fredag 5 augusti 2022

Dagligt bröd

Jag har en ambition om att baka allt mitt matbröd själv. Det gjorde jag alltid förr i tiden, under studenttiden, och önskar nu återvända till den traditionen. Anledningarna är egentligen många och vissa sträcker sig, som alltid för mig, ganska långt bakåt i tiden.

För drygt 50 år sedan brukade jag stå uppflugen på en köksstol eller (har jag en svag minnesbild av) ibland sittandes uppe på köksbordet och titta på när mamma hanterade de oftast stora degsatserna som hon knådade och formade på bakbordet. Det var både kanelbullar, vaniljbullar och matbröd.



Äldre form av kvinnotyp. Numera utdöd.


Jag fick självhushållningen med modersmjölken. Kommer ihåg att jag som barn brukade klippa ut recept på olika brödsorter från gamla veckotidningar och tejpa fast på lösa blad vilka förvarades i en ringpärm. Tror faktiskt den pärmen finns kvar i en flyttlåda någonstans. De närmast sörjande får rensa och slänga skräpet när den tiden kommer.


Finns det ens bakbord längre i moderna nybyggda 
lägenheter med galet höga marknadshyror ? 


Jag har egentligen ingenting dess mer emot bröd som man köper i dagligvaruhandeln. Tycker ofta det är gott (jag är inte en särdeles gnällig eller kräsen människa) och håller sig färskt förbluffande lång tid trots att de flesta hävdar att de bakar utan konserveringsmedel och mystiska tillsatser. Det är inte smaken som är huvudsakliga anledningen. Men nygräddat hembakat med några ostskivor är definitivt svårslagbart.



Funkar att använda till den rostade frukostmackan


Det är inte priset heller. Min familj är liten med vanligtvis bara mig och sambon vid matbordet så åtgången är inte enorm. Jag har inga problem med att betala vad som begärs även med skenande inflation. Min sparkvot av inkomsterna är genomsnittligen 70% så nog skulle jag kunna klämma in några brödlimpor extra i veckan.

Om jag ska försöka gradera mellan pris och smak som anledning så får det bli priset. Eftersom jag inte tycker om att betala för mycket när jag vet att jag kan göra någonting lika bra till en tredjedel av kostnaden. 

Den främsta anledningen står nog trots allt att finna där i det förgångna någonstans i köket i de röda tegelhusen i 1960-talets miljonprogram. I den då fortfarande levande ambitionen om självhushållning. Livet utan att förlita sig till 7-11, McDonald´s eller Starbucks. 

Mamma var ju blott en enkel bond- och laxfiskardotter. Kött, fisk och grönsaker, potatis och morötter, rödbetor och bär. Allt hämtades från skog, hav och trädgård. Mina mor- och farföräldrar var födda i början på 1900-talet och upplevde dubbla världskrig. Jag är på gott och ont en produkt av mina gener och min miljö.



Vänligen visa oss vägen till närmaste Egg McMuffin !!


Nu när jag åter igen är på banan med att baka matbröd så tar jag och bockar av även den punkten på min gedigna och alldeles för ambitiösa Bucketlist.

När jag bakar så följer jag inte något specifikt recept. Jag höftar ingredienserna direkt från förpackningarna ner i bunken och det går alltid bra bara man har lite grunder i ryggmärgen kring konsistens och proportioner. 

Naturligtvis är det betydligt enklare att baka på frihand när man gjort det några gånger tidigare. I mitt fall flera hundra gånger. Ett matbröd (jäsdeg) består i min värld och på det vis jag oftast bakar av:

  • Degvätska. Vatten, mjölk, yoghurt eller fil blandat i någon proportion. Minst 70% av vatten/mjölk, enligt min mening, vid en vanlig jäsdeg. Jag brukar oftast först värma vatten till kokpunkten och skålla övriga ingredienser i form av konsistens- och smakgivare (se nedan), låta det svälla en stund och därefter tillsätta mjölk, yoghurt eller fil när degvätskan med skållning svalnat av en del. Spara och använd gärna mjölkprodukter där datumet råkat gå ut till brödbak och räkna med 8-10 dl degvätska totalt till 1 påse torrjäst.
  • Konsistens- och smakgivare. Havregryn, korngryn, rivet äpple, riven morot, riven palsternacka, några nävar fruktmussli, kruskakli, frön och nötter. Brödkryddor för den som gillar det. Totalt 3-4 dl till 8-10 dl degvätska. Havregryn är naturligtvis nyttigt men man kan ändå inte tillsätta hur mycket som helst eftersom brödet blir torrt, tråkigt och svårjäst.
  • Tillsättes alltid. Salt. Socker, sirap eller honung (för att boosta jäsningen), olja eller matfett.
  • Jäst. Torrjäst använder jag i princip alltid eftersom det är så smidigt att bara blanda den i några dl av vetemjölet och tillsätta i degvätska/skållning när temperaturen har svalnat till ca 45 grader. Det ska alltså kännas lite småvarmt när du doppar pekfingret i bunken för temperaturkontroll.
  • Mjöl. Utgör bindemedel/matris i brödet där de andra ingredienserna tar plats. Jag använder oftast vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt och grovt rågmjöl i lämplig proportion till dess att bra konsistens uppnås under degblandningen.

