tisdag 16 augusti 2022

Zucchinibiffar, bulgur och yoghurtsås

Jag är definitivt allätare och har dessutom, genom mina år i köksbranschen i slutet av 1980-talet, lyckats få med mig ett gediget intresse även för grönsaker på livsresan. Växte upp i ett hem med tornedalska föräldrar. Naturligtvis fanns det grönsaker på bordet. Om nu potatis kan räknas som grönsak. Vilket det inte gör mig veterligen.

Så jag blandar och ger från hela kostcirkeln. På menyn står både köttfärsbiffar och grönsaksbiffar, dubbelpanerad kycklingschnitzel eller dito zucchini, träkolsgrillad entrecote med bearnaisesås eller haloumibiffar med kall yoghurtsås, palt med fläsk eller röd linssoppa, traditionell lasagne eller en vegetarisk variant, falukorv i ugn eller hemkörda vegetariska vårrullar.

På Twitter, där en stor del av de militanta och fundamental människorna huserar, kommer ofta feedbacken direkt som en ryggmärgsreflex när man lägger upp en bild av dagens frugala lunch. 

Är det grillspett på chorizo och karré blir man uppmärksammad på att det nog är bättre för mitt hjärta med vegankost. Är det å andra sidan Zucchinibiffar i sexigt motljus som förevigas så blir det boktips om huruvida fördelarna med en helt vegetarisk kosthållning på alla sätt och vis bara är en stor bluff.
  
Men jag har alltså inga absoluta preferenser och undviker alltid all form av fundamentalism. Kollar helt enkelt upp vad som förefaller mest prisvärt i butikerna på min sedvanliga sävliga färd genom staden och livet. Så får det bli något till lunch med utgångspunkt från detta.

En dag förra veckan när jag lämnade avdelningen för frukt och grönt på min lokala Willysbutik såg det ut enligt nedan i kundvagnen. Bland annat extrapris på stor fet och fin Zucchini 7,90 SEK/styck. Har fortfarande svårt att sova om nätterna eftersom morötterna jag köpte på Willys för 20 SEK/kg senare på dagen visade sig kosta 10 SEK/kg på Coop 👀. 



Stor fin Zucchini i mitten till höger


Zucchinibiffar, bulgur och yoghurtsås (6 portioner)

  • Riv grovt en zucchini med vikt 780 gram. Lägg i ett durkslag och salta på lätt med vanligt hederligt havssalt (natriumklorid). Låt stå ca 15 minuter. Saltet är till för att dra ut vätska från din rivna zucchini.
  • Efter 15 minuter krama ur så mycket vätska som möjligt.


Vi ska bli Zucchinibiffar i sexigt motljus !!

  • Placera den rivna och nu urkramade zucchinin i lämpligt kärl.
  • Tillsätt 2 ägg (utan skal), 1 dl ströbröd, 2,5 dl vetemjöl, 3 dl riven ost, 1 knippe fint strimlad mangold från trädgårdslandet (alternativt persilja, spenat, grönkål), 14 cm finhackad purjolök- Smaka av med cayenne, salt och peppar. Rör om ordentligt.
  • Låt vila i kylen 10 minuter.



Färdig smet under vila i lämplig bunke

  • Forma med blöt hand till 10 stycken zucchinibiffar.
  • Stek biffarna 5 åt gången i olja/smör 3-4 minuter per sida på spisläge ca 6/10.
  • Koka grov bulgur enligt anvisningarna på paketet. Jag kokade med en buljongtärning i vattnet så blir det smakrikare och mustigare.
  • Blanda turkisk yoghurt (10%) med salt, peppar och några rediga duttar sås på soltorkade tomater/basilika. Sambon beställde såsen billigt från Matsmart. Späd med naturell yoghurt eller vanlig filmjölk om en rinnigare sås önskas. Det gjorde jag.


Zucchinibiffar steks på första sidan ca 4 minuter

  • Vänd biffarna efter 3-4 minuter och stek andra sidan !!


Zucchinibiffar steks på andra sidan ca 4 minuter

  • Jag avslutade med att köra alla 10 biffarna 4 minuter i ugnen 175 grader. Så kände jag mig helt säker på att de var genomstekta.
  • Servera med bulgur, kall yoghurtsås och lite blandade grönsaker.
  • Portionspriset hamnar definitivt under 10 SEK.



Lunch i motljus en solig dag vecka 32 i Norrland



Kom ihåg att Kostcirkeln är stor !! // Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

  1. Ser och låter fantastiskt gott! Ska testa, kanske redan imorgon. Fräste egenodlad squash+vitlök (med peppar, paprika o cayenne) som tillbehör och det var otroligt gott, kan rekommenderas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja har man mycket egenodlad så går det ju att ha som tillbehör till en köttbit eller i en wokpanna.

      Radera
  2. Fasen, du är en mästare i köket! Smakar det lika gott som det ser ut på bilderna så får du direkt en Michelin stjärna av mig!

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker äta blandat och med större inslag av vegetariskt. Det handlar inte om att hjälpa miljön eller något åt det hållet utan är väl mest bara en hälsoaspekt. Självklart är detta alltså riven zucchini med ägg ost och stärkelse. Varken mer eller mindre. Men det blev goda biffar, knapriga på utsidan och mjuka och saftiga på insidan, tillsammans med en god kall yoghurtsås.

      Men det är ju naturligtvis är det inte knaperstekt bacon på en rostfralla, eller grillade revbensspjäll eller Mammas köttbullar med brunsås.

      Jag blandar och ger och försöker variera utan att överdriva åt nått håll.

      Radera