söndag 16 februari 2025

2025 ska pengarna rulla

En Ekonomiblogg med långsiktiga pretentioner mot FIRE borde rimligtvis ha några olika faser under sin livstid. Den föds, växer upp och utvecklas, stabiliseras och mognar, lever det goda fria livet en stund. Sen tar det hela slut så småningom. 

Om allt går väl.

Man kan ju rimligtvis inte växa upp i all oändlighet (så kallad gigantism), bara fortsätta dumspara och investera gasen i botten i blindo mot något diffust Mål i fjärran som dessutom revideras och flyttas fram med 1 år i taget. Oändligheten är inte tillgänglig för Oss däggdjur som befolkar planeten Jorden. Grönlandsvalen sägs bli äldst med en toppnotering om 221 år.

Vi måste komma fram till någonstans någon gång innan det är för sent.
 


"Snart kan jag käka lokalt på McDonald´s och ta en latte på Starbucks !!"


Under väldigt många år begrep jag inte att det var privatekonomiskt sparande jag pysslade med. 1987 till 2017 gled jag bara reflexmässigt med genom livets alla måndagar med ibland tvära kast. Spara eller Slösa tänkte jag aldrig på i förhållande till mig själv, det var heller ingenting som någonsin fanns i medvetandet under min barndom. Det var tajt med pengar i familjen helt enkelt, den insikten var svår att missa. Jag betingades till sparsamhet. 

Mor sydde alla mina kläder som barn alternativt beställde realiserat på Ellos, Hallèns eller Josefssons. Färdigmat fanns inte med på kartan, med undantag för korv, istället lagades allt från scratch. Restaurangbesök minns jag överhuvudtaget inte alls, tror aldrig det inträffade.



"Vi bodde 3 månader i en hoprullad tidning nere i en septiktank"


Det där beteendet har fortplantat sig genom generationerna. 

Ibland måste utvalda delar av garderoben förnyas, nu senast beställde jag nya (begagnade känns inte helt OK) kalsonger (10 pack multicolor 3XL) för 29 Kr/styck inklusive frakt. Vid närmare eftertanke är det trots allt innehållet och inte förpackningen som är viktigast 👀.



 Allt kan inte alltid vara svart eller vitt här i livet


Min multicolorbejakande ekonomiblogg föddes i November 2019, växte upp och utvecklades fram till 2022 och stabiliserades slutgiltigt under åren 2023-2024. 2024 kom jag äntligen, efter en del kringelkrokar längs vägen, fram till huvudmålet att lämna arbetslivet och har därefter konsoliderat i lugn och stillhet. 

Nu läser vi redan 2025 i almanackan och flera bloggfaser är avklarade, så därmed ska det rimligtvis vara dags för någonting nytt. Leva det goda fria livet enligt min analogi.

En försvårande omständighet i sammanhanget är att jag tyvärr redan anser mig leva det goda fria livet. Kanske har jag stelnat invärtes i min ambition och fantasi kring vad som krävs för det goda fria livet. Jag har testat det mesta här i livet, det är till och med något jag ofta delger till min omgivning genom att proklamera "jag testar det mesta, åtminstone 1 gång" när någon utmaning dyker upp.

"Knäckebrödsmiljonär" brukar man av omgivningen bli beskylld för att vara när man anses leva alldeles för ekonomiskt återhållsamt. I kombination med att man även anses ha ett tråkigt jävla skitliv enligt Twitterfolket. Ofta får man simultant turkosblå semesterbilder från Maldiverna kastade i ansiktet, eller förevigade restaurangbesök från någon stjärnkrog, eller en budgetchampagne för 200 Kr per glas. 

Allt det där har jag oxå provat, åtminstone 1 gång 👀.

Jag äter däremot väldigt sällan knäckebröd, men har generellt absolut ingenting emot den brödtypen, och just denna söndag (16/2 2025) när jag sitter i soffan och skriver dessa rader blev det fiskgratäng med potatismos till lunch, och middagsplanerna är stekt lax med romsås och smashed potatoes örtgratinerade i ugn. Till frukost blir det nästan alltid smörgåsar och några koppar kaffe. All mat hemlagad och hembakad såklart. 

Men nu är det kanske trots allt dags att komplettera det enligt mig redan goda livet med ytterligare element av vad som traditionellt tydligen anses utgöra viktiga inslag för framgång och lycka i livet. Om man inte vet vart man ska så kan man ju inte stå och trampa på en och samma plats i det oändliga för då tar man sig ju absolut ingenstans. Imorgon kan det vara för sent att ta det första steget.

Just nu verkar det dessutom vara ett bra tillfälle att genomföra förändring som involverar ökade utgifter.

2024 var ett mycket bra ekonomiskt år för mig. Till och med det bästa någonsin sedan jag började mäta Totalen av min ekonomi 2010. Under 2024 utvecklades min totalekonomi (investerat + kassa) med +22%. Addera till det en passiv Frihetskvot om 1,47 för helåret 2024 (utdelningar/utgifter), dvs utdelningarna täckte utgifterna med en faktor 1,47, så inses ett gott manövreringsutrymme för ökade utgifter. Som sagt, ingen idé längre att bara fortsätta dumspara mot en ständigt undflyende horisont.

