tisdag 17 mars 2020

Ett bra strategiskt läge ?

Jag har en pågående dialog på drommarens blogg mot6miljoner.se i inlägget "Idag har jag utnyttjat belåningen på Avanza". Spinner här vidare på denna dialog i ett eget inlägg.

Själv har jag aldrig använt mig av belåning, vet överhuvudtaget inte hur det går till. Det väcker en hel del både generella och mer personliga frågor inom mig.

Kan man om man har en låg grad av belåning utöka sitt huslån för att investera i värdepapper ? Bör man göra det ?

Jag har de senaste 18 månaderna haft en hög grad av likviditet, 75% när Coronakraschen inleddes. Den har jag de senaste drygt 3 veckorna börjat försöka minska kraftigt. Det är inte så lätt eftersom den börsallokerade delen kontinuerligt minskar i takt samtidigt med att tidiga investeringar tappar värde.

Just nu är 31 % av mina kontanta tillgångar som är avsedda för börsplaceringar inne på finansmarknaderna. Likviditeten är alltså 69%.

Gör jag rätt som nu kontinuerligt tillför mer och mer medel in på en marknad under en pågående börskrasch ? Agerar Ni på samma sätt alternativt skulle Ni agerat på samma sätt i min situation ?

Jag känner mig faktiskt oerhört ambivalent till mitt agerande just nu. En liten jävel på axeln säger "bara fortsätt, du vet att det är rätt". En annan säger "det här är otäckt, sluta omedelbart".

Nedan mitt sista svar på drommarens blogg: 

"Känner att det inte finns så många alternativ för mig just nu med tanke på att jag klev av börsen redan mitten 2018, och har sedan dess väntat på "den stora nedgången".

I teorin ska man ju om man har stor kassa vid dessa tillfällen "investera sig genom kraschen". 
Men i praktiken tar det faktiskt emot, känns lite som självplågeri att investera i kontinuerligt fallande kurser.

Nästan allt känns som fallande knivar. Å såna ska man som bekant inte försöka fånga. Men vad ska man annars fånga just nu ? Dagen ? Carpe diem typ. Försöker göra både och så gott jag kan och förmår.

Även jag har många värdepapper som nu är ner drygt 50%. När ska man gå in i dessa igen. Det är så mycket rädslor som bubblar upp till ytan hela tiden.

Men naturligtvis, det är pengar som jag "inte behöver" som nu pumpas in på daglig basis. Det är oerhört svårt att intellektuellt försöka inse när botten har uppnåtts.

Intellektuellt kan jag i backspegeln studera tidigare börskrascher och se att det är tillfällen man ska utnyttja. Därför att det i alla fall då, i retrospektiv med facit i hand, var det bästa att göra. Jag har väntat på Björnen i 18 månader nu.

Tycker du att jag gör rätt som sammantaget, utspritt över massor av nya och befintliga innehav, köper stora volymer värdepapper som bara fortsätter falla ?"

73 de Northernlightsinvestment

9 kommentarer:

 1. Personligen tror jag att det här tillfället, möjligheten vi ser nu inte kommer tillbaka under min livstid och skulle en sån här sättning komma igen så är jag ändå så pass gammal att jag kommer inte vara med för att ha glädje av avkastningen.
  Eftersom ingen vet när botten är nådd så gör du ju helt rätt att pytsa in regelbundet. Jag själv har samma issue men mycket mindre likvida medel. Så för att hålla huvudet kallt och göra det jag ska göra fokuserar jag på kommande bolag som delar ut inom den närmsta tiden eller snittar ner befintliga.
  Vissa sektorer kanske man helt ska undvika ännu dock för där kan nog fallhöjden fortfarande vara stor, turism och olja tex.

  För att boosta dig lite till så länkar jag till denna som gav mig lite mod i mörkret. https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/03/17/blackrock-blackrock-chef-anser-det-ar-dags-att-selektivt-kopa-aktier-lage-som-uppstar-en-gang-i-livet.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror taktiken får bli att köpa ännu mer när indexen passerar vissa punkter, -30% (har vi passerat), -40% (kanske snart där), -45%, -50%, -55%....osv osv.

   Men mina Little by Little inköp i svenska innehav har funkat ganska bra faktiskt. Ner kanske -10% i värdepapper som är ner -40%/-50% sen ATH. -10% kan inte anses mycket i dagens situation.

   Radera
 2. Hej NLI!
  Jag tycker också att det är helt givet i den här situationen att snitta ned sig i kvalitetsbolag. Köper man inte nu är frågan när man ska handla.

  Däremot behöver man ju inte stressa in med pengar utan en förutbestämd summa varje månad kan ju vara en ide. Men inte tycker jag man ska sitta still nu om man har kassa, nä, det är snudd på tjänstefel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Köper man inte nu så är verkligen frågan när man egentligen ska köpa. Gäller bara att identifiera de verkliga kvalitetsbolagen. Allt rasar just nu. Castellum, det forna upphöjda bolaget, är tex kraftigt ner.

   Tidigare krascher (2016 och 2018) satt jag på händerna och gjorde ingenting. Det har jag sannerligen inte gjort denna gång.

   Radera
 3. dividendify och drommaren: Tack förresten för Era kommentarer och stöttning !!

  SvaraRadera
 4. Jag har också köpt allteftersom. Idag blev det dock lite oplanerad swingtrading av Axfood då jag sålde mina senast köpta aktier. Lite surt att sälja dagen innan x-day, men jag tror att kursen kommer att sjunka igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gång i mitt förra liv ägnade jag mig åt swingtrading. Hade en post Telia som jag var back på. Då köpte jag tre gånger så många, som gick upp några dagar senare. Varvid jag sålde med vinst. Farligt...men det gick iaf den gången... :)

   Radera
 5. Intressant inlägg! Det är viktigt att inte bli för girig, dels avseende att använda belåning men dels också att invänta lägre kurser. Sannolikheten att man träffar botten är väldigt låg, därför kommer man köpa både för tidigt och för sent. Hade jag varit i din situation ser jag ingen anledning att använda belåning men jag skulle ha köpt regelbundet framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback. Det är nog så jag kommer fortsätta göra.

   Radera