torsdag 8 april 2021

PÅSKMAT i urval

Påsken är en traditionsfylld helg, inte minst matmässigt. Kanske till och med nr2 efter vår älskade och bland Norénfantaster ibland hatade Julhelg. Handeln och de kommersiella krafterna gör naturligtvis stora förtjänster på dessa traditioner som vi inte klarar oss förutan. Bäst att inte chansa i alla fall.

En negativ utveckling anser jag vara den för varje år tilltagande trenden att, förutom de klassiska Påskattributen, försöka göra det hela till en replika av våra Jultraditioner. Det görs ihärdiga försök att sälja in Påskskinka, Påskprinskorv, Påsksylta, Påskrevbensspjäll och Påskköttbullar på menyn.

Men jag kan förstå de kommersiella krafterna. Det finns mycket intäkter att hämta om man lyckas med konststycket att i befolkningen klämma in och etablera ännu en kassako som Jul på vårkanten. 

Jag ska väl egentligen inte klaga som äger utdelande aktier i Axfood, ICA, Orkla, Carlsberg, Europris, Kopparbergs och Cibus. För att bara nämna några som gynnas av ökande dagligvaruhandel.

Jag slog faktiskt till på 2st färdigkokta Påskskinkor för 39,90 SEK/Kg med datumstämpel en bit in i juni månad. Men ingen åts under den gångna helgen. Som en bitter gammal gubbe i vardande undviks naturligtvis aktivt all form av nymodigheter. Men råvarorna är det inget fel på.

Under långfredagen var vitlöks- och örtspäckad lammstek inplanerad. Men kvällen blev oväntat solig och varm så istället fick det bli First BBQ på fläskfilé och biff. Lite Black&White sådär. Mycket opretentiöst med pommes frites och en kall yoghurtbaserad örtsås. Lammet ligger fortfarande kvar och väntar i kylen.Långfredag med grillpremiär i Norrland. BBQ Black&White.


Under Påskaftonen fortsatte det storslagna norrländska vårvädret. En stor det av dagen spenderades med en kaffekopp i handen på de olika trädäcken ut mot havet. Totalt 100kvm egenbyggd utomhusyta med liggande staket i funkisstil ingår i fastigheten som successivt på egen hand renoverats under de senaste 5-åren. Lite i sänder när material och tillbehör råkat ramla ner i famnen på mig. En renovering som nu snart är fullbordad.

Till lunch blev det Pastasallad med gravad lax, ägg och chiliörtdressing. Laxen gravar jag själv med grovsalt, socker och peppar/dill. Hoppas det är fler som gravar sin egen lax. Enkelt, frugalt, nyttigt och naturligtvis mycket gott. 

Vill man ge det hela en något mer luxuös touch så penslar man på lite whisky eller gin före gravningen. Så har du till exempel Whiskygravad lax. Minst 595 SEK/Kg nere på Saluhallen. Slow-food varning dock eftersom det tar 48h från start till dess att filén är klar att tranchera.  Lunch Påskafton. Pastasallad med gravad lax och chiliörtdressing.Påskdagen anlände med några centimeter nysnö. Sådan är nu en gång för alla våren i Norrland. Love it or leave it. Det blev streamade serier och filmer via chromecast och till middag en Köttgryta med rotfrukter, bacon och svamp på resterna av den träkolsgrillade biffen. Långkok i 2 timmar, verkligen slow-food i ordets rätta bemärkelse. 

Så enkelt och praktiskt eftersom det i princip med lite hackande och brynande sköter sig själv medans du djupdyker i Batwomans äventyr. Hittade 0,5 liter grädde i kylen som fick hänga med på resan de sista 20 minuterna. Mustigt var ordet.

Om du inte gjort gryta på grillrester så gör det !! Det ger en oefterhärmlig extra dimension till smakupplevelsen. Funkar naturligtvis lika bra till wokpannan eller i en pastagratäng.

Batwoman blev det bara 2 avsnitt av för min del. Inga fler är heller inplanerade.
Mustig gryta en kulen Påskdag. Hoppa med fördel över Batwoman.
73 de Northernlightsinvestment13 kommentarer:

 1. För mig blev det lax- och sillunch följt av grillade lammracks till påskmiddag. Batwoman klarade jag med nöd och näppe ett avsnitt. Inga fler sittningar är inplanerade.

  SvaraRadera
 2. Det var ju ändå traditionellt. Gravade du laxen själv ? Andra avsnittet av Batwoman såg jag egentligen inte...satt med datorn i knäet samtidigt. Men tydligen får man inte hoppa av efter endast 1 avsnitt. Kan väl iofs vara korrekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej laxen var redan lagd i graven när jag köpte den. För mig är det aldrig för tidigt att lämna en serie.

   Radera
  2. Det är inte min regel. Det är en kvinnas påhitt :)

   Radera
 3. Blir ju hungrig av läsningen! Påskskinka är rätt bra tycker jag, köpte bara en och den blev fint griljerad. Vi fick faktiskt snö i söder också på annandagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en användbar råvara. En macka med en stadig skiva senapsgriljerad skinka tillsammans med lite prästost är prima till frukost !!

   Radera
  2. Verkligen! Barnen gillar stekt skinka med ägg o potatis vilket även jag gör och det är en god o enkel lunch som kan toppas med lite sill!

   Radera
 4. Aptitliga bilder. Lagat mat verkar du vara en fena på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växte upp i morsans kök, hängde i kjolarna och hjälpte till med bullbak och stekning av broiler :) Jobbat några år i köksbranschen i slutet på 80-talet. Därefter blev det ett stort och långvarigt intresse...

   Radera
 5. Vi är de där hedningarna alla grannar hatar, grillar nämligen året runt. För att det är så jäkla gott. Men då och då händer det att jag återupptäcker ugnen, så det blev ett litet lamm med hasselbacksbackspotatis och övernaturligt god från-grunden-tillverkad rödvinsås. Vilken för övrigt gifte sig fint med den kalla köpe-bean (barnvänlig).

  Din gravade lax låter riktigt god, får prova det där. Mina barns farfar brukade göra saltad lax, syndigt god på kavring med en kall öl. Måste försöka sno receptet.

  SvaraRadera
 6. Vi/jag är lagd åt samma håll avseende grillning. Grillar, halstrar och röker kött, kyckling, fisk och grönsaker. Har mycket enris på min tomt som används vid rökning. Sedan är det långa perioder -28,3 minusgrader och 1,5m snö omkring mig. Det försvårar lite.

  Mamma gravade med endast dill och grovsalt. Det gjorde jag oxå förr, men har nu övergått till kombinationen grovsalt/socker. Det ger en mjukare och följsammare slutprodukt. Och naturligtvis mindre salt. Mamma var fiskardotter, det var nog så man konserverade i bondesamhället förr. Enbart salt. Lättare att få tag på än socker måhända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. -28.3!!! Det låter helt fantastiskt och tänker mig massor med snö och ett vintrigt vackert landskap!

   Radera
  2. Ja, du skulle varit med där i Januari när det var -29,4 när jag cyklade till jobbet. Tog typ 10 min istället för 5 som det tar på sommaren. Det var långa 10 minuter oxå....

   Radera