måndag 1 juli 2024

Utdelningar Juni 2024

Sommaren och Semesterns allra första vecka är här. Denna måndag har ett lätt regn dragit in över min del av norra Norrlandskusten. Men det är välbehövligt, Odlingar och Människor lever inte av Sol allena. Sol har varit dominant faktor hittills denna sommar.

Sambon spontanköpte några tomatplantor av arbetskompis vilket fick bli ytterligare ett spontanköp av miniväxthus på Biltema. Tomater måste ha någonstans att bo. Det är faktiskt första gången som jag har tomater i huset vid havet. Mina föräldrar var annars pionjärer redan på 60-talet med tomat- och gurkväxthus uppe i Tornedalen. Det står omnämnt i inlägget Up Memory Lane när vi i Coronapandemins skugga gjorde en resa bakåt i tiden.

I övrigt har mina planerade inköp denna månad framförallt utgjorts av alkoholhaltiga drycker 👀. Denna min allra sista Semester tänkte jag faktiskt frångå min återhållsamma läggning och istället unna mig både det ena och det andra. En varm sommarkväll kan det bli en Gin & Tonic medans kvällens BBQ färdigställs. Eller varför inte en Martini Bianco on the Rocks i kvällssolen på bastualtanen. En kall öl efter det att gräsmattan har klippts kan det kanske bli. Möjligheterna är i det närmaste oändliga.

Partytältet, även det ett nytt inslag i trädgården, är rest på det år 2023 förlängda trädäcket. Så då vet ni var Sommarfesten blir att gå av stapeln år 2024 😎.



Planerna för Sommaren 2024 är fastslagna


Nu en rask redovisning av Juni månads arbetsbefriade inkomst, även benämnt kontantutdelningar. Denna månad var det 57 stycken individuella bolag, fonder och ETFer som bidrog till att säkra min framtida försörjning utan att jag behöver gå till jobbet.

  • Main Street Capital (Bonus), T. Rowe Price Group, Gilead Sciences, Principal Financial Group, Aktiespararna Direktavkastning B, iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP (Dist), Franklin European Quality Dividend UCITS ETF, Shell ADR
  • Kontoor Brands, Dominion Energy, Manulife Financial, Stanley Black & Decker, NextEra Energy, McDonald´s, STAG Industrial, Slate Grocery REIT Unit, Whirlpool, Main Street Capital, Old Republic International, Realty Income REIT
  • PizzaPizza RoyaltyCorp, NorthWest Healthcare Properties REIT Investment Trust Unit, Consolidated Edison, Pfizer, XACT Sverige, Home Depot, Prudential Financial, RTX , Global X SuperDividend ETF, Global X SuperIncome Preferred ETF
  • Austevoll Seafood, Walgreens Boots Alliance, Autoliv SDB, LyondellBasell Industries Nv A, Snap-On, Emerson Electric, Chevron, Target, Exxon Mobil, IBM, American Electric Power, Unilever, Amgen, JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF - USD (Dist)
  • Yara International, Archer Daniels Midland, Johnson & Johnson, Aflac, The JM Smucker Company, Fortis, Enbridge, Wells Fargo, Canadian Utilities Ltd, Cibus Nordic Real Estate, Boston Pizza Royalties Income Fund Unit, Starbucks, Arbor Realty Trust


Utdelningarna minskade med 16,8% jämfört med motsvarande månad 2023. Anledningarna skrivs främst förändringar för Yara och Sampo. Det var årets andra månad med en sänkning men resterande 4 månader kompenserar bra.

Så här kan det bli ibland, speciellt nu när jag inte längre pumpar in kontanter på månatlig basis i pensionsfonden. Jag närmar mig uttagsfas med stormsteg och låter buffertkassan växa inför det nya okända som är på väg. 



Månatliga utdelningar 2019 - 2024


Det rullar på bra för helåret. Mitt mål är att öka med modesta 5,8% jämfört med 2023. Har det definitivt i kikarsiktet och när goda förhoppningar om att lyckas träffa rätt. Det viktigaste för mig, som nu bara har 2 månader kvar i Cirkusbranschen innan jag avslutar den delen av livet, är att uppnå finansiellt oberoende (FI) för året.
 


Årliga utdelningar 2017 - 2024


Frihetskvoten är en enkel jämförelse mellan den arbetsbefriade inkomsten (Utdelningar) och dina Utgifter. 

"Fri" i det här sammanhanget innebär alltså fri från att behöva gå till ett arbete för att kunna betala sina utgifter. Att vara självförsörjande. Man behöver naturligtvis inte sluta arbeta bara för att man har en frihetskvot på 1,0 eller därutöver. Men man har åtminstone möjligheten att göra det valet. Vilket är en frihet i sig. 

Min Frihetskvot landade på 2,29 för Juni månad 2024. Sett över det första halvåret (Januari - Juni) summerar frihetskvoten till 1,97. Det innebär alltså att jag erhållit nästan dubbelt så mycket Utdelningar från min pensionsfond jämfört med mina Utgifter.

Första halvåret är för mig betydligt bättre avseende frihetskvoten än det andra halvåret. Speciellt sedan jag expanderat den svenska och övriga nordiska delen av min pensionsfond. Det är de traditionella svennebananmånaderna Mars, April och Maj som ger den effekten. 

För helåret 2024 är mitt mål att uppnå en frihetskvot om 1,5.



Frihetskvot H1 och YTD




Vilka planer har du för Sommaren
och Semestern 2024 ??


// Northernlightsinvestment