tisdag 31 december 2019

Meny Nyårsafton 2019

Snöskottning var på schemat idag som avslutades med vidunderlig pastellfärgad solnedgång över havsisen. 80-talet ringde och ville ha tillbaka sin färgpalett. Eftersom jag är lite småkär i 80-talet passade jag även på att fråga om hon har kvar de där rosa trosorna från Discoteca El Corral i Benidorm. Men de var tydligen kasserade sedan länge *snyft*.

En stjärnklar kväll ser det även ut att bli, förhoppningsvis ett naturligt fyrverkeri senare ikväll. Då får man ännu en gång stå ute på altanen och beskåda de partiklar som färdats från Solen och nuddar Tellus atmosfär för den allra första (och sista) gången i sitt liv. I pur glädje passar de då på att emittera sin absolut sista energi i form av ett formidabelt ljusskådespel bättre än den mest påkostade lasershow. The Northernlights och ett glas Cava till det på första parkett. Livet är hårt i de norrländska skogarna.

Men dessförinnan blir det lite krubb. I all enkelhet, bara Grevinnan och betjänten.

  1. Smörstekt toast  med röra av flatrökt renstek och saltgurka. Dryck: Carlsberg Sort Guld.
  2. Entrecote, potatisgratäng, bearnaisesås, blandad sallad. Dryck: Amarone Classico.
  3. Vaniljpannacotta toppad med kaffechokladcreme och kompott på norrländska vildhallon. Dryck: Cava Julia Navinès.

1.Stek en toast i smör med en vitlöksklyfta. Kantskär. Blanda röran av finstrimlad flatrökt renstek, hackad rödlök, persilja, lite överbliven färskost med vitlök/örter samt soltorkade tomater, cremefraiche, en gnutta sweetchili sauce. Dekorera med några skivor saltgurka och lite finhackad persilja.

2. 17mm tjocka skivor av Entrecote, stek i olja/smör 3min per sida. Låt vila någon minut innan servering. Gratängen blev en färdig variant, samma lika med beasåsen som var en kall variant med grilltouch (lite chilistyrka). Ibland ska man köra lite keep it simple.

3. Vaniljannacotta 2 port: 3dl grädde koka 1min med 3/4dl gelésocker och vaniljsocker. Häll upp på sköljda höga vinglas, ställ svalt några timmar. Kaffechokladkräm: Koka under omrörning ca 5min tills det tjocknar något Grädde, smör, socker, kakao och instant coffee pulver. Allt i lagom dos (Sverige = landet lagom). Hallonkompott: Låt Vildhallon plockade i den norrländska skogen koka ca 5min med socker, tillsätt lite gelésocker mot slutet för fastare konsistens. Toppa pannacottan med kräm/kompott i samband med servering.

Efter många år i köksbranschen använder jag tyvärr bara i undantagsfall recept. Såsom till exempel gällande pannacotta där proportionerna är lite halvviktiga.

73 de Northernlightsinvestment

1 kommentar: