tisdag 6 februari 2024

Utdelningar Januari 2024

De negativa effekterna av både räntehöjningar och en del andra faktorer börjar nu märkas av tydligt i Utdelningsbranschen. 

Många bolag inom framförallt Bygg- och Anläggningssektorn sänker eller slopar helt och hållet att dela ut pengar till ägarna från de redan hårt ansträngda balansräkningarna.

Castellum och SBB är exempel på bolag som delade ut kontanter till mig under januari månad föregående år, men inte år 2024, vilket tveklöst är kännbara bortfall.

Jag har naturligtvis full förståelse för detta. Just denna sektor är även i närheten av där jag själv verkar i Cirkuslivet. Var och varannan dag poppar notiser upp om ännu en konkurs. Tack och lov så är min pensionsfond väldiversifierad och inte upphängd på framgångar för en enda sektor. 

Under Januari månad 2024 var det 64 stycken diversifierade bolag och ETFer som lämnade arbetsbefriade kontanter in på mitt konto:

  • Cibus Nordic Real Estate, Bank of Nova Scotia, TotalEnergies ADR, Sisco Systems, Diös Fastigheter, Digital Realty Trust, Wisdom Tree Europe Equity Income UCITS ETF, Cardinal Health, WP Carey REIT, US Bancorp, STAG Industrial
  • Sysco, Ladder Capital, Chatham Lodging Trust REIT, Avalonbay Communities, Slate Grocery REIT Unit, Algonquin Power & Utilities, Cincinnati Financial, Pizza Pizza RoyaltyCorp, NorthWest Healthcare Properties REIT, BCE Inc
  • Main Street Capital, Franklin Resources, Realty Income REIT, Essex Property Trust, Mondelez International A, Omnicom Group, Medtronic, Leggett & Platt, Illinois Tool Works, Medical Properties Trust, National Grid Transco ADR
  • GSK ADR, Bilia A, Philip Morris, Altria Group, Fabege, Global X SuperIncome Preferred ETF, Heimstaden Pref, Global X SuperDividend ETF, Merck & Co, Cibus Nordic Real Estate, Eastman Chemical, PepsiCo, Iron Mountain REIT
  • Canadian Imperial Bank of Commerce, Kimberly-Clark, Fastighetsbolaget Emilshus Pref, Corem Property Group D, Corem Property Group Pref, Sagax D, Community Trust Bancorp, Best Buy, Genuine Parts, Boston Pizza Royalties Income Fund Unit
  • Broadcom, T.Rowe Price Group, Crown Castle, BlackRock iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP (Dist), CTO Realty Growth, Simon Property Group, M&T Bank, Lockheed Martin, Great-West Lifeco Inc.

Känslan är fortsatt att det kommer bli svårt att besegra 2023 års fantastiska utdelningsresultat. Orsakerna är redan tidigare nämnd räntestegring i kombination med att 3 års källskatt för åren 2020-2022 (glädjande nog år 2023) 👀 betalades tillbaka på ett enda bräde av Avanza samt mitt eget val att kraftigt bromsa investeringsnivån under 2023 och istället satsa på att skapa en buffert modell XL.

Under 2024 är det nog dags att vänja sig vid att det kommer vara ett antal månader då 2023 års resultat inte uppnås. Men år 2024 börjar inte med en sådan månad, utan i Januari ökade den arbetsbefriade delen av min ekonomi (kontantutdelningar in på kontot) med +3,6% jämfört med Januari 2023.

I nedanstående diagram redovisas även till dags dato kända kommande kontantutdelningar för årets månader.



Månatliga utdelningar Northernlights globalfond 2019 - 2024


Utdelningsåret har rullat igång. Det är alltid skönt att byta till en ny almanacka, det är segt i början av det nya året men Vi måste igenom de där komamånaderna för att nå fram till den norrländska Vårvintern med gnistrande snö, knattrande skotrar, solbelysta söderväggar, blodapelsiner och ostmacka med varm O´Boy spetsad med en skvätt konjak. Snart är Vi där.

Målet för 2024 är att kontantutdelningarna ska öka med +5,8% (MÅL 2024) och mina utgifter (även kallad personlig inflation) ska stiga med 5% (FI 2024). Varför det blev just så kan den intresserade läsa mer om här. EXP 2024 är helt enkelt de kända utdelningarna till dags dato sammanställda. 

Det är faktiskt fortfarande lite inspirerande för en gammal Utdelningsjägare att under året jaga efter FI2024 och MÅL 2024. Mer inspirerande än att jaga efter bikinibrudar till och med.....👀



"Hur gick det där till. Vad var det som hände. Vad gjorde jag av mitt liv"


År 2016 har plockats bort ur diagrammet, helt enkelt eftersom det knappast ens syns längre efter de 7 osedvanligt feta åren 2017 - 2023. Jag drar mig till minnes att det någonstans i någon skrift stod skrivet någonting om vad som skulle komma efter 7 feta år. Men det var så väldigt länge sedan nu, kanske var det på Kyrkans barntimme i Mjölkuddskyrkan 1971, så det där har jag glömt bort helt och hållet 👀.



Årliga utdelningar 2017 - 2024 Northernlights Globalfond



Vad har Ni för Mål under 2024 ?? 
// Northernlightsinvestment

12 kommentarer:

  1. Härligt att utdelningarna trillar in, jag är övertygad om att du når dina mål.

    Mitt stora mål för 2024 är att hoppa av ekorrhjulet i december, och just nu handlar det mesta om att förbereda mig mentalt inför ett nytt och arbetsbefriat liv.

    Och det är, som jag ser det, ett väldigt angenämt problem. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är roligt med ytterligare en "kollega" som är på väg mot iaf någon form av avslut på arbetslivet. Vi är ju några stycken nu över 50 år gamla med samma mål. Roligt att följas åt på vägen. Sedan har jag lärt mig att det är en snårig väg.

      Jag ska följa dig längs vägen.

      Det här året blir nog lite tricky att fixa målsättningarna. Men å andra sidan är de lågt satta denna gång, 5.8% är ingen imponerande ökning.

      Radera
  2. Ett av målen jag har för 2024 är att inte bete mig som en idiot när jag köper aktier, det historiska utfallet har minst sagt varit blandat där.

    Ett annat mål är att städa i listan av innehav och där får jag nog anse att målet är uppfyllt redan även om det kan återstå några som senare ryker.

    Det tredje är att amortera bolån och/eller bygga upp bufferten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med att inte vara en idiot är vanskligt. En del papper som man snittat ner sig i kontinuerligt har blivit bra. Men jag håller med, det händer väl inte alltid. Storstädning håller även jag på med, så där delar jag ditt mål. Bufferten är färdig uppbyggd. Bolånet är litet för mig, så där ids jag nog inte lägga något krut. Förhoppningsvis vänder räntorna om några kvartal.

      Nå, jag delar några av dina mål iaf.

      Radera
  3. Ja januari månad genomgick även här en rejäl sänkning tyvärr. Var förstås tvungen att kontrollera vad som skett när januari gick 40% sämre än för 2023, det var Castellum och SBB... Castellum ligger kvar året ut och får sista chansen 2025, sen åker de ut oavsett hur värdet utvecklats.

    Sätter lite hopp till SHB imorgon, ska bli väldigt spännande att se vad de presenterar i form av utdelning. Inte lyckats enligt prognosen att komma över mitt mål än...

    Hoppas nu inte att 7 feta ska följas av just 7... Men liten risk då vi väl egentligen knappast haft 7 feta? Men allt är tyvärr möjligt nu med moln lite varstans...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag plockade bort 2016 och såg att det blev 7 utdelningsår på raken med stigande resultat. Därav 7 feta, och den bibliska anspelningen :=)

      Castellum är ett ganska stort innehav för mig med vad jag tror fortsatt potential vid en omvärdering. Så jag håller på den steken ett tag och säljer troligtvis någon gång under året. Har en del fondinvesteringar kvar att avyttra iom min pågående storstädning.

      Eftersom jag är så diversifierad, och därmed endast tillåter att enskilda innehav upptar maximalt 2-3%, så berör en sådan storstädning totalt endast 6% av totalen.

      CAST och SBB blev inställda även för mig men med 62 andra inkomstkällor under månaden så täckte de upp för bortfallet så jag klarade mig med nöd och näppe över resultatet för Januari 2023 (+3,6%).

      Fast det kommer inte lyckas varje månad hela året.

      Radera
  4. Portfölj som närmar sig 3 miljoner. Dock orealistiskt då den är drygt 2.3 nu och kanske 200k nyspar... orimligt att tro på 20% uppgång... Men önska kan man ju

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland går den där värdeökningen på nedersta raden fortare än man kan föreställa sig. Naturligtvis beroende av dina innehav, diversifiering över branscher etc. En smal portfölj kan ta rejäl fart både uppåt och neråt. Ligger man brett som jag gör så går det sällan fortare än index åt något håll.

      Jag har i princip slutat bry mig om värdet på nedersta raden. det blir som det blir. Jag vill istället ha ett med åren stigande kassaflöde (kontanter) som jag kan leva av när mitt arbetsliv tar slut.

      Det går säkert bra för dig !!

