Farbror GW rekommenderade några boktitlar under sitt senaste kriminalforensiska besök på TV4. Titlarna brydde jag mig inte om dess mer, men kom på att det var längesedan jag läst något av en av de rekommenderade författarna; Nesser. Efter lite bläddrande från Spänningshyllan hittade jag en titel som gått mig förbi, något om en modfälld busschaufför. Så det får bli Julhelgens litteratur.
Inte en man med glatt humör
Medans jag fortfarande kommer ihåg det så lägger jag upp en utlovad hyllning till en drottning som lämnat oss under året, inte nödvändigtvis den på bilden. Men jag har även släkt och vänner, en gammal chef jag tyckte mycket om, en trevlig gammal man från förr om åren som jag träffade vid grillen under några midsommaraftnar och många andra bekanta ansikten som kastat in handduken under 2025.
Där fick Ni något att fundera på, drottningen alltså 👀.
När jag lika hade byltat på mig och omsorgsfullt dragit ner reklammössan över öronen så tog jag efter bildningsrundan även en tur ut i kommersens högborg, det stora Köpcentret, mest bara för att ta tempen på min omgivning. Där var det mesta som vanligt vid lunchtid dagen före dopparedagen, stressade människor som springer kors och tvärs med något vilt i blicken på jakt efter gravad lax, grisfötter i gelé, revbensspjäll och de sista julklapparna till kusinerna från landet.
Det var länge sedan jag slutade stressa kring Jul nu, tack och lov. Allt är redan klart. Dagens inköp blev bara en påse clementiner, en vaniljyoghurt, mjukt surdegstunnbröd till gravlaxen så sambon får göra sin favorit tunnbrödsrullar, creme fraiche till nyårsaftonens skaldjursbaserade röra och 2 stycken förpackningar kalvsylta. Jag ställer mig alltid i den längsta kön, väljer omsorgsfullt ut de mest överlastade och diversifierade kundvagnarna. Ingen brådska, jag har inte bråttom någonstans och det är kul att iaktta sina medmänniskor. När jag är själv alltså, inte när sambon är med för då är det tävlingsmode och snabbast möjliga exit som gäller.
Skål på dig Drottning !!
När jag lika hade byltat på mig och omsorgsfullt dragit ner reklammössan över öronen så tog jag efter bildningsrundan även en tur ut i kommersens högborg, det stora Köpcentret, mest bara för att ta tempen på min omgivning. Där var det mesta som vanligt vid lunchtid dagen före dopparedagen, stressade människor som springer kors och tvärs med något vilt i blicken på jakt efter gravad lax, grisfötter i gelé, revbensspjäll och de sista julklapparna till kusinerna från landet.
Det var länge sedan jag slutade stressa kring Jul nu, tack och lov. Allt är redan klart. Dagens inköp blev bara en påse clementiner, en vaniljyoghurt, mjukt surdegstunnbröd till gravlaxen så sambon får göra sin favorit tunnbrödsrullar, creme fraiche till nyårsaftonens skaldjursbaserade röra och 2 stycken förpackningar kalvsylta. Jag ställer mig alltid i den längsta kön, väljer omsorgsfullt ut de mest överlastade och diversifierade kundvagnarna. Ingen brådska, jag har inte bråttom någonstans och det är kul att iaktta sina medmänniskor. När jag är själv alltså, inte när sambon är med för då är det tävlingsmode och snabbast möjliga exit som gäller.
En troligtvis bortglömd och negligerade gammal klassiker, Kalvsylta alltså, som är en av mina egna favoriter på julbordet. Förr i tiden när jag jobbade i kök brukade jag göra egen sylta, koka kött på ben i buljong länge, bena loss köttet, mala och tillbaka i buljongen, tillsätta gelatinblad till förhoppningsvis tillfredställande konsistens, hälla i stora formar och låta stelna i kylrummet. Nuförtiden genar jag skamlöst i kurvorna och köper i butiken, det är ju ändå bara jag som vill ha kalvsylta. En gammal klassiker till en gammal klassiker.
En annan gammal klassiker, Skinkan, köpte jag för över en månad sedan. Laxen gravades i förrgår och provsmakas ikväll på en laxmacka tillsammans med Tomtegröt med hjortronsylt och kanel på toppen. Köttbullarna, 1 kg köttfärs, stektes igår och sambon provsmakade nog åtminstone 10 stycken för att vara på den säkra sidan 👀 och tog dessutom med sig en portion tillsammans med hemgjort potatismos till lunch denna sin sista jobbdag innan lite julledighet. Men jobbdatorn åkte med hem och står nu uppfälld på köksbordet. Känner igen det där från mitt hamsterhjul, alltid vara tillgänglig. Skönt att det är över.
En annan gammal klassiker, Skinkan, köpte jag för över en månad sedan. Laxen gravades i förrgår och provsmakas ikväll på en laxmacka tillsammans med Tomtegröt med hjortronsylt och kanel på toppen. Köttbullarna, 1 kg köttfärs, stektes igår och sambon provsmakade nog åtminstone 10 stycken för att vara på den säkra sidan 👀 och tog dessutom med sig en portion tillsammans med hemgjort potatismos till lunch denna sin sista jobbdag innan lite julledighet. Men jobbdatorn åkte med hem och står nu uppfälld på köksbordet. Känner igen det där från mitt hamsterhjul, alltid vara tillgänglig. Skönt att det är över.
Skinkan senapsgriljerar jag imorgon. Rödbetssalladen blir oxå imorgon, så även Janssons frestelse, Sillen fuskar jag med och genar i kurvan även där. Vår svenska sushi; gravad Lax och inlagd Sill är två av mina andra favoriter på Julbordet. Sushi åt jag första gången i Tokyo 1994, sedan blev det lite då och då i slutet på 90-talet från Sushibaren på Prinsgatan i Göteborg.
Nu låter vi förhoppningsvis Julfriden sänka sig över oss runt om i landet, om en stund blir det en sluring av "72´ans Julglögg" och så är det hela igång, någon random Uppesittarkväll eller kanske köra en binge av 4 avsnitt i rad på Landman S2. Billy Bob Thornton har alltid varit en favorit, "Bad Santa" är en bra motvikt till "Love Actually".
Hur blir din Jul 2025 !??
// Northernlightsinvestment
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar