tisdag 27 april 2021

En grovmaskig Shoppinglista

Våren har tillfälligt slagit halt i April månads Barbarossagyttja och vi kurar inomhus. Då får man tid att sitta i soffan med laptoppen i knät och fundera på hur den sista tredjedelen av Kassan ska spenderas under det kommande dryga året. Det kommer, som vanligt, att bli inköp i både fonder och individuella utdelande innehav.

Jag har utfört en total genomgång av samtliga befintliga individuella innehav i min pensionsfond Northernlights Globalfond på jakt efter potentiella framtida inköpskandidater. 

Genomgången är gjord med ett grovmaskigt nät med en väv bestående av ett kombinerat fokus på direktavkastning med (oftast) samtidig utdelningstillväxt. Klassiska faktorer som alla utdelningsinvesterare bör ta hänsyn till.

Dessa kandidater har jag därefter samlat i en bevakningslista hos min bank Avanza för att smidigt kunna följa utvecklingen kursmässigt och därvid snabbt detektera lämpliga köplägen. Jag följer naturligtvis även synkront X-dag för varje innehav, nivå för payout ratio och har alltid aktuella kurslarm upprättade.

Det finns en viss personlig bias i sammanställningen nedan utifrån min portföljs nuvarande komposition. 

Exempelvis finns inte mitt största innehav Fortum med trots att det ofta är en alldeles utmärkt utdelningskandidat att investera i. Men det är alltså redan mitt största innehav och hamnar därför överst vid sortering. Jag behöver inte följa Fortum specifikt eftersom jag där aldrig kommer att missa ett inköpsläge.  

Märk väl här formuleringen potentiella framtida inköpskandidater. Den hugade spekulanten uppmanas som vanligt att göra en egen analys av personliga värderingsfaktorer

Ty jag är blott en pilkastande Apa i den finansiella Världen.

Jag väljer trots det att publicera denna min högst personliga bevakningslista. Någon kanske kan finna ett litet guldkorn någonstans i mängden. Flertalet av mina framtida inköp under resten av året kommer definitivt att genomföras i nedanstående urval.

För en gångs skull gör jag en medveten upprepning:

Märk väl här formuleringen potentiella framtida inköpskandidater. Den hugade spekulanten uppmanas som vanligt att göra en egen analys av personliga värderingsfaktorer

73 de Northernlightsinvestment

11 kommentarer:

 1. En ansenlig blandning mellan DA och tillväxt. Kan ej misslyckas i sin helhet. Köpte ett gäng telenor, europris och yara häromdagen faktiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite så jag resonerar strategimässigt i denna del av min ekonomi. Har för mig att jag köpt samtliga dina norskar under den senaste tiden.... ;)

   Radera
 2. En rejäl bevakningslista det! Jag har varit lite sugen på att öka i Enbridge igen men med Biden vid rodret så känns den politiska risken lite större nu. Kanske då man skall öka dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske då faktiskt. Ökade i ENB för en tid sedan, inte omöjligt att det är dags snart igen. I mitt fall är det som bekant aldrig all-in utan riskspridning som eftersöks.

   Radera
 3. Får även jag skriva: en rejäl lista! Hur ser du på norska o finska aktier efter den tråkiga källskattehöjningen? Tycker själv det känns betydligt mindre lockande även om bolagen är bra?

  SvaraRadera
 4. Det är en lista på tänkbara kandidater. Flera av vilka jag redan genomfört köp i, vissa som det kommer att bli fortsatta inköp i, återinvesterade utdelningar osv. Ibland känns det som att det inte finns något att köpa, men det gör det nästan alltid trots allt. Sedan är det naturligtvis en avvägning av andra faktorer som måste tas hänsyn till.

  Källskatten återbetalas trots allt med fördröjning på något år. Jag väljer att fokusera på det och undviker inte inköp endast baserat på denna mekanism. Numera är ju det systemet igång och rullar kontinuerligt i min portfölj och ökar kontinuerligt för varje år som går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anade detta svar från dig ang. källskatten, inte kälkskatten som min korkade mobil vill skriva, och tänker i stort sett samma, det är dock en lång tråkig väntan o prioriterar andra länder. Jo absolut, det finns alltid nåt att köpa!

   Radera
  2. Jo, det är lätt att ana hur jag resonerar. Jag är som en tålmodig gammal nordsvensk häst som lugnt står och betar och hoppas på en och annan morot då och då... ;)

   Radera
 5. Nu vill jag ju bara utöka med ännu fler innehav. 😉

  SvaraRadera
 6. Tittar igenom dina lite äldre inlägg för att se om jag missat något...

  Har du hört talat om Chowders rule? Den summerar aktuell DA och genomsnittlig utdelningstillväxt på 5 år och är ju exakt vad du beskriver ovan.

  Matematiskt korrekt är det naturligtvis inte, men jag tycker den är riktigt intressant ändå. En låg DA kompenseras av en hög utdelningstillväxt. Eller tvärtom.

  Du som gillar utdelningsaristokraterna (som jag), har du sett detta kalkylark, https://www.dripinvesting.org/tools/tools.asp? Chowder rule finns där och även utdelningstillväxt under olika många år. Jag ska in där och plocka på mig åtminstone 5 nya företag under året (T Rowe Price blev den första).

  SvaraRadera