måndag 2 mars 2020

The force awakens

Kunde Ni känna det precis där vid börsöppningen och även vid några andra tillfällen under denna den första dagen ?

Den allra första dagen efter den första Coronaveckan. Kände Ni Kraften i vändningen när the dark side tillfälligt trycks tillbaka och ljuset skiner igenom molnen. Hur luften fylls av syre igen, som en promenad genom skogen efter regnet.

Det är precis så det kommer att vara när allt detta slutligen är över för gott. Men under en oerhört mycket längre tidsperiod.

Det finns ett uppdämt behov av välstånd i vår värld idag. De lägre skikten aspirerar på medelklasstillhörighet. Medelklassen vill ha ännu mer än de har idag. De allra rikaste vill ha ytterligare ännu mer så att de kan avsluta sin gärning med att bli ihågkomna som de som mot slutet placerade allt sitt välstånd i stiftelser inrättade till gagn för mänskligheten. Homo sapiens vill alltid och kommer alltid att vilja sträva framåt och uppåt.

Korrigeringar (-10%) kommer alltid att inträffa med jämna mellanrum, ofta en gång årligen. Björnmarknader (-20% på två månader) kommer även dessa alltid att inträffa med jämna mellanrum, en gång var 7e-8e år säger statistiken.

Den här gången var det nästan 12 år sedan den senaste björnen siktades. Så vi levde på övertid i en marknad med chokereglaget i utdraget läge sedan lång tid tillbaka. Den tröttkörda Motorn hickade plötsligt till och dog.

Vi vet inte ännu om detta är en korrigering som kommer att övergå i en riktig bamse till nallebjörn. Det kan ingen veta med säkerhet. Men volatilt kommer det att vara säkerligen både Q1 och Q2.

Eftersom negativa globala triggerpunkter inträffar, och alltid kommer att inträffa, med just dessa någorlunda jämna mellanrum innebär det att Investeringsregel nr 1 är att du aldrig ska placera finansiella medel som du eventuellt kommer att behöva inom en 5-års period på börsen.

Detta gäller alltså alltid utan undantag om man vill agera riskmedvetet. Det är den allra viktigaste regeln. Vill man däremot inte agera riskmedvetet kan man göra precis som man själv finner för gott.

Har man tagit hänsyn till Investeringsregel nr 1 i sitt investerande kan man nu förlita sig fullt och fast på att homo sapiens vill alltid och kommer alltid att vilja framåt samt att det längre fram i tiden finns ännu en lång promenad som väntar i en Skog fylld av syre.

Min plan var ursprungligen att idag gör jag ingenting på grund av den väntade rekylen, inga nya inköp. Men när nu volatiliteten har tagit fart under dagen så har jag inte kunnat hålla mig ifrån att fylla på yttepyttelite i Sverige och övriga Norden. Men bara jätteyttepyttelite har jag frångått min upprättade plan. En skammens rodnad sprider sig ändå över mina kinder.

73 de Northernlightsinvestment   

11 kommentarer:

 1. Jag kan verkligen hålla med om känslan över att ljuset träder fram!

  SvaraRadera
 2. Dennis: Man brukar ju tala om Risken man tar på börsen. Men den risken finns ju främst där vid kortsiktighet. Vid långsiktighet försvinner risken, det är i perspektivet 5-10 år som finansmarknaderna avkastar dessa genomsnittliga 8%.

  SvaraRadera
 3. Jag ligger i sin helhet lång och månadssparar fortfarande, men sålde av en del riskfyllda placeringar och gick bear omx. Men nu är det dags att ta det lugnt och vänta på att återinvestera.

  SvaraRadera
 4. Valuta: OK, det är väl lämpligt att kapa risk i detta läge. Det är ett litet krux med att vänta, man vet aldrig förrän efteråt när man väntat färdigt.

  SvaraRadera
 5. Fint med uppgång för börsen igen! Hehe, jag har faktiskt inte loggat in i kollat till depån på hela dan, det var länge sen det hände :)

  SvaraRadera
 6. Hej NLI!
  Jag tror som du att det kommer att vara rätt ordentliga rörelser både upp och ner fram till sommaren. Börjar det snackas uppsägningar till följd av virusoron inom vissa branscher så kan det bli riktigt långdragit.

  Men jag hade gärna haft en krigskassa nu faktiskt - tyvärr har jag inte det

  SvaraRadera
 7. Förresten - vilket bra jobb du gjort med bloggen, nu ser den riktigt bra ut :)

  SvaraRadera
 8. drommaren: Vi får se hur länge den här upprekylen håller i sig. Det kanske blir som före Coronaspektaklet.

  Jag gjorde lite justeringar i layout i helgen som var. Lyckades få dit sidflikar och en länklista. Har inte tid att skriva ngt på sidflikarna just nu så tror jag plockar bort dem kanske. Nu vet jag iaf ungefär hur man gör.

  Länklistan skulle jag vilja få till så att den sorterar efter nyaste inlägg OCH med inläggsrubrik OCH tidsangivelse. Men det har jag ingen aning om hur man gör :) :)

  SvaraRadera
 9. Nae jag har samma problem på wordpress. Skulle själv vilja ha en länklista som uppdaterar så att den som gjort senaste inlägget hamnar högst upp - jag har heller inte hittat hur man gör det så nu får det vara i bokstavsordning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste gå att göra på blogger. Andra har ju lyckats. Jag ska fråga någon snällt, det är en av mina bästa egenskaper. Jag är inte rädd för att sänka mig till en 4-årings nivå :)

   Varför heter du drommaren4 ? Personlighetsklyvning ? ;)

   Radera
  2. Haha!
   Nae, på bloggen är mitt alias drommaren. Tyvärr var det upptaget när jag skulle koppla mailen så då fick det bli drommaren4, inte mer exotiskt än så tyvärr....

   ...Eller personlighetsklyvning, nått av det!

   Radera