fredag 13 mars 2020

Perspektiv

Ta ett steg tillbaka. Lyft blicken.

Globala och svenska index är ner -30% på tre veckor. Det är naturligtvis ett i det närmaste ofattbart scenario, inte minst med tanke på den kontinuerliga och aldrig avstannande tillväxt som många inbillat sig är det nya normala. Så det var ändå inte annorlunda den här gången heller. Ingenting växer till himlen. Ingenting. Aldrig någonsin.

  • "What goes up, must come down" uttryckte Tom Petty saken i en av mina personliga favoritdängor. På LPn "Into the great wide open" som släpptes 1991.

Men vi befinner oss ändå, trots dessa nattsvarta scenarier, i dagsläget indexmässigt inte längre tillbaka i tiden än 1 enda ynkligt år. Det var alldeles nyss det, Mars 2019. Det är inte mer än så. 

En av allas våra personliga favoriter; Spiltan Aktiefond Investmentbolag är fortfarande +0,26% på 1 år. Med den informationen måste man göra sina personliga val utifrån sin personliga strategi. 

Kommer det att bli värre, eller kommer det att bli bättre. Båda dessa saker kommer troligtvis att inträffa, det blir antagligen värre en tid framöver eftersom länder nu stängs ner. Men på lång sikt kommer det att bli mycket bättre igen. Ett tråkigt och krasst konstaterande, men jag kan tyvärr inte göra mer än så.

Igår pratade jag med en kollega som jag träffar med jämna mellanrum. Han är själv sedan länge multisjuk och har genomgått många komplicerade kirurgiska ingrepp. Några dagar före Julafton i fjol fick de besked om att hans fru drabbats av en mycket allvarlig sjukdom. Så nu har långvariga medicinska behandlingar precis inletts för att försöka bekämpa den sjukdomen. De är båda i min ålder.

vad är väl en historiskt snabb förlust av tiotusentals, hundratusentals eller miljontals kronor av pengar som man ändå inte behöver i det omedelbara nuet. Eller kanske aldrig någonsin kommer att behöva. Vad är väl en sådan världslig förlust sett i ett lite större perspektiv ?  

Men om allt detta vet jag nästan ingenting alls, inte mer än vad livet hittills har lärt mig.Well, I started out down a dirty road
Started out all alone
And the sun went down as I crossed the hill
And the town lit up, the world got still

I'm learning to fly but I ain't got wings
Coming down is the hardest thing

Well, the good old days may not return
And the rocks might melt and the sea may burn

I'm learning to fly
But I ain't got wings
Coming down
Is the hardest thing

Well, some say life will beat you down
Break your heart, steal your crown
So I've started out for God knows where
I guess I'll know when I get there

I'm learning to fly around the clouds
But what goes up
Must come down

I'm learning to fly
But I ain't got wings
Coming down is the hardest thing
I'm learning to fly
Around the clouds
But what goes up
Must come down
I'm learning to fly
I'm learning to fly


73 de Northernlightsinvestment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar