Som varande en sann realist, sedan lång tid tillbaka, duckar jag inte för detta faktum. Det känns i varje fiber av min kropp och mitt psyke. Släng valfri aforism i ansiktet på mig, "60 är det nya 40" eller "ålder är bara en siffra" eller varför inte "När Fan blir gammal blir han religiös". Det känns inte som att det stämmer in på mig.
Minpension.se
Minpension.se är en pensionsportal där den som tjänar in till pension i Sverige kostnadsfritt kan se sin hittills intjänade pension och göra pensionsprognoser. Minpension är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.
Jehovas Vittnen har i och för sig börjat hänga utanför min urbana boning och ringa på dörrklockan. Två gånger de senaste veckorna, den första gången diskuterade vi länge och omsorgsfullt min hängivna tro på Darwinismen. Den andra gången uppmanade jag korthugget (jag hade bråttom att hämta sambon och transportera oss vidare till gymmet) den självpåtagna frälsaren till att "nu går vi vidare i våra liv". Vet inte om det blir någon tredje gång 👀.
Men sammantaget, tecknen i skyn och även nere på landbacken är omisstydliga.
Men sammantaget, tecknen i skyn och även nere på landbacken är omisstydliga.
Ytterligare ett tecken är att de olika institut som jag själv valt (där så är möjligt) att förvalta min tjänstepension hos nu börjat skicka ut inbjudningar till webbinarium för att tillhandahålla information kring både tjänste- och allmän pension.
Senast ut att erbjuda webbinarium under rubriken "Pensionssnack" var SPP och för första gången i livet hakade jag faktiskt på.
Nu har jag slutligen alltså kommit till en punkt i livet av mottaglighet, om än inte från Jehovas Vittnen, och jag tycker såna här informativa sammankomster är väldigt bra. Det är bara några månader kvar till skarpt läge för mig själv. Exakt antal månader kommer utkristallisera sig inom kort.
Det var inget långt seminarium på webben, sisådär 25 minuter tog det och är tydligen den första delen i en liten följetong. Jag tar med mig 3 viktiga punkter från dessa fåtaliga minuter av mitt liv. 2 punkter som jag verkligen håller med om och önskar understryka, och 1 punkt som jag själv skyndsamt ska undersöka min egen status för.
Minpension.se är en pensionsportal där den som tjänar in till pension i Sverige kostnadsfritt kan se sin hittills intjänade pension och göra pensionsprognoser. Minpension är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.
Minpension.se är ett väldigt användbart och bra verktyg för att undersöka sin framtida pension. Jag håller med experten från Webbinariet till fullo. Här får man en bra överblick över vilka tjänstepensioner som man har. Även premiepensionen och den allmänna pensionen täcks, dock något mer rudimentär men för en framtida prognos är det tillräckligt. Man kan laborera med olika starttider (inklusive alltså när man avser avsluta sitt arbetsliv) och uttagstider och se hur det påverkar den årliga summan som man får uppdelat i tjänstepension och premiepension/allmän pension.
Sedan jag upptäckte minpension.se är jag in där några gånger årligen och laborerar, tätare nu när det närmar sig uttag för mig. Jag fick även verifierat från experten på webbinariet att det är och bör vara oerhört individuellt hur man lägger upp sina uttag, man måste se till sin egen situation. Det är inte så enkelt som att bara utgå från en medellivslängd, och extrapolera sitt eget liv. Lite som med börsen, det är inte säkert att historisk avkastning (liv alltså) är vad som kommer att ske även framledes.
Det är vanligtvis enkelt att förlänga en utbetalningsperiod av en tjänstepension, men svårt att korta av den. Det är kul att laborera med sin egen framtid. För några dagar sedan guidade jag även runt sambon inne på minpension.se och laborerade med hennes framtida pensionärsliv.
Efterlevandeskyddet
Efterlevandeskyddet är viktigt att se över, man måste ta hänsyn till individuella faktorer även här. Både om man har det eller har valt att välja bort det. Har man några efterlevande (make/maka, sambo eller barn) i behov av efterlevandeskydd. Är det så enkelt som att man alltid ska välja efterlevandeskydd ? Nej, det är det inte. Efterlevandeskydd kostar i framtida avkastning och därmed även framtida utbetalningar.
Du har kanske inga barn eller dina barn kanske klarar sig hur bra som helst utan din tjänstepension i framtiden. Din make/maka eller sambo kanske klarar sig utan tillskott i framtiden eller bara med andra former av redan planerat arv.
Jag har själv inga barn och jag vet med 99% säkerhet (måste komma ihåg att fråga) 👀 att min sambo hellre ser att jag lever bra de år jag har kvar och själv använder de pengar som jag tjänat in i tjänstepension. Så jag behöver nu i grevens tid se över, plocka bort alltså i mitt fall, hur det står till med mina efterlevandeskydd.
