söndag 15 januari 2023

Soup du Jour

Då matlagning är ett av mina stora intressen, i kombination med en finansiellt ganska torftig uppväxt, försätter jag mig aldrig i en situation då det inte finns färdiglagad mat av god kvalitet i kylskåpet.

Konceptet med att någon lunchservering serverar mig husmanskost á 110 kr/portion ingår inte i min vokabulär. I princip varje helg färdigställer jag all lunch- och middagsmat som behövs till den kommande arbetsveckan nere i Cirkusmanegen.

För riktigt länge sedan, i min ungdom på mina allra första stadigvarande anställningar, arbetade jag med matlagning. Allt från att under några månader flippa hamburgare på Max Hamburgersyltor, via storköksarbete till lunchsyltor i den norrländska kuststad Luleå dit jag alltid återvänder.

Det här var direkt efter min Militärtjänstgöring i Flygvapnet. "Take my breath away" stod på höjdpunkten av sin bana. I brytpunkten mellan ungdomen och det stora allvaret som tog vid därefter med högre studier och yrkesmässigt avancemang in i ledningsgrupper och fackliga förhandlingar. Ofta tänker jag att min lycka nog varit lika stor även om jag fortsatt inom matlagningsyrket.

De helger som tiden, eller energin, inte räcker ända fram brukar jag under någon veckodag köra en laddning mat som sköter sig själv i ugnen på låg temperatur medans man är på jobbet och därefter iväg på en gymsväng.

Slowcooking med utgångspunkt i billiga men kvalitativa råvaror. Högrev eller picnicbog som fått marinera i en god hemblandad marinad några timmar för att därefter gå färdigt på låg värme.



Klassikernas klassiker; Fransk löksoppa.


För några år sedan, då mest i avsikt att köra en lite slankare linje under våren, brukade jag laga en soppa av varierande sort varje vecka. Veckans soppa kallade vi det. Av någon anledning så slutade jag med det. Vi blev kanske tillräckligt slanka inför just den specifika beachsäsongen 👀. 

Soppa är nämligen alldeles enastående mat, inte minst nu i dessa tider av att dra åt svångremmen och huka i bänkarna när räkningarna ramlar in;

  • Soppa är mättande till ett relativt lågt energiinnehåll, bra för oss som försöker krympa kroppshyddan istället för att köpa större kläder.
  • Soppa erbjuder oftast en väldigt låg portionskostnad, inte sällan 8-12 kr/portion inklusive en eller två hårdbrödmackor med ost.
  • Soppa kan varieras nästan i det oändliga utifrån säsongsbundna ingredienser. Lokalt och miljömässigt stora fördelar utöver låg kostnad.
  • De allra flesta varianterna av soppa kräver en mycket modest initial och total arbetsinsats. Naturligtvis kan man köra hummersoppa från scratch, men själv sparar jag det till någon lämplig Nyårsafton.
  • Soppa har kort tillagningstid, sällan mer än 30 minuter då de flesta ingredienser är finskurna.
  • Soppa sköter sig själv långa stunder av tillagningstiden, anpassa bara spisläget till småsjuda. lägg locket på och ställ en timer.

Oftast snurrar jag runt på några få olika soppvarianter i vardagsmaten, klara utan redning eller toppredda med någon typ av laktosprodukt, med utgångsprodukt i några olika ingredienser som går att variera i nästan oändlighet.

  • Linssoppa (röda linser) med eller utan inslag av animaliskt protein. Starkt kryddad med både vitlök och chilipasta som smaksättning.
  • Köttfärssoppa. En snabb variant av den klassiska svenska långkokade Köttsoppan. Med potatis, rotselleri, morot, palsternacka, lök, purjolök. Fuskar med buljongtärning i avsaknad av långkokets mustiga biprodukt.
  • Lax- eller Räksoppa, alternativt med både lax och räkor. Vanligtvis gör jag en redd variant med någon laktosprodukt. Även väldigt gott att toppa med strimlad gravlax eller kallrökt lax.
  • Champinjonsoppa eller en blandad Svampsoppa. En redd soppa med laktosprodukt. Använder den svamp som finns att tillgå. Oftast champinjoner, kantareller eller någon torkad svamp som till exempel björksopp.
  • Kycklingsoppa med potatis, palsternacka och någon variant av lök. Starkt kryddad med curry och torkade örtkryddor. 
  • Redd Grönsakssoppa med eller utan inslag av animaliskt protein. Det animaliska proteinet kan till exempel vara brynt köttfärs (eller vegetarisk dito), kassler, bacon, rökt skinka, tärnad kycklingfilé som man tidigare ugnsstekt.