      Radera
  5. Hej i stugan.
    Jag sitter just och beskådar din enormt breda utdelningsportfölj, imponerande. Två frågor, hur håller du dig uppdaterad om alla dessa innehav, eller gör du inte det? Sedan undrar jag hur du som utdelningsinvesterare tänker kring innehaven. Är det relevant för dig om en aktie presterar bättre/sämre/ lika med index över tid eller är det mest utdelningen som spelar någon roll? Om vi tar till exempel Bank of Nova Scotia, det är ju en av världens absolut stabilaste utdelare, men utvecklingen av aktiekursen är ju inte direkt imponerande, tar du det i utbyte mot den stabila och höga utdelningen och struntar i om kurvan inte stiger så mycket bara du får in utdelningarna? Anledningen till att jag frågar är att jag undrar lite vilken filosofi du har för att satsa helhjärtat på utdelningar? Jag tror att jag själv skulle ha svårt för att se flera av mina innehav prestera dåligt/sämre över tid när jag vet att det finns bättre alternativ, men det kanske man kan ta om man i utbyte får en stabil ström av utdelningar varje månad? Berätta gärna om vilka kriterier du har för att investera i ett bolag. Jag har just nu ≈ 1,4 mille investerat i investmentbolag och indexfonder som ger utdelning eftersom det är där jag tror mig få bäst totalavkastning över tid. Samtidigt älskar jag utdelningar så jag skulle gärna vilja satsa mer på att bygga upp en riktig utdelningsbombmatta, men att välja en investering baserat på utdelning om det finns alternativ som ger bättre totalavkastning tar mig emot, så det vore väldigt intressant att höra hur du resonerar kring detta.
    Cheeesus vad långt det blev, hoppas du ids svara:)
    God avkastning på dig, vi ses bland miljonerna.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bredd är något jag satsat på. Avseende det mesta. Jag håller inte på och hoppar in/ut ur sektorer över tid utan ligger mestadels stilla.

      Jag rekommenderar att du läser inlägget "219 Regeln" som du finner i höger spalt bland populära inlägg som nr 5 uppifrån. Där står min totala och mycket stokastiska investeringsstrategi beskriven (på mitt eget sätt).

      Totalavkastning och prestation på nedersta raden är inte ett uttalat fokus. Men av någon outgrundlig anledning löser det sig ändå på ett bra sätt. Förr i tiden kunde jag sitta i det oändliga och backtracka fondutveckling för att hitta facit. Sedan insåg jag att den inte finns något facit på ett Kasino.

      BNS har jag ägt väldigt länge.

      Hur mycket pengar behöver man egentligen ? Är det verkligen hur mycket som helst och i just fallet pengar utgör det verkligen ett specialfall som skiljer sig från allt annat här i livet ?

      Man kan bara äta sig mätt. Håller man på och överäter så går det åt helvete med tiden.

      Hur stor bil behöver familjen. Där gör man vanligtvis en bedömning och fattar ett välgrundat beslut utifrån behovet.

      Varför ska det skilja sig i just fallet med pengar ? Om man vill kan man fatta välgrundade beslut även där och sluta jaga totalavkastning och resultat på nedersta raden.

      Jag har tillräckligt med investerat kapital nu i en "svart låda" som spottade ut 151% av mina årliga utgifter 2023. Utan att jag ens tar med framtida pension och tjänstepension i den kalkylen.

      Det räcker för mig. Jag är nöjd så. Behöver inte mer.

      Nu har det precis varit en period då indexfonder och ffa globala indexfonder gått bra. Då vill många byta över till det trots att de för bara några månader sedan satsade "helhjärtat" på utdelningsaktier. Problemet är att begreppet "helhjärtat" inte finns längre. Människor vet inte längre vad det betyder. Det försvann ungefär samtidigt som långsiktighet ur människors medvetande.

      Jag har sett det här beteendet så många gånger nu. Det förändras aldrig, det är bara preferensen som kontinuerligt förändras.

      Jag bara rullar på. Jag är nöjd. Jag står fast.

      Åter igen. Jag rekommenderar att du läser inlägget "219 Regeln" där en stor mängd regler finns beskrivna. Kanske inser du att "Köp Investor och håll käften" är den bästa regeln för just dig ;=)

      Jag ser inte mig själv som en Investerare eller Finansmänniska. Jag är bara en snubbe som har kopplat in mig på Systemet och nu utnyttjar det till min egen fördel.

      Radera
  6. Stort tack för ett gediget svar, det uppskattas. Där förgyllde du dagens morgonkaffe. Ska läsa 219 regeln. Jag har cirka 30% i Investor så jag antar att jag snart är på "håll käften-nivå" ha ha. Fortsatt god avkastning på dig.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, god avkastning på dig oxå. Totalavkastning alltså i ditt fall ;=)

      När du läser något på min blogg måste du alltid tänka på att jag, trots en mycket gedigen pensionsfond från vilken jag är självförsörjande, inte tar det där med investerande på så stort allvar. Det är mycket ironi och humor inbäddat i det jag skriver. Men det är definitiva Sanningar så som jag betraktar saker.

      Det finns redan så många Investerare där ute som tar sig själva på alldeles för stort allvar och låter sitt eget mående dikteras av börsens svängningar.

      Som sagt var:

      "Jag ser inte mig själv som en Investerare eller Finansmänniska. Jag är bara en snubbe som har kopplat in mig på Systemet och nu utnyttjar det till min egen fördel."

      Radera