lördag 28 mars 2020

INKÖP vecka 13 2020

Vi inleder med lite allmänna spekulationer från direktoratet för Northernlights Globalfond.

Ingenting som man behöver betrakta som allmängiltiga sanningar. Se det istället som någonting du läst på Flashback eller överhörde i det stora tumultet nere på toapappersavdelningen i din lokala Willysbutik:

Förslag till Handlingsplan i nuvarande läge
Om finansmarknaderna ännu en gång kraschar med 30% och du drabbas av panik med tillhörande hyperventilation och får tvångstankar om att "nu måste jag sälja Allt !!" Gör inte det.

Gör tvärtom. Eller ingenting alls.

Köp sådana aktier som du länge har önskat att du ägde, på grund av deras stabilitet och långsiktighet, men som alltid har känts hopplöst onåbara där de seglat omkring i godan ro högt uppe bland molnen. Köp när de nu äntligen faller från himlen för en kort stund. Eller gör ingenting alls.

Om finansmarknaderna åter igen tjurrusar uppåt med enorm styrka under några dagar och du drabbas av Fear Of Missing Out (FOMO) där fruktansvärda bilder målas upp i ditt inre av hur aktietåget nu oåterkalleligen lämnar stationen medans du fortfarande fumlar efter kreditkortet vid biljettluckan. Du känner att "nu måste jag köpa Allt !!" Gör inte det.

Gör tvärtom. Eller ingenting alls.

Men gör helst ingenting alls i det läget. Det är nämligen i nuvarande situation, där flertalet av världens länder fortfarande inväntar covid-19 peak a la Italien och flertalet av världens aktiebolag fortfarande är chanslösa kring att kunna överblicka de finansiella konsekvenserna kommande kvartal, omöjligt att spekulera i vilken form av botten som precis uppnåddes. Lokal eller absolut botten.

Nedan redovisas samtliga inköp som jag själv genomförde under vecka 13 2020. Inga sälj har genomförts. Inköpsvolymen motsvarade 2 gånger en normal inköpsvecka enligt den långsiktiga inköpsplan som jag upprättade i början av året.

Samtliga transaktioner utfördes under måndag då en sista liten lokal washout inträffade. Veckans övriga dagar har inga transaktioner genomförts. Det var nära igår fredag på bland annat fiskekyrkan Mowi men avslut uppnåddes inte. Kan bli nya möjligheter längre fram.

Antalet innehav i min personliga pensionsfond Northernlights Globalfond uppgår i skrivande stund till 156 stycken. På mina bevakningslistor finns fortfarande åtminstone 30 stycken potentiella högintressanta nya innehav.

Samtliga innehav ses till vänster här på sidan.

Ett stort antal innehav kommer att ställa in eller reducera sina utdelningar. Men knappast samtliga. De flesta kommer troligtvis även att återuppta sin utdelningspolicy när detta är över.

Min grad av likviditet avseende medel som är långsiktigt inplanerade för investeringar uppgår just nu efter lite tjurrusning till 64,9%. Detta motsvarar drygt 6 års nettobesparingar vid nuvarande form av lönearbete med en genomsnittlig sparkvot på 70%.

Eftersom jag är en äldre man, som planerar för full FIRE någon gång inom de närmaste 2-3 åren, har jag dessutom en preFIRE fond som när den är fullt genomförd ska täcka alla tomgångskostnader för min personliga ekonomi under 1 år (det första året av FIRE). Den fonden är i dagsläget upprättad till 50% och kommer med nuvarande takt av påfyllningar att vara klar för idrifttagande om 12 månader. Men dessa medel är alltså inte avsedda för finansiella investeringar.

Fortfarande massor av det som brukar benämnas torrt krut alltså. Jag har däremot lite bryderier kring exakt allokeringsplan den närmaste tiden, det finns som tidigare nämnts så lite att gå på avseende hur finansmarknaderna kommer att reagera de närmaste kvartalen. Alla finansiella beslut som jag fattar i nuvarande situation upplevs som halvchansningar.


 • National Grid (NGG)
 • Digital Realty Trust Inc (DLR)
 • Federal Realty Investment Trust (FRT)
 • Toronto-Dominion Bank (TD)
 • Archer Daniels Midland Co (ADM)
 • Dominion Energy Inc (D)
 • Genuine Parts Co (GPC)
 • Illinois Tool Works Inc (ITW)
 • AT&T Inc (T)
 • Whirlpool Inc (WHR)
 • Cummins Inc (CMI)
 • Unilever (UL)
 • J M Smucker Co (SJM)
 • Honeywell International Inc (HON)
 • Bilia A
 • Mycronic

73 de Northernlightsinvestment

8 kommentarer:

 1. Jag kommer att spana lite extra på amerikanska utdelningsaristokrater, som äntligen börjar bli överkomliga i pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör du rätt i. Om du inte redan gör det så spana in sidan Seeking Alpha där det finns massor av info kring just nordamerikanska värdepapper.

   Radera
  2. Brukar ofta hamna på Seeking Alpha när jag googlar amerikanska bolag. Jättebra sajt :)

   Radera
 2. Bra läsning, fint inlägg, tack!

  SvaraRadera
 3. Hej NLI!
  Jag måste få fråga, hur i hela friden har du lyckats bygga en sån gigantisk kassa som du har? Har du grym lön eller har du sålt något stort innehav tidigare?

  Hur kan du sitta med så mycket likvider?

  Ursäkta om jag snokar hehe, jag är bara så nyfiken på hur du lyckas!

  SvaraRadera
 4. Jag gjorde total risk-off redan i mitten på 2018 då jag gick från 5% likvid till ca 95% likvid, det står att läsa i inlägget "Det går för bra nu" från den 19 November 2019.

  Hamnade i en konflikt med min arbetsgivare så jag bad dom fara åt helvete och sålde allt eftersom det ändå var tillräckligt kapital för att jag ska kunna leva på det resten av livet bara genom att plocka ut det från ett bankkonto. Bortse från att inflationen äter upp en del.

  Så kallade fuck off pengar.

  Men arbetsgivaren backade undan och jag jobbar fortfarande kvar på Cirkusen snart 2 år senare.

  Så när Corona inleddes var jag fortfarande efter att ha börjat småinvestera igen under 2019 75% likvid.

  Det är därför kassan är så stor.

  SvaraRadera
 5. Oh fasen, det var det värsta! Har inte läst just det inlägget men ska ta och läsa det, det lät intressant :)
  Hur gör du nu då? Köper du månadsvis?

  SvaraRadera
 6. Jag kan vara ganska direkt när personer som generellt inte begriper nånting ska fatta beslut om verksamheter som de inte förstår sig på :)

  Efter exit 2018 köpte jag ingenting. 2019 blev det sporadiskt nettosparande från lönen. 2020 har jag gjort en långsiktig investeringsplan och trappat upp efter den till ett kontinuerligt veckosparande. Sen kom fröken Corona och då släppte jag planen och trappade upp mycket kraftigt. Så verkar det bli även fortsättningsvis.

  Å där är vi framme i nutid :)

  SvaraRadera