Den senaste soppan jag själv lagade, för bara några dagar sedan, blev en Laxsoppa om ungefär 10 portioner från diverse spridda ingredienser som grävdes fram ur kyl/frys och betingade en kostnad understigande 100 SEK exklusive elström till spisen 👀.

  • Börja med att tärna fint 3 medelstora Morötter och ungefär lika mycket Rotselleri. Låt detta svettas några minuter (tex rapsolja) i en kastrull om 4 liter.
  • Hacka fint 2 grabbnävar fryst Broccoli (snabbtina i varmt vatten) och låt även dessa svettas tillsammans med rotfrukterna ytterligare några minuter.
  • Gräv igenom kyl/frys och fiska fram 300g Lax (ojämna bitar), 2 små Lökar, 4 medelstora Champinjoner, en liten skvätt Gräddfil, 1 liter Mjölk, 1 liten skvätt Creme Fraiche, Sriracha stark Chilisås, en tub Tomatpuré, några Buljongtärningar (Fisk/Grönsak) men ingen Potatis !!
  • Fatta snabbt beslutet att ersätta potatisen med Risoni (risformad pasta alltså) som sambon vid något tillfälle beställt hem från Matsmart.
  • Salta och peppra din svettiga Broccoli- och Rotfruktsblandning.
  • Placera ca 150 gram Risoni i kastrullen. Rör om.
  • Häll ca 1,8 liter Vatten i kastrullen och inplacera ca 3 buljongtärningar. Rör om. Låt koka upp och sedan småputtra gemytligt på lågt spisläge ca 10 minuter.
  • Hacka Laxen med lämplig Kniv, gör detsamma med Lök och Champinjoner. Bryn allt detta i en stekpanna vid sidan om så att det får lite färg, det ger en fördjupad smak.



 Rotfrukter och Broccoli svettas

  • Skyffla ner allt det vid sidan om brynta i kastrullen. Späd med Mjölk, ungefär 8-10 dl, och rör om försiktigt.
  • Låt det hela småputtra någon minut. Risonin (dvs risformad pasta) gör i detta fall att ingen ytterligare redning krävs. Stärkelsen i pastan gör att det reder sig själv.
  • Den här gången kryddade jag Laxsoppan med huvudsakligen salt, peppar, Sriracha chilisås, tomatpuré, buljongtärning (grönsak/fisk) och dragon. Dragon (och andra traditionella sk franska örter) är en god krydda till både kyckling, fläsk och fet fisk som lax.


Nästan 4 liter färdig Laxsoppa



Börja experimentera med Soppor !! // Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

  1. Det lät riktigt nice! Köpte en bok med recept på enkom soppor för flera år sedan. Funderar seriöst på att öppna den nu! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, argumenten i dess fördel är faktiskt ganska många !!

      Radera
  2. Jag gillar soppa när det lite är ruggigt ute. Mamma brukade dock göra nysoppa (kallas ängamat utsocknes) på nyskördade egna rotsaker mm. Kollade om det fanns eller var något mamma hittat på, men det finns.

    Gör inte mycket soppa själv men en av mina få paradrätter är redd kantarellsoppa som serveras som förrätt då. Som student och arbetslös gjorde jag gul ärtsoppa på lågbudget där köttet byttes mot buljongtärning - det vill jag ta upp igen och då med kött. Pannkakor behövs inte om man inte har jobbat eller tränat så hårt att de behövs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ängamat brukade vi laga i storköket där jag jobbade i slutet av 80-talet. Det är väl något liknande som jag brukar göra själv oxå, men med tillsats av någon form av protein. Som styrketränande individ i många år är man lite miljöskadad av att det alltid måste vara lite extra protein. Men jag håller mindre och mindre på det allt eftersom åren går.

      Kantarellsoppa eller blandad svampsoppa är mycket gott. Brukar få torkad björksopp ibland och det är gott att dryga ut med champinjoner eller annan svamp. Ärtsoppa på en bit kokt fläskkött så att det blir en mycket mustig buljong är en klassiker. Det är gott om protein i ärtor (tror jag) ;)

      Radera