fredag 16 februari 2024

Oavsiktlig långsiktighet och Månadsspar

Nu har jag regelbundet börjat månadsspara pengar in på Världens finansmarknader igen. För det var faktiskt ett bra tag sedan jag pysslade med någonting för frihetssträvaren så grundläggande som ett regelbundet månadssparande. 

Månadssparande från lönen in på börsen har alltid varit en ledstjärna för mig ända sedan jag med stora nyöppnade ögon plöjde igenom samtliga artiklar på "Rika Tillsammans" där det poängterades hur viktigt det är att först betala sig själv och därefter köpa några dagliga Latte Macchiato för 50 SEK stycket ute i vimlet bland de andra löneslavarna på stan. 
"Jippiii...äntligen dags att börja Månadsspara igen...."


Jag har därmed sagt inte slutat investera helt och hållet men upplägget har varit lite eljest ett längre tag.

Mina arbetsbefriade inkomster via kontantutdelningar från pensionsfonden har successivt alltid återinvesterats in i densamma ungefär i samma takt som de landat på kontot. Jag lever ännu inte av dessa pengar, Cirkusen är fortfarande en vardaglig del av mitt liv där klockan ringer 5:41, och en kontinuerlig återinvesteringsplan innebär därmed att frihetskvoten förhoppningsvis ökar när arbetslivet avslutas. Om insatserna på Kasinot blir lyckade såklart. 

MEN under mer än 20 månader har däremot all min sparkvot från dagligt Cirkusarbete, dvs de i runda slängar 70% som blir över av nettolönechecken när alla månadens utgifter betalats, gått oavkortat in i Buffertkassan på några ordinära sparkonton på Avanza med 3,65% ränta.Månatlig Sparkvot från Cirkusarbete har gått in i Buffertkassan


Som vanligt i livet så har jag alltid samma förunderliga känsla av att inte begripa var tiden egentligen tog vägen och vad som hände under tiden som tiden omärkligt försvann. Vilket är en stor anledning till att detta dagboks- och memoarskrivande i bloggformat drogs igång 2019. En vag pockande känsla i bakhuvudet av dokumentationsbehov för att svart på vitt kunna urskilja någon form av riktning i mitt liv fyllt av stokastiska händelser (bananskal) längs vägen.

Vart är jag egentligen på väg. Mer än mot graven i sakta mak. Gamle Svarten.

Ännu mera vanligt i mitt liv är att jag somnar in och bara går på i redan uppkörda hjulspår. Dagarna, veckorna, månaderna och åren passerar därvid obemärkt revy framför näsan på mig medans jag har blicken riktad ner i marken alltid på span efter nya fruktrelaterade incidenter. 

I brist på annat, och naturligtvis med avsikt att försköna bilden av mig själv en aning, kan vi kalla allt det där för Långsiktighet. Min personlighet är nämligen som gjord för just den typen av i retrospektiv förskönad oavsiktlig långsiktighet 👀. 

Men när jag tänker närmare efter så är det en ganska vanlig egenskap hos oss människor att hänfalla till retrospektiva omskrivningar för att försköna bilden av även kortsiktiga beslut och anledningar till att man lämnar långsiktigheten därhän. Det som gällde för 1 år sedan gäller inte längre. På samma sätt som det som gällde för 2 år sedan inte gällde för 1 år sedan.

I vissa fall är det till och med så att man inte bara byter till ett nytt paradigm, synkroniserat med att alla andra också gör det naturligtvis, utan även högljutt sågar av den gren man nyss själv satt på och andra fortfarande sitter på. Samma gren, för övrigt, som man inom inte alltför lång tid antagligen kommer försöka klättra tillbaka till när investeringskonsensus ännu en gång förändras. Det kommer det nämligen alltid att göra; Förändras. 

Hur som helst. Under några månaders tid har min Buffertkassa nu dansat limbo kring 16% av min totala ekonomi. Ibland läser man i populärpressen att det är bra att ha två extra netto månadslöner i kontantreserv på kontot för oförutsedda utgifter. Diskmaskinen kanske går sönder. 

När en delmängd av Januari månads sparkvot fördes över till mitt Buffertsparande på Avanza landade den kontanta totalen på 5 stycken årsutgifter korresponderande mot 1,8 netto årslöner. Det är hög tid att vakna ur min törnrosaslummer och slentrianmässiga lufsande i decimeterdjupa hjulspår. Hur bekvämt och invant det än är. Likt en gammal t-shirt som faller i bitar men ändå alltid åker på när det är dags att beskåda serier på HBO i soffhörnet. 

Det där med t-shirten var naturligtvis en passning till min sambo 👀.