Även år 2025 har rivstartat under Januari. I Februari drog Trumpeten igång sin show så då blev det en del turbulens i marknaden. En turbulens, med tvära kast upp och ner och hit och dit, som lär fortsätta åtminstone 4 år framöver. Kanske ännu längre när/om MAGA-cirkusen goes full bananrepublik och river upp det där med maximalt 2 mandatperioder för en sittande clown.



Finansiell utveckling 2010-2025 Northernlightsinvestment


År 2022 sammanställde jag för första gången en retrospektiv budget för att verifiera min då uppskattade sparkvot (70% av netto Cirkuslön var min uppskattning fram till dess), av bara farten gjorde jag det samma för 2021. 2023 och 2024 har obevekligt följt därefter. 

Nu har även det grandiosa utgiftsåret 2025 prognosticerats i ett spännande och lite skrämmande pajdiagram. När man prognosticerar en budget för det kommande året måste man naturligtvis anta vissa förutsättningar, så har även jag gjort.
 
  • Den totala utgiftsnivån för 2025 höjs med 47% vilket skulle innebära att frihetskvoten (Utdelningar/Utgifter) landar på 1,1 med ett antagande om att kontantutdelningarna ökar med 5%.
  • 10% generell kostnadsökning för 2025, dvs hushållsutgifter, transport, energi, boende, sjukvård, diverseutgifter och så vidare. Jag tar därmed lite höjd av kända anledningar så som inflation, räntor, Vattenfalls tilltagande schizofreni, diverse höjningar av det mesta som konsumeras via ögon, näsa och hals.
  • 27% av budgeten allokeras till "Lyx och dekadens". 1000 Kr i månaden öronmärks omedelbart till vardagslyx inom segmentet mat och dryck. Andra ingående poster kan till exempel vara några all-inclusive resor utspridda över året, weekendtripp till någon spännande kosmopolitisk storstad, återuppta golf (nygammalt intresse), allehanda shopping, språkkurser, lunchmat på lokal tillagad av någon annan än mig själv eller varför inte ta in på hotell en helg och leva loppan.

I ett pajdiagram ser min budget för 2025 ut enligt nedan.



Northernlights Utgiftsfördelning 2025


Det här får bli ett provår med mycket lärande under vägen. Fördelen med att satsa på att Slösa är att det går att reglera, till skillnad från att Spara, i efterhand. 

Om man till exempel befinner sig i slutet av året i Q4 och inser att man har varit på tok för sparsam så kan man i teorin bara boka en exklusiv resa, för att kompensera de övriga kvartalen Q1-Q3 av misslyckande, så är problemet löst. Har man glömt bort att Spara enligt plan under stora delar av året så är det ofta svårt att kompensera till fullo de sista månaderna.

Ni hör ju på mitt klentrogna resonemang att jag är väldigt motsträvig. Det här kommer att bli en stor utmaning under året 👀.

Tiden flyger fram, nu har det redan passerat 1,5 månad av år 2025. Hur har min resa mot sämre ekonomiska nyckeltal via lägre frihetskvot och ökad utgiftsnivå börjat ??

Det har tyvärr börjat riktigt dåligt med en frihetskvot av 1,47 i Januari, att jämföra med 1,05 i Januari 2024 !!. Ett genomuselt resultat helt enkelt med alldeles för mycket buffrat kapital, det blir till att ställa sig i skamvrån. 

Det är de där förbannade lömska passiva kontantutdelningarna, vilka hela tiden ramlar in medans man sover i godan ro, som ställer till det genom att öka med 22,5% i Januari. Jag överrumplades totalt och har inte klarat av att snabbt parera detta med motsvarande utgiftsökningar under månaden. 

Måste kanske överväga införande av någon typ av Early Warning System.



Kapital buffrades tyvärr under Januari 2025



Hur tänker du kring din 
budget för år 2025 !??


// Northernlightsinvestment

23 kommentarer:

  1. Ha ha, lyx och dekadens, det är absolut en utgiftspost jag måste få med i min budget och se till att jag uppfyller. Med råge :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det. På något sätt känns det "befriande" att redan i förväg budgetera för excesser. Då blir det traditionellt sett betraktade grova ekonomiska misslyckandet att Slösa blott ett uppfyllande av budgeten. Redan i Bibeln stod ju skrivet om 7 goda år följt av 7 svåra år. Fast tvärtom i det här fallet alltså.