För några dagar sedan bakade jag det här matbrödet och följde då som vanligt ovanstående basala sammansättning av ingredienser:


Matbröd på skållning av havregryn och korngryn

  • Plocka fram din gamla Philips Mixamat från sent 1980-tal med tillhörande degkrokar. Montera krokar, bunke och drivenhet på huvudenheten.
  • Blanda ca 3dl mjöl med 1 påse torrjäst i lagom stor skål och låt stå.
  • Placera ca 2dl fiberhavregryn, 1.5dl korngryn, 0,75dl rapsolja, 3msk socker (för jäsningen) och några matskedar salt i degbunken.
  • Koka upp vatten i en kastrull på spisen alternativt i vattenkokare eller över en lägereld. Inte så noga. Bara det kokar.
  • Häll 6dl kokande vatten i bunken över det som ska skållas. Tillsätt även ca 3dl mjölk. Kör en stund med degkrokarna så det blandas ordentligt och lämna det åt sitt öde. 


Degvätska och skållning begrundar sitt öde

  • Känn efter med pekfingret i degbunken lite då och då, uppskatta temperaturen. När temperaturen ligger kring 45 grader är det dags att köra degkrokarna igen.
  • Kör degkrokarna under samtidig tillsats av blandningen av mjöl + torrjäst och därefter under fortsatt tillsats av dina utvalda mjölvarianter. Jag körde med vetemjöl 5/6 respektive grahamsmjöl 1/6. De fanns i skafferiet så därför kändes det mest naturligt för mig.
  • Konsistensen ska vara smidig och hanterbar men fortsatt ganska klibbig. När degen jäser sväller mjölet vilket reducerar klibbigheten.
  • Jag körde degen med degkrokarna totalt ca 10 minuter under tillsats av mjöl då och då och samtidigt petande med en slev som Philips tillhandahöll i samband med inköp av multimaskinen i slutet av 1980-talet.
  • Sedan blev jag slutligen nöjd.



Där någonstans blev jag nöjd

  • Sikta lite mjöl med handen överst på degklumpen där nere i bunken och lägg en kökshandduk över degbunken. Nu är det dags för jäsning så vänligen placera degbunken på en ostörd plats som enligt folksägnen dessutom ska vara fri från drag.


Aldrig i närheten av min deg

  • Låt degen jäsa storleksordningen 75 minuter på den dragfria platsen. Volymökningen är ibland ganska omfattande.


Hubba-hubba-hubba !! Bulle i ugnen !!

  • Mjöla ditt utvalda bakunderlag, till exempel ett bakbord. När jag kör mindre degsatser eller när det blir pizza till middag använder jag helt enkelt min rentorkade diskbänk som underlag.
  • Häll upp degen på underlaget och mjöla ovansidan.
  • Knåda igenom degen i någon minut och tillsätt mjöl så att den blir hanterbar när du använder en flyhänt hanteringsmetod.
  • I mitt fall behövde nästan inget extra mjöl tillsättas. Mitt erfarenhetsmässiga förfarande visade sig denna gång tillfredställande.


En jäst och genomknådad degklump

  • Dela i minde bitar och tillverka din önskvärda form av matbröd. För över dessa till plåtar och täck med kökshanddukar för nästa omgång av jäsning vilken pågår under ca 20-30 minuter.



Delning medelst kavling och överföring till plåtar pågår

  • Jag valde först att göra några platta bröd vilka kavlas först med vanlig slät kavel och därefter med en naggad variant.
  • Meningen är här inte att vinna några skönhetspris för bröden. Försöker bara täcka så stor yta av plåtarna som möjligt. De ska ändå delas i mindre brödrostvänliga bitar efter gräddning och frysas in inför framtida frukostar. 


Det blev 4st stora platta bröd

  • Sedan insåg jag att mina 3 plåtar inte skulle räcka till så därför övergick jag till att av resterande deg tillverka små mindre limpliknande skapelser.