Det finns trots allt en övre gräns för hur många imaginära diskmaskiner en människa kan tänkas behöva och den är nu uppnådd. Själv har jag hittills aldrig ens ägt en enda diskmaskin i livet 👀. Det är något rogivande med löddrigt varmt vatten (passning nr 2).       Buffertkassan har parkerat på 16% aka 5 årsutgifter


Därmed är jag tillbaka till Ursprungsplanen från 2019 igen. Att investera mitt månatliga överskott för att skapa arbetsbefriade kontanter som flödar in på kontot samtidigt som jag kan ägna mig åt grubblerier över tidens flykt, personliga tillkortakommanden eller hybris i finansvärlden. Eller göra någonting helt annat kanske.

Sparkvot från Cirkusarbete kommer hädanefter i sin helhet placeras i utdelande fonder och ETFer. Troligtvis några av de som finns namngivna i vänstra spalten på denna sida. En sista insats för att ytterligare boosta min pensionsfond återstående tid av min tillvaro på Cirkusen. 

Hur lång eller kort den tiden blir står fortfarande skrivet i Stjärnorna. Inget definitivt beslut är fattat i dagsläget men allt fler pusselbitar börjar falla på plats för mig personligen och om saker går rätt för Cirkusen, vilket troligtvis innebär att det blir väldigt fel sett från min sida av skrivbordet med tanke på hur organisatoriska förändringar på Cirkusen hanteras, så närmar det sig RE ännu en gång. 

Det skulle förvåna mig mycket om jag är Cirkusarbetare under andra halvåret 2024. Avvaktar fortfarande utgången av vissa beslutspunkter. 

Med större ekonomiska säkerhetsmarginaler på väg in i RE den här gången men ändå, som jag upplever det, från ett helt annat håll och med betydligt försiktigare steg. 2022 nådde jag inte fram. Man kan hävda att beslutet låg helt och hållet hos mig. Istället valde jag att ytterligare en tid guppa som en kork på vattnet. Bekvämt, som en gammal t-shirt.

Buffertkassa, Sparkvot, Tenbaggers eller ATH är i det större perspektivet en liten skitsak när livsomvälvande händelser inträffar. Man kan argumentera för det positiva i att vara ekonomiskt trygg men om annan grundläggande trygghet inte finns där så har jag svårt att se något positivt annat än ur ett strikt logiskt resonemang.

För några dagar sedan var ett gäng Valrossar och Adeliepingviner upp till VIP-läktaren där jag sitter och letade efter en av mina kollegor men konstaterade att "det är bara Direktörn som är på plats" varvid jag replikerade att "det kanske är dags att bära ut den gamla Byrån".Hur ser du på det där med Månadssparande 
och ekonomisk trygghet !??

// Northernlightsinvestment 


12 kommentarer:

 1. När jag började fundera på att investera mitt överflöd så var det främst för att skapa mig en åtm bättre ekonomisk trygghet om stuff happens. Men sedan föll det sig så att jag i ungefär samma veva, när jag började läsa er finansbloggar för att få en bättre bild av hur det funkade, kom över begreppet FIRE, och det där slog rot i min hjärna. Så jag gjorde som alla andra och började effektivisera hela min ekonomi o sanera den på onödiga kostnader för att kunna spara mer! Och nu har jag hållit igång med samma metod sedan början av 2020, med väldigt tillfredsställande resultat! Månadssparandet ligger på drygt 50% i snitt. Det känns faktiskt ganska otroligt när mannar tillbaks!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gläder mig mycket. Önskar att fler skulle göra som du istället för att bara slentrianmässigt tänka "det är omöjligt". När jag ser omkring mig så verkar det betydligt vanligare att satsa på Travet eller Stryktipset. Du är ett stort föredöme Katarina.

   Radera
 2. Det som funkat bäst, och fortfarande funkar bäst, för mig är automatiserat månadssparande. Beloppen har skiftat genom åren, men den 1 varje månad dras alltid några kronor från lönekontot som sedan placeras i en fond.

  Att försöka tajma marknaden har jag aldrig lyckats med, även om det är kul ibland att sitta och leka daytrader med riktiga småbelopp.

  Tyvärr brukar den här leken sluta med att jag har mindre pengar än när jag började, så det är ett dyrt nöje. :-)


  SvaraRadera
  Svar
  1. I mig bor faktiskt en liten nörd, så teknisk analys eller bara att satsa på "säkra kort" kortsiktigt har varit uppe för utvärdering för mig. Jag tror faktiskt att det är något som skulle vara en liten "hobby" efter arbetslivet.

   Just den här delen av mitt investerande är inget som jag pratar högt om. Men en anledning till att jag skapat en egen ETF med i dagsläget 225+ individuella innehav är faktiskt att det finns ett visst ökande intresse för "handel" i botten. Annars skulle jag ju bara kunna köpa några fonder och ETFer och luta mig tillbaka.