Jag minns, men inte exakt var eller när det genomfördes, att jag för några år sedan plockade bort det på något institut. Dock troligtvis inte överallt där det var möjligt. Med åren har det blivit några olika institut där jag sparat ihop till tjänstepension. Alla de där bananskalen som jag halkat omkring på i livet. För några år sedan samlade jag ihop det som gick in på SPP utifrån en tanke om låga avgifter och stor personlig valfrihet avseende placeringarna. Ett rätt på checklistan har jag i alla fall att luta mig emot.
Jag har tyvärr varit ganska senfärdig avseende min egen pension, har i princip bortsett från den helt och hållet, men se nu har den helt plötsligt sprungit på mig och det verkar som att pengar kommer finnas kvar åtminstone till tjänstepensionen !! 👀
Privat pensionssparande
Det privata pensionssparandet kommer med tiden bli allt mer viktigt, även om man inte önskar genomföra en prematur resa via FI och RE, för att maximera sin framtida pension om man dessutom önskar hamna i någon rimlig närhet av sin framtida slutlön.
De som är unga idag måste ta tag i sitt privata pensionssparande. Vi som är äldre och redan inne på banan, speciellt de som har egna barn, måste försöka handleda i rätt riktning. Det är ju inte svårare än ett automatiskt månadssparande i globala eller inhemska indexfonder med låga avgifter. Låt sedan tiden gå, låt ränta-på-ränta effekten göra sin grej.
Men även i mitt egna sparande, för mig som alltså började på riktigt alldeles för sent i livet, har det privata pensionssparandet varit den avgörande faktorn för att kunna bli FI 2022 och därefter pre-RE under en period 2024/2025 med RE + tjänstepension inom kort under 2025.
Det går inte att betona tillräckligt hårt och brutalt vikten av att alla människor, som tänker sig att någon gång i framtiden bli äldre och gå i pension, skaffar sig ett automatiserat långsiktigt privat pensionssparande !!!
"Jaja...jag ska börja pensionsspara !!"
Sedan var det lite snack, mest på chatten, om det där med Riktålder och lägsta ålder för uttag av allmän pension. Vad är vad och hur funkar det där egentligen ? Jag kan inte påstå att det där är något som jag greppar helt och hållet, men jag försöker sätta mig in i det grundläggande.
På Minpension.se finns riktålder och lägsta uttagsålder "förtryckta". Det är tyvärr delvis föränderliga grejer det där, inte som när jag var barn på 70-talet och alla vi ungar som drog omkring likt stora gnuhjordar längs bakgårdarna genom höstmörkret (beväpnade med ärtrör och slangbella) visste att om man var 65 år gammal så var man gammal på riktigt och kallades för "Panscho".
Den föränderliga riktåldern hänger samman med den ökade livslängden. Idag är till exempel medellivslängden 82 år för gamla farbröder. En del halar flaggan vid 74 år, andra kastar ankar först vid 90. Det ger ett medel på 82. Nuförtiden är man inte gammal vid 65, ålder är bara en siffra och Jobonärerna´s tidevarv är över oss. Känner man sig gammal vid uppnådda 65 år får man helt enkelt skylla sig själv. Privat pensionssparande kära kamrater !!
Jag har googlat och finner:
- Från och med 2026 införs det som kallas riktåldern fullt ut. Riktåldern ska spegla förändringen i förväntad livslängd och ligga till grund för åldersgränserna i pensionssystemet och i angränsande trygghetssystem.
- Riktåldern fastställs och beslutas varje år men används först sex år senare. Det är Riksdagen som fastställer Riktåldern.
- Riksdagen har beslutat att riktåldern för åren 2020 – 2024 är 67 år, vilket i praktiken alltså tillämpas under åren 2026 – 2030.
- Du kan tidigast ha rätt till garantipension, bostadstillägg, inkomstpensionstillägg från månaden du uppnår riktåldern.
- Sjuk- och arbetslöshetsersättning betalas ut till och med månaden innan du uppnår riktåldern.
- Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension blir tre år före riktåldern (med vissa undantag med anledning av övergångsregler), det vill säga tidigast från 64 års ålder när riktåldern är 67 år.
- Du som är född 1963 eller senare kommer att kunna ta ut allmän pension vid 64 års ålder som tidigast.
- Riktåldern kan ändras med max ett år i taget, förutsatt att den inte har ändrats under de tre föregående åren.
Tyvärr måste jag reservera mig inför eventuella missförstånd från min sida i ovanstående googling. Det svenska pensionssystemet är mer volatilt än Donald´s utrikespolitiska utspel 👀.
Det vi barn på 70-talet upplevde som en busenkel minnesregel är nuförtiden ett betydligt snårigare landskap att hacka sig igenom. Dåtidens välansade bakgårdar som nöttes ner av vårt spontanidrottande, vanligtvis fotboll, är numera totalt igenvuxna i spåren av det tilltagande AI-idrottandet.
Vissa delar av pensionen är det nog tyvärr bara acceptera att det kommer förändras kontinuerligt fram till dess att man står vid målsnöret. Därför att målsnöret kommer att flyttas, med låg sannolikhet för att sträckan du kommer behöva springa i arbetslivet blir kortare med tiden.
Tillägg 2025-03-09: Jag fick ett tips från Skogsanna (se kommentatorsfältet) om en länk till Pensionsguiden.nu om det här med skatt på pensionsuttag vid olika åldrar. I mitt fall avser jag ju ta ut pension i förtid. Det var bra och informativt så jag länkar till det här.
Har du börjat detaljplanera din
framtida pension !??
// Northernlightsinvestment
Hej.
SvaraRaderaÄven jag satt och lyssnade på SPP’s webinar. Även Pensionsmyndighetens har liknande, men givetvis mer vinklat mot statliga pensionen.
Har man inte tidigare funderat och letat lite själv är bägge dessa en bra ingång för grunderna. Alltid snappar man upp något man inte tänkt på men tyvärr tycker jag bägge är för allmänt hållna. Väldigt lite (ingen) info om hur du praktiskt hanterar pensionerna under uttag. Endast om tiden innan uttag startar.
SPPs hemsida innehåller mängder med bra info, men även där har de glömt denna viktiga bit. Endast hur du sparar och ska fundera över uttag. Inget om hur te.x. fonder/när/av vem säljs inför uttag. Går man in på t.ex Avanza pensionssidor finns all denna info att hitta. Till SPP måste man ringa och fråga. Tycker jag är dåligt, lite som en angelägen säljare som tappar intresset för service när något väl är sålt.
Ja det är lite allmänt hållen information. Fast jag kräver nog många upprepningar för att det ska gå in i huvudet, det här med pension och skatter etc intresserar mig tyvärr minimalt. Så att jag kommit så här pass långt som till någon form av sammanfattning är så coolt att jag nästan blir imponerad av mig själv 👀.
RaderaJag ska kolla runt lite mer inne på Avanzas sida. Inte för att jag har någon pension där, utöver min privata pensionsfond, men det finns något pensionsspar som är möjligt att flytta till Avanza tydligen.
En del frågeställningar är kanske så individuella så att man måste/bör ta en personlig kontakt. Min tanke är iaf att ta en personlig kontakt ett tag före det blir riktigt skarpt läge.
Ha ha ja jag har verkligen detaljplanerat. Var till och med på ett fysiskt möte med Skandia, men det gav inte så jättemycket. Det var mer inriktat mot dem hade NOLL koll på reglerna. Men visst, pension är svårt och det är märkligt att politikerna lyckats göra en sån enkel sak så otroligt krånglig.
SvaraRaderaDet där har kollegor och även min sambo varit med om; kontakter med Myndigheter där olika personer ger olika besked kring samma fråga/regelverk och i slutändan visar sig ha noll koll. Ny på jobbet kanske, nej jag har ingen aning. Det är måhända de där regelverken som nu blivit så krångliga att de blivit närapå obegripliga.
RaderaJag ska oxå dra igång med lite mer detaljplanering framöver.
Tredje gången gillt, heter det väl. Så vid nästa besök från dessa Jehovas änglar kommer du att falla till föga och skriva på ett livstidskontrakt.... Så tråkigt om vi förlorar dig till denna villfarelse. Deras paradis har väl bara plats för ett visst antal själar och det har varit fullt sedan länge brukar jag upplysa dem om, så de brukar lomma iväg lite dystrare än när de kom....
SvaraRaderaJag har inte detaljplanerat uttaget av min pension än, men funderar på att börja plocka ut IPS snart.... förmodligen i år och under en 6 till 9 års tid. Senare i livet är jag rädd förr att jag inte har ork att leva i lyx och dekadens så som norrlänningar tänkt börja tillbringa sina dagar. Men hoppas på en light variant.
//Fattigbonddräng
Jag har även för om åren hamnat i resonemang med JV kring Paradiset och annat. Kommer ihåg det där om att alla släktingar från alla tidevarv träffas igen (så det där begränsade antalet minns jag inte) där på andra sidan. Det blev oerhört intressanta frågeställningar för mig som tex "Gud vad stort det måste vara, hur får alla plats ?" och "Hur långt tillbaka i tiden sträcker sig det där ?" och "Om man visar sig vara släkt med ngn Cro Magnon, kommer de oxå dit ?" eller "Kör man ett IQ-test för att avgöra var gränsen mellan lägre stående primat och homo sapiens går ?".
RaderaDet väcker så otroligt mycket intressanta frågor för mig 👀. Såg nyss en serie på SVT "Under the banner of Heaven" om mormoner. Den kan jag reka om än den bitvis var lite för seg för min sambo (bristen på snabba biljakter antagligen) så hon somnade i soffan.
Norrlänningars dekadens är mer stillsam än sörlänningars kan jag konstatera av bruset på X-Twitter. Orken tryter, det håller jag med om. Men jag har iakttagit att på en solresa är det bättre ställt med orken än på den svenska krogen. Det är väl alla dessa B-vitaminer och D-vitaminer som gör det.
Angående JV så kan man alltid ta upp den tredje generationen. Första generationen är Adam och Eva sedan deras barn den andra när det sedan kommer till den tredje har dom lite problem att förklara sig. Det blir lite för familjärt så att säga
RaderaEller varför inte att jag gärna tar emot blod vid ev framtida åkommor som kräver kirurgi eller att en Gin & Tonic är trevligt på bastualtanen för att runda av efter en grillafton som innehållit 2 glas Amarone....
Radera"sån enkel sak så otroligt krånglig" Det är för att dölja hur lite pengar det finns i denna skattkista... Det var tydligen vissa andra som behövde dessa "reserverade" pensionspengar bättre...
SvaraRaderaDet är en teori jag inte kunnat missa. Time will tell.
RaderaVi borde sluta kalla det pensionssparande utan kanske livssparande, vad tycks om det?
SvaraRaderaDet är så många som gav upp när IPS'en slutade vara avdragsgill (visst var det det som var finessen?) som säger att det inte är lönt att spara till pensionen.
De ser/förstår inte att det går lika bra att spara på ISK och KF och ha visionen om vad man ska göra med pengarna så småningom, inte nödvändigtvis som pensionär.
Ropen skalla LIVSSPARANDE åt alla!!!
Efterlevandeskyddet är lika bra att skippa, du kommer ändå inte att hinna göra av med allt så sambon får ändå ärva det som återstår så hon klarar sig.
Jag, som heller inte har några ättelägg, har samma filosofi.
@Skogsanna:
RaderaKnasigt att avdragsrätten för IPS ständigt försämrades för att sen helt tas bort... Verkligen genomtänkt. Synd att staten vår inte förstår långsiktighet samt att förutsägbarthet är önskvärt.
Lite bättre har det nog blivit med sparandet generellt i befolkningen, men bara själva ordet Spara förefaller vara ett rött skynke för många. Det förknippas med att livet blir tråkigt och att man inte lever fullt ut. Men om att leva "fullt ut" inbegriper att leva på kredit och låna till konsumtion så lever man ju ett liv som man egentligen inte har tillgång till. Det gäller att hitta sin väg.
RaderaIPS har jag aldrig börjat med, det var på den tiden då jag inte hade något fokus på långsiktigt sparande. Alltså jag lät alltid "överblivna" pengar bara passivt glida in på kontot varje månad, men definierade det inte som ett sparande. Knepigt kanske, men med facit i hand så får jag omdefiniera mitt handlande till att jag varit både sparsam och ägnat mig åt sparande sedan jag var klar med värnplikten 1987 och började grilla hamburgare på Max Hamburgerrestauranger i Luleå.
Ska kolla upp det där med Efterlevandeskydd, måste lägga in en påminnelse i mobilen. Sambon läste mitt inlägg och sa till mig i soffan igår att hon vill att jag ska ha det så bra som möjligt framöver.
Så nu blir det förlustelser i Thailand !! 👀
Bra genomgång NLI! Tur man inte ska gå i pension redan för det verkar ju så svårt och så krångligt, bra du hjälper till tillsammans med FIRE2025 och Tole att bena ut saker!
SvaraRaderaJag läser oxå allt som skrivs på FIRE 2025 och Tole´s bloggar om bland annat pension. Vi har ju lite olika approach avseende uttagstider och olika varianter av pensionssparande, egna företag etc. Så det är intressant att vrida och vända på det ur olika vinklar.
RaderaJag försöker, för min egen skull, hålla det så enkelt som möjligt.
Sedan ska man betala skatt på pensionen också så blir det ännu krångligare!
SvaraRaderaEn av mina kunskapskällor, Monica på Pensionsguiden, har nyligen skrivit ett inlägg om skatt när man går i pension tidigt. Jag har inte satt mig in i frågan utan hänvisar skamlöst till pensionsguiden.nu/skatteplanera-dina-pensionuttag
Tack för den skamlösa länken, jag ska kolla upp det. Internet är fullt av skamlösa länkar så det där är nog ändå relativt barntillåtet 👀.
Radera