måndag 26 april 2021

Kassautveckling

Det råder delade meningar kring hur mycket kassa aka "torrt krut" man som investerare ska hålla vid varje givet tillfälle. Torrt krut kan användas för att ladda om kanoner och musköter ifall kriget (tex en pandemi) inträffar och det uppstår goda möjligheter för gynnsamma Inköp.

Ett problem därvid lag är att de flesta människor troligtvis inte kan förutse när kriget eller ens mindre skärmytslingar i sandlådan behagar uppstå. En teori gör gällande att någon form av globalt och alldeles enormt katastrofalt krig i detta avseende uppstår ungefär var sjunde år. Just siffran 7 är även i andra sammanhang tillskriven ockulta och magiska egenskaper.

En väldigt populär metodik är att alltid ligga "fullinvesterad" eftersom time in the market anses på sikt leda till större personligt välstånd än att genomföra någon typ av timeing the market. Ordet fullinvesterad kan naturligtvis betyda lite olika saker för gemene man. 

Personligen förespråkar jag just time in the market före timeing the market. Alltså att ligga mer eller mindre fullinvesterad. 

Coronakraschen (och även andra tidigare krascher) visar i min amatörmässiga bakåtblick på att, även om ångestnivåerna momentant är skyhöga och de nära anhöriga inom investerarkollektivet får det lite småtrassligt med nattsömnen i några månader, så tillfrisknar patienten och vaknar ur sin koma med aldrig tidigare skådad styrka.

Slumpen gjorde dock att jag inte var fullinvesterad i Januari månad 2020 utan blott 23% investerad. Därefter har investeringarna utökats kraftigt. Nedan visas utvecklingen av Kassa sedan en tid tillbaka.

Under Mars månad 2020 var jag glad åt min stora likviditet. Det var tillräckligt jobbigt ändå trots att bara en liten del av kapitalet påverkades.

Med facit i hand önskar jag naturligtvis att jag varit fullinvesterad och i brist av detta åtminstone så pass kall att jag vid index -33% gått all-in. Tyvärr har jag varken facit eller någon sådan känslokyla att tillgå. Det var tillräckligt svårt bara att motivera sig till att varje månad kasta hundratusentals kronor in i ett bottenlöst slukhål. 
   



Nivå av likviditet (Kassa) för Northernlights Globalfond vid utgången av respektive kalendermånad.


Man får betänka att procentsatsen är en kvot av likviditet i förhållande till totalt värde vars båda delar alltså påverkas av insättningar respektive värdeökningar.


73 de Northernlightsinvestment




6 kommentarer:

  1. Ja krut kan bli dåligt, och kassan äts upp av inflationsmössen, ca 2% om året. Ett alternativ kan ju vara att ha en kreditlina att ta till när det behövs, t.ex. vid en större sättning. Då kan man vara fullinvesterad och samtidigt slippa se kassan sakta men säkert tyna bort. Säg att det kommer en större sättning ungefär vart 10:e år, en sån som gör det värt att vrålinvestera i, då är det många år som det har legat pengar och ätits upp, och säkert en hel del avkastning som har gått om intet.

    Vi har både kassa och avanza-kredit. Kassan är ganska liten och inte till för börsen, utan för riktiga problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en kreditlina kopplad till mina portföljer men om knuten var hård i magen i mars -20 så är det nog inget mot vad den varit om jag dessutom slängt in lånade pengar. Med facit i hand ås hade det varit det ekonomiskt bästa men nattsömn och hälsa står också rätt högt i kurs.

      Radera
    2. Har separata medel avsatta för riktiga problem. Bor i hus vid havet, det blåser och larmar en del i höststormen. Underhåll behövs alltid.

      Belåning har jag inte infört, dock har jag funderat på det en del. Fastigheten är ganska lågt belånad (ca 12-15%) så där finns potential.

      Radera
  2. Att kassans vara eller icke vara är en vattendelare bland investerare, är inte konstigt. Jag är pro kassa halva veckan och con kassa andra halvan, lite åt det schizofrena alltså. Jag har ständiga diskussioner med mig själv, och det enda vi kommer fram till är att vi inte kommer fram till något vettigt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annars brukar man få bra svar när man resonerar med sig själv. 5-10% kassa kan väl vara ett riktmärke + 1 FIRE år + nödkassa för katastrofer.

      Typ kanske på ett ungefär.

      Radera
  3. Att sitta på stor kassa är nog mest förunnat de som lämnat uppbyggnadsfasen. Tror mer pengar förloras på väntan än tvärtom i de flesta fall, 2020 var unikt och sådana tillfällen uppkommer nog väldigt sällan, typ med ca 7 års intervall plys minus några år.

    Din trend är kassa mot noll och investeringar mot 100% vilket den bör vara i uppbyggnadsfasen.

    SvaraRadera