söndag 26 januari 2020

3 rätter => 22 portioner => 180 kronor

Långpromenad efter frukost i -12, nysnö och krispigt vacker norrlandvinter med lätt beslöjad sol. En dubbel Macchiato från DeLonghi maskinen efter det och sedan var det dags att börja förbereda den frugala människans arbetsvecka.

Det man gör med störst frekvens i vardagen kan man även vanligtvis spara mest pengar på även om delsummorna är små. De flesta människor, åtminstone i vår välsignade del av världen, äter tre huvudsakliga måltider varje dag. Frukost, lunch och middag. Idag ägnade jag ungefär 90 minuter av min dag åt att tillreda följande maträtter:

 • Vegetariskt fräs med jasminris (8 port). Fräs vegofärs av soja, purjolök, champinjoner och broccoli. Jag kryddade dagen till ära med ingefära, chili, vitlök, örtsalt, basilika, oyster sauce och lite sweet chili. Jasminris till det.
 • Enchiladas med vegetarisk fyllning (8 port). Stek plättar och fyll med ovanstående vegetariska fräs blandad med krossade tomater. Vik ihop, några ostskivor på varje. Gratinera 10min i 225 grader mitt i ugnen.
 • Marinerade kycklingfiléer i ugn (4 port). Tina 4 kycklingfiléer och dela längsledes på mitten. Marinad av rapsolja, hickory BBQ sauce, red hot chilisauce, en skvätt ketchup, soja, svartpeppar och franska örter. Inget salt behövs om det är fryst kyckling marinerad i lag då den innehåller en hel del salt från början. Marinera gärna i ca 60min, 225 grader mitt i ugnen ca 20min. Kör full grill sista 3-4min för fin färg.

Så nu finns det lunch och middag i kylen till två personer under hela kommande arbetsveckan. Kostnaden för detta blev ca 180 kronor, dvs 8 kronor per portion. 

Vardagen blir enligt mig så otroligt mycket lättare, med fysisk aktivitet efter jobbet och andra aktiviteter, när man slipper tänka på vad som finns att äta när hunger och trötthet infinner sig.

Så här har jag gjort hela livet, under min studietid liksom i perioder av arbetslöshet av olika anledningar men även när jag haft mycket välbetalda jobb. Jag lever i princip alltid mitt liv på samma sätt oberoende av ekonomiska eller andra förutsättningar.

Betyder det att jag trivs med mitt liv om jag nu alltid levt på samma sätt ? Jag vet inte. Det där tål att funderas på. Jag läste en gång en mycket bra definition på stupiditet:

 "Att alltid göra saker på samma sätt, men förvänta sig ett annat utfall av det man gör"

Min tanke för 20 minuter sedan var att skriva ett inlägg på tema Mat och Frugalitet. Plötsligt blev det något helt annat. Så det kan gå när inte haspen är på.

73 de Northernlightsinvestment 


4 kommentarer:

 1. Tja NLI

  Perfekt med lite recept på billiga och goda maträtter - det mottages tacksamt från en med tummen mitt i handen i köket!

  SvaraRadera
 2. drommaren: Tyvärr är det ju mera riktlinjer än recept. Jag ber om ursäkt för det. Jag använder aldrig recept, att skriva sådana skulle bli för tidskrävande. Matlagning har alltid varit ett av mina största intressen.

  SvaraRadera
 3. Haha, ok inte recept - vi kallar det väl inspiration då!
  Läste förresten om dina paltar tidigare också - eller va det kroppkakor?
  Har jag förövrigt käkat idag!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera