fredag 12 december 2025

72´ans Julglögg

Jag gjorde egen Glögg till Jul för första gången i mitt liv år 1996 för att skapa ett litet minne av att mina föräldrar då flyttade från Luleå ut till huset vid havet. En så kallad "downsizing", så där som många pensionärer gör när de stora ytorna känns överflödiga och ett naturnära liv på landet kanske lockar under de sista åren.

Jag kallade den där Glöggen för "72´ans Julglögg" (skrev till och med för ovanlighetens skull ett recept på datorn med clip-art å allting) eftersom det var gatunumret från där mina föräldrar flyttade, tillika miljonprogrammet där jag växte upp och sprang omkring som barn under hela 70-talet i dåtidens oskyldiga lekar med mina gelikar ur de numerärt stora barnkullarna.

En annan passning till 72 var att Glöggen till varje volym rödvinsflaska spetsades med 7 snapsar (á 5 cl dvs en halvflaska) Portvin och 2 snapsar (även det á 5 cl) Starksprit (Whisky, Rom eller någon Vinsprit). Med vinsprit menas alltså någon variant av destillat från vin.

Glögg ska i min mening vara likt Synden, dvs både Söt och Stark 👀.

Under alla år sedan dess har jag gjort egen Glögg vid kanske 7-8 tillfällen, inte så förskräckligt ofta alltså. Livet, bekvämligheten och hamsterhjulet kommer emellan. Men nu har jag inte längre så många undanflykter att framlägga till min fördel och det är roligt att Julpyssla även med annat än att klippa kulörta änglar i crepespapp och tillverka smällkarameller av dassrullar 👀.

Så idag har jag "kokat" (OBS absolut inte koka) en batch Glögg som går i 72´ans tecken men inte följer receptet slaviskt. Det passar ju bra både eftersom det är Lucia i morgon och jag aldrig följer några recept slaviskt, det måste alltid finnas en viss konstnärlig frihet 👀.

  • Man börjar lämpligen med att fixa ihop alla ingredienser från deras respektive utskänkningsställe. Annars blir det ett fasligt spring till grannarna, det minns jag att jag själv gjorde ibland ner till tant Gerda på bottenplan för att låna en kopp socker eller mjöl när mamma skulle baka och inte hade allting hemma. 
  • Vet faktiskt inte hur vanligt det där är nuförtiden, inget litet barn har då någonsin försökt låna ingredienser av mig. Å andra sidan ser jag ut som en polsk torped, å de är nog inte kända för att baka så ofta 👀. 


Allt utom Socker...och Pepparkakor...och Mandel

  • Kvällen före (igår alltså i mitt fall) placerade jag i en stor glasflaska med lock: det orangea tunna skalet från en apelsin (använd potatisskalare), en ungefär 2 manliga tummar stor bit färsk ingefära tunt skivad, 3 nypor bortglömd saffran, 6 kanelstänger i mindre bitar, 1 vaniljstång i mindre bitar och vaniljkornen urskrapade, en manlig näve russin, 20 hela nejlikor, 1 matsked grovt krossad kardemumma, saften från den där gulliga apelsinen, 3 dl socker....och häller över 1 flaska rött vin.
  • I mitt fall blev vinet av fabrikat "Appassinero Appassimento" (alkoholhalt 14,5%) i en så kallad Bag-in-Box för fyndpriset 199 Kr. 
  • Skaka om några gånger under kvällen så att sockret börjar lösa sig. Låt stå över natten och dra sig, det blev 14 timmar för mig innan jag gjorde något mer tidigt nästa arbetsbefriade förmiddag (klockan 11).
  • Använd en tätslutande flaska/behållare med ganska stor öppning eftersom ingredienserna sväller en del i vinet och annars kan vara svåra att få ut ur flaskan. Anden i flaskan vill inte frivilligt lämna sitt bo helt enkelt 👀. 
  • Häll alla ingredienser i en stor kastrull, skölj ur nattförvaringsbehållaren med ytterligare 2 flaskor rödvin så hela Anden lämnar sin boning, det blir alltså 3 flaskor (2,25 liter) vin totalt. 
  • Värm försiktigt (uppskattningsvis ca 50-60 grader temp), men absolut ingen kokning, under samtidig omrörning i ca 5 minuter. Kvarstående sockerkristaller känns tydligt med sleven (det går lite trögt) och lika tydligt känns det när de lösts helt (det går geschwint att röra sleven).
  • Dra av från värmen, låt svalna under lock några timmar. För mig blev det 4 timmar. 


Värm försiktigt....inte koka !!

  • När det svalnat helt och hållet är det dags att gå i med starkvarorna. Fortifiering brukar det kallas på snofsigt vinspråk.
  • Portvin är ett intressant starkvin (20%) från Portugal med fascinerande historia, läs gärna på om hur det blev en favoritdryck för England under 1700-talet och alla de där lömska munkarna. Eau-de-Vie är ett klassiskt vindestillat (38%) av typ konjak, fast det får inte kallas konjak då det inte kommer från Cognac utan istället får nöja sig med att kallas brandy. Fast här i Norrland är sånt där lättbegripligt, tänk om vad som helst skulle få kallas att det kom från Norrland 😱. 
  • Eau-de-Vie betyder tydligen "Livets Vatten", men så långt vill jag absolut inte sträcka mig. Det epitetet ger jag istället till vårt norrländska kranvatten.
  • Hur som helst, jag pytsade i 35 cl Portvin och 35 cl sån där falsk Cognac.


Glögg ska vara som Synden,
både Söt och Stark

  • Låt det stå och begrunda sitt öde i ytterligare 2 timmar innan alla kryddorna silas bort, jag kör först med ett standard durkslag och därefter en andra sväng med en så kallad hushållssil. Önskar man fraktionera bort ytterligare får man gå på med en silduk, fast det tycker inte jag behövs i detta fall. Kryddsättningen är ju inte speciellt finfördelad.


Kryddavskiljning steg 1

  • Tappa upp på för ändamålet lämpliga flaskor 👀, det håller sig utan problem ända fram till Nyårsafton (alltså 2-3 veckor) om man inte druckit upp allting innan dess såklart. Efter Nyår, nästan direkt efter Annandagen till och med, tycker jag dock personligen att glöggsuget avtar mycket snabbt.
 

72´ans Julglögg anno 2025

  • Klassiska glöggtillbehör är naturligtvis russin och hackad mandel. Utöver det serverar jag, som är en mycket enkel och okomplicerad varelse, i all enkelhet med helt vanliga naturella Pepparkakor. Möjligtvis kan det accepteras att en Lussebulle smyger sig in.  

Å därmed tillönskar jag alla bloggläsare en fröjdefull Lucia !!


Vad har Du för relation
till Glögg !??


// Northernlightsinvestment

14 kommentarer:

  1. Din högt alkoholhaltiga glögg påminner mig om när jag en Lucia för många år sedan arbetade på landstinget. Det bjöds på någons hemmagjorda glögg och den serverades i mer än halvfulla kaffemuggar av papp. Den kändes stark men god så jag drack upp den. Väl tillbaka på kontoret insåg jag att jag kl. 15 på em var halvfull och det kändes helfel att vara halvlurig på jobbet så jag flexade ut och gick hem.
    Kommande lucior var jag mer försiktig med den hemmagjorda glöggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha...tack för den anekdoten 👀.

      Apropå Landstinget och i Juletider minns jag själv för många år sedan skriverier i lokalpressen i Luleå kring julklappar till personalen. De höga cheferna hade fått saftiga bonusar och städpersonalen hade fått underkläder med NLL loggan på. Då var det ramaskri och doppa-i-tjära-och-fjädrar stämning nere i kulvertarna. Minns inte om det var under den tiden då jag jobbade åt NLL i Luleå, slutet på 80-talet, men NSD var exalterade.

      Halvfull på jobbet har man inte varit ofta 👀.

      Radera
  2. Hur gör man om man inte har en manlig näve :)? Jag har ocksa gjort egen glögg nagra ganger, men jag använde mig av köpta kryddor i en liten pase, tror faktiskt jag har nagra kvar. Far kanske försöka mig pa det igen. Tyvärr finns inte pepparkakor att köpa där jag bor, och jag orkar inte baka själv igen. Det är sa mycket med att först göra degen, sen kavla, kavla, kavla, trycka ut och grädda i ugnen. Jag har blivit för lat helt enkelt. Men jag skulle gärna ha smakat din glögg!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. I brist på manlig näve, ja då knackar man på hos lämplig granne och ber att få låna en...manlig näve 👀.

      Vet att nått år körde jag bara med en påse sk "Pepparkakskryddor" (det finns ju färdiga blandningar på påse om man vill baka) och det blev oxå bra. Gick snabbare att smaksätta med en finmald blandning, men fick använda ett steg 3 direkt i silningsprocessen (silduk för saft, eller om jag kanske använde en bit av en gammal kökshandduk).

      Måste faktiskt erkänna att Pepparkakor har jag aldrig gjort själv, däremot som barn tillsammans med mamma. Fast det var länge sedan jag var barn nu 👀.

      Glöggen blev bra med god styrka och kryddning, kunde ha varit lite sötare i min smak. Men den andra halvan av hushållet vill gärna ha lättsockrade produkter. Om du kikar förbi till Norrland så får du smaka !! 👀.

      Radera
  3. Mysigt, känner att jag kanske får utöka julbrödsbaket till att inkludera glöggkokning! Fick ett recept från min mormor för många år sedan men har ännu inte provat det. Dricker inte värst mycket glögg och därav att jag tyckt det räcker med nån köpeglögg. Drycken som sådan gillar jag.

    Det där med att låna ingredienser har jag varit med om en del, har för mig att det t.o.m hänt på nuvarande adress där nån gång i början. Numera händer det inte, egentligen en rätt trevlig sak där man växlar några ord och visar sin utsatthet och senare sin tacksamhet när man återgäldar/återbördar det lånade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja just det, du brukar baka Julvört å sånt minns jag nu att du brukar skriva på bloggen. Förr om åren bakade jag mer till Jul, det har blivit mycket mindre nu. Det är nog mest pga att jag gillar mitt Matbröd osötat.

      Hörru grabben, om du nu har fått ett recept av Mormor...då tycker jag faktiskt det är dags att testa det nu !!! 👀.

      Blir inte så mycket glögg här heller, väldigt tidsbegränsat....någon gång 13/12 till och med Julhelgen. Men det är mysigt på kvällen med tända ljus (mest bara batteridrivna nuförtiden) och en mugg kryddig stark glögg.

      Det är bra med trevliga grannar och att kunna hjälpa varandra.

      Radera
  4. Intressant projekt. Jag kan tänka mig att det blir lite roligare en glöggen man köper på bolaget. Men jag dricker glögg ungefär 3 gånger om året, och då är en gång på jobbet, så det kanske är lite mer jobb än det är värt.

    Glad lucia!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju lite lagd åt det där hållet, att göra det mesta själv. Många anledningar till det naturligtvis...men ett stort intresse i kombination med att det är "roligare" att göra grejer själv och man känner sig lite kreativ på köpet. Det gäller både matlagning, bakning och drycker.

      Hembränning har jag dock aldrig provat, men nog skulle jag väl även kunna tänka mig att göra det själv. Definitivt inga moraliska betänkligheter, men det förbrukas så förbålt lite starkvaror i det här huset så det vore lite som att klippa en gris, mycket skrik och lite ull 👀. Det brukar vara 1 flaska Whisky till Jul, ibland en halva Akvavit till Påsk och Midsommar (brukar jag oxå göra själv när det är av, köper sprit på Bolaget och blandar med akvavitkryddor, dill, citronskal, kanske lite honung) och 1 flaska Gin till Sommarsemestern. That´s it för mig.

      Hoppas Lucia kommer på besök ikväll 👀.

      Radera
  5. sök på dunderglögg, Göteborgs posten.
    Tar längre tid att göra men är mycket billigare. Dessutom luktar det jul i huset i veckor :-)
    Har provat att lägga till och ta bort olika kryddor.
    Bytte ut svagdricka mot coca cola ett år, blev precis lika gott.
    Julmust är att annat förslag.
    All typ av citrus gick också fint :-)
    Sparar man några flaskor till året efter blir smaken ännu bättre!!!
    Lycka till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset !! 👀. Nu är jag ju en konservativ gammal farbror, stark traditionalist kring just Julen (det är alltså mig Adolphson & Falk sjunger om i den allra bästa julsången "Mer Jul") så röd starkvinsglögg är da shit for me !! Men jag ska kolla receptet, för det lät ju spännande 👀.

      Förr om åren, 30-år sedan höll jag på med egen vinmakning (köpte olika jästtyper och gjorde från frukt och bär) och även starkvinsmakning, bland annat av vermouthtyp. Hade nog en liten dröm om att dra iväg ner till Europa och jobba på någon vingård, lära mig mer. Fast det rann ut i sanden, som så mycket annat....

      Ha en bra Lucia !!

      Radera
    2. Ett spännande recept definitivt, känns dock enklare då med Finsk Julbål som är 1 liter vodka och 1 lingon som blandas i stort glas 👀.

      Göteborgspostens Dunderglögg

      5 liter svagdricka
      5 skivade råa potatisar
      1 paket bakjäst, 50 g
      1 påse nejlikor
      1 påse kardemummakärnor
      1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
      1 kanelstång
      1–2 paket russin (2 pkt, 500 g)
      2,5 kilo socker

      Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.

      Radera
    3. Ja. Varför krångla till det?

      Radera
    4. KISS (Keep It Simple Stupid) är välkänt i investeringskretsar och går väl ut på att köpa Investor eller Indexfonder....

      Radera
  6. Ha ha, jag är inget stort fan av glögg, det blir väl högst ett glas om året. Men när det väl ska det drickas glögg gör det ingen om det finns en rejäl procent alkohol i det hela. :-)

    SvaraRadera