiska position och med samma aktivitet. Häng även tvätten som du körde igång strax före vedhuggningen.
 • Kom in igen efter 20 min. Toppred anrättningen med matlagningsgrädde och valfri form av stärkelse. Jag använde Garant vetemjöl. Riset är troligtvis klart så tag av det från plattan och låt det vila en stund tillsammans med en smörklick.
 • Uppsök solstolen ännu en gång. Kanske tillsammans med en Norrlands Djup. Religion när den är som allra bäst. Amen.

Där har man 12-15 portioner god och näringsrik fransk husmanskost för en billig penning. Funkar lika bra till lunch som middag. Till frukost rekommenderar jag något annat. Typ havregrynsgröt med hemkokad jordgubbssylt och kanel.

GLAD PÅSK från det vackra Norrland !!

73 de Northernlightsinvestment    

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset, låter spännande! Skiljer sig lite grand från den högrevsbaserade burgundiska köttgrytan jag brukar göra, chorizo och chili intressanta tillskott.

  SvaraRadera
 2. Högrev är användbart. Ibland brukar jag slänga den på grillen samtidigt som jag grillar något annat naturligtvis för säkerhets skull, vid vissa tillfällen blir det riktigt bra med ett mört smakrikt resultat. Om det blir den mer sega varianten blir det en fantastisk gryta dagen efter med stenkolsgrillad råvara...

  SvaraRadera
 3. Hejsan NLI! Det låter fantastiskt gott och väldigt mysigt alltsammans! Norrland låter också lockande med vedhuggning, natur o riktig vinter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska vara gott att leva. Annars kan det kvitta. ;)

   Radera