Det blev även 6st små limpor

  • Grädda de platta bröden mitt i ugnen i ca 200 grader i 8-10 minuter. Håll alltid lite koll på bröd som gräddas. Sätt en köksklocka på 7 minuter å kolla upp graden av färdigställande.
  • Grädda de små limpliknande skapelserna i ca 175 grader ett eller två steg ner från mitt i ugnen i 16-18 minuter.
  • Pensla bröden när de kommer ut ur ugnen med en blandning av vatten + olja + örtsalt. Då blir ytan glansig och får en liten smak av umamisälta.



Bakning klar. Notera volymökning på minilimporna.

  • Jag delar allt bröd i lämpliga portionsbitar. Det platta delas för att kunna rymmas i brödrosten. Plockar direkt från frysen och sprödvärmer till frukost. Lite nybakt känsla. Minilimporna delar jag på mitten och fryser in. Tinas i mikron.
  • Detta blev totalt 30 bitar bröd vilket räcker till ca 10 frukostar för mig och sambon.
  • Kostnaden blir ca en tredjedel jämfört med att köpa bröd i butik.



Frukostmackor i 10 dagar till liten summa pengar



Baka mer Matbröd (det ska jag göra) !! // Northernlightsinvestment

11 kommentarer:

  1. Vilken jättetrevlig beskrivning av din bakprocess!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att notera ner dylikt inför framtida senilitet :)

      Radera
  2. Jättetrevligt! Känner lukten nästan ända hit.

    Absolut ett mål för mig i FIRE. Nu i en mer tidsstressad not-yet-FIRE har jag en breadmaker som jag kör ca 2 gånger/vecka och nog kommer att fortsätta med delvis i FIRE.

    Vet att folk tycker det är löjligt med breadmaker men jag bryr mig inte. Största fördelen är nog att man kan förladda maskinen vällen innan helgfrukostarna vilket blir jobbigt med manuell bakning. Med breadmakern är det däremot avgörande att mäta och väga exakt, annars blir det oftast skit.

    Är uppväxt på mammas bröd av rågsikt och mjölk. Enkelt och billigt! "Det luktar så gott om mors bak!.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Breadmaker är en bakmaskin antar jag ? Årets julklapp 1988. Har aldrig haft en men det var nog ganska nära ett tag att jag köpte en på 90-talet. Men sedan var det ju det där med att jag vill baka olika varianter av bröd. Limpor, spisbröd, mjukkaka, småfrallor osv. Samt tycker om att experimentera på frihand och då är ju kravet på recept besvärligt. Kommer ihåg att mitt främsta argument för en bakmaskin var doften av nybakat när man vaknar till frukost.

      Tack för tipset. Ska köpa en påse rågsikt och köra limpor på 100% mjölk nästa gång. Kanske var det en del sirap i det där brödet oxå ? :)

      Radera
    2. Bakmaskin på svenska ja. Det är min 2:a och denna Panasonic har "allt": många program inkl surdeg och pizzadeg, separata behållare för nötter/russin och torrjäst som släpps i när programmet tycker mm. Kostade en del men min första som jag köpte kring sekelskiftet köptes mycket billigt på Myrorna men var inte lika bra heller. Annars är den likformiga formen på maskinbröden just det som är tråkigast.

      Säkert var det någon sorts socker med i mammas bröd men så himla sött var det inte. Pappa tror jag har receptet och han bakar till julens dopp i grytan som brödet är perfekt till. Vi har för övrigt inte hittat något köpebröd som funkar alls till dopp - vörtbröd är hemskt.

      Radera
  3. Älskar ju både nybakt och hembakt, men det är ju ett sånt jäkla projekt! Men när det händer ska jag återkomma till detta inlägget! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att det blir lite stökande och städning efteråt kommer man ju inte ifrån. Allra enklast är väl att göra limpor i brödformar. Då får man kontroll på det och renare diskbänk, färre kärl och mindre hantering.

      Radera
  4. Jag bakar allt matbröd. Favoriter jag återkommer till är bröd i gjutjärnsgryta och Anna Bergenströms ” fantastiska bröd”. Jag bakar nästan aldrig bröd med andra ingredienser än mjöl, vatten, jäst, socker och salt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat !! Jag gillar att blanda i lite andra ingredienser som ger karaktär och extra smak. Annars blir det bara "vitt" matbröd för mig. Anna Bergendahl känner jag igen...men har inte läst någon av hennes böcker. Det ska jag kolla upp...

      Radera
  5. Anna Bergendahl ska det vara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anna Bergenström är kokboksförfattare, Bergendahl sångerska.

      Radera