      Radera
  2. Haha, McDonalds o latte ja, den var rolig den liksom septitanksboendet! Haha!
    Nej, instämmer helt här, det gäller att tillslut och innan det blir alldeles för sent att inse att nu är den praktiska delen av FIRE resan avklarad. Pengamaskinen är byggd och får nu jobba på istället för dess skapare som förhoppningsvis kan vila och njuta lite mera istället. Själv har jag som du läst flyttat mitt mål litegrand men det beror på ökande omkostnader och med barn som växer är just den osäkerheten än större, därav stegrades ambitionen en del extra. Det handlar för min del dock inte om tillfälliga infall utan mer att inse att ju yngre man är desto längre ska maskinen prestera. Att om 2 år in i FIRE inse att pengarna inte räcker skulle nog vara bland det värsta jag kan tänka mig men återigen det är en delikat balans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det där med septiktanken var ett citat (i princip) från den klassiska Monty Pyton sketchen där även "Vi fick en näve varmt grus till frukost" som kontrades med "VARMT grus !! Vi fick kallt grus och stryk till frukost". Det där var tider det när man kunde garva till Monty Pyton och Benny Hill på tv.

      Ju fler man är i familjen ju besvärligare blir ekvationen att lösa. Det blir så många obekanta faktorer ergo så många alternativa lösningar. Jag är i princip själv, sambon har egna pengar, och det är ändå inte alltid lätt med ekvationslösningen.

      Radera
    2. Min textprompter tappar hela ord ibland.

      Radera
  3. Hej.
    Jag hamnar i ett 50/50 förhållande detta året dvs jag jobbar ju 3 månader till (5 av 12 mån) innan min FIRE inträder. Så jag har inte helt hundra på hur det i realiteten kommer att se ut. Det är en sak att räkna på papper o planera men det kommer alltid saker som delvis kan kullkasta vissa planer. Jag tänker i vart fall ta det easy de första halvåret och känna mig för innan jag helt bestämmer riktning på mitt slösande. Men jag tror nog inte att jag kommer att ha några problem med det :-)
    Men spännande ska det bli!

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig har det första halvåret snart passerat, och jag har känt mig för. Eller mest har jag bara tagit det som det kommer, strosat omkring genom det fria livet. Människor har ropat åt mig från åskådarläktaren, men jag bara chillar i mittcirkeln av spelplanen: "Spring Ni, jag klarar mig bra där jag är. Säg till om Ni behöver hjälp med något, så får jag se om det finns något att bidra med".

      Papper och Verklighet, Planer och Facit. Det skiljer ofta en hel del.

      Kul att du känner tillförsikt inför att spendera pengar !!

      Radera
  4. Så ja, nu börjar det likna något. Bra att du tänker börja använda alla dessa lömska utdelningar som smyger sig på i tid och otid. Det ska bli mycket intressant att följa resultatet, det är ju lite det som är meningen med att skapa dessa passiva inkomster.
    Används de inte är det ju lite meningslöst att ha dem...
    Ska själv försöka använda en del av dem detta år, men vet inte om det kommer lyckas.
    Funderar också på att börja plocka ut IPS under året, men vet inte riktigt än vad dessa pengar ska användas till.... kanske läggas på hög, eller rent av öka på antalet innehav i portföljen?? (Tack för tipset). Kanske jobba ännu mindre, men det riskerar öka brevväxlingen med vårt kära skatteverk ännu mer, och portot är ju så dyrt.
    //Fattigbonddräng

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...meningen med livet är tydligen Meningen, att hitta den individuella meningen. När jag hörde det kändes det ganska rätt faktiskt. Det måste ju vara optimalt att hitta sin egen mening.

      På samma sätt är det väl ganska rimligt, åtminstone om man är barnlös och lite misstänksam mot flertalet "godhjärtade" organisationer, antaga att en lämplig mening med finansiellt överskott är att använda det till något annat än vad det använts till under så lång tid. Konvertera från Spara till Slösa.

      Inte alltid en lätt väg att vandra för alla människor måhända. Tror jag tillhör den där skaran som har svårt att köpa mat av någon annan när jag alltid har lagat min egen mat. Å det gäller inte bara skaffning, det gäller tyvärr det mesta.

      Lycka till med diversifieringen, där går jag faktiskt i motsatt riktning med i dagsläget blott 200 individuella innehav. Dock 21 fonder och ETFer därtill, så än så länge enligt 219 Regeln.

      Radera
  5. How dare that pesky growing passive income get in they way of your expenses. Joking aside, I would like to sit atop a mountain and boldly proclaim to the world I am ready to spend down a lifetime of savings but I would be foolish to dismiss some subconscious need to save or be frugal. Hard to break a habit that has been 40 years in the making but like you I'm ready to give it a go.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Totally agree with you, it will be a struggle to increase the level of spending. In addition, I am childless and my wife has plenty of her own savings (she will probably drop out of working life in the foreseeable future as well), so no supplement is needed there either.

      But of course it is what we usually call a pleasant problem after all. You have to try to look at it this way...

      Good luck to you in your efforts !!

      Radera
  6. Jag äter knäckebröd så gott som dagligen har inget emot att bli kallad knäckebrödsmiljonär. Överlag skall man nog ta syrliga kommentarer på twitter/x med en stor nypa salt. Det finns många olyckliga människor där vad det verkar, men också väldigt många trevliga och påhejande. Som Lars von Trier säger: "