   Även jag har några automatiska månadsspar i fonder som ligger å skräpar. Samtliga dessa är på PAUS nu :=)

   Radera
 3. Först och främst vill jag tacka för en väldigt rolig och läsvärd blogg. Hittade den för något år sedan och har sedan dess hunnit läsa ikapp från början. Nej, jag har inte alltid jättemycket att göra på jobbet.

  Själv upptäckte jag FIRE på tok för sent, efter ett liv som total Slösa. Så någon riktigt tidig pension lär det inte bli. Men däremot ett bekvämare liv när jag väl slutar jobba. Har väl hunnit få ihop 5-6 årslöner som kommer att underlätta livet och ge lite trygghet framöver. Det blir ju några diskmaskiner. Och jag har några år till på mig att spara, så om inte hela marknaden kraschar och brinner ska det nog bli okej.
  DDT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, det var vänligt sagt så här i slutet på Vänliga Veckan år 2024. Fast du är kanske som jag och satsar på vänlighet för det mesta. Själv tycker jag det känns bäst så ;=)

   Om min statistik fungerar korrekt så finns det 416 inlägg att läsa. Tur att du har det lugnt på jobbet. Just nu har jag det oxå lugnt som hinner sitta här och konversera med dig.

   Jag upptäckte oxå FIRE ganska sent, dock har jag alltid varit en Spara även om mina inkomster inte alltid varit så stora pga studier, sjukdom och arbetslöshet. Men det har ändå gått bra att spara en slant genom åren.

   Mot slutet, de senaste 10-12 åren, hade jag flyt och bananskalet lät mig halka in på en så småningom fast tjänst i Cirkusbranschen med bra lön (enligt mina blygsamma mått) som möjliggjort ett accelererat investeringsförfarande och senaste tiden buffertuppbyggnad.

   Man måste ha tur ibland. Och hjälpa turen på traven genom att försöka vara positiv och arbetsvillig. Annars är det svårt.

   Så många årslöner kommer vara en superbra förstärkning för dig och ge massor av guldkant till vad du än önskar. Även en ny diskmaskin ;=)

   Radera
 4. Jag har mer eller mindre landat i det faktum att pengar gör sig bäst på börsen coh inte i en låda märkt "buffert". Vi har 100000 sparat på ett sparkonto, skulle vi få större utgifter eller om något händer har jag en kreditlina hos Avanza där jag kan plocka ut några hundra tusen till riktigt bra ränta. Dock har jag inte än kommit på vad detta kan bestå av. Nöje kommer vi aldrig att låna till. Kanske när värmepumpen till huset går sönder, då är det ca 80-90000 kr som måste ut. I övrigt kan utdelningarna mer än väl täcka eventuella semesterresor och annat till hemmet.

  Hade man bott i USA, då hade jag haft en större buffert, men här får man det mesta av samhället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag resonerar nog lite annorlunda kring det där med utvecklingen på nedersta raden. Jag har redan tillräckligt med passivt kassaflöde för att klara både vardag (151% täckning via utdelningar) och överskjutande 51 täcker 3-4 utlandsresor årligen. Därtill finns inte begreppet kreditlinor i min begreppsvärld, det är inget jag någonsin skulle använda mig av.

   Min ålder och övriga situation gör att jag vill kunna köpa vad som helst om det behovet skulle dyka upp.

   Resonemanget har dessutom varit att det är OK för närvarande att spara på räntebärande konto givet ränteläge och oro i omgivningen.

   Det håller mig aldrig vaken om natten eller skapar en inre oro över att jag har 16% utanför börsen i snabbåtkomliga kontanter. Tvärtom, det ger en inre frid ;=)

   Radera
 5. Har du funderat på vad som kommer hända av ditt sparade kapital den dagen du lämnar in? Har du testamenterat det? Jag gissar att du närmar dig 60 års åldern och förutom din ”pensionsfond” bör du ha en rejäl tjänstepension. Och om man levt snålt hela livet lär det fortsätta, med andra ord tror jag att du kommer lämna efter dig ett antal miljoner oavsett ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Håller på att lära mig leva på ett annat sätt. Successivt, som med allt annat jag gör i livet. Ser vissa öppningar i tankesätt och handlingar men fortfarande många mentala låsningar. Ska definitivt jobba vidare med denna problematik. Jag har ett skrivet testamente.

   Radera
  2. Tack för svar. Spännande att höra och lycka till med förändringsresan, det är väldigt utvecklande :-)

   Radera
  3. Jag brukar ofta säga till medmänniskor som ska försöka sig på något nytt och bävar inför detta att en vis man en gång sa att "även en 1000-mila resa börjar med det första steget". Tänker man så känns det kanske mer hanterligt.

   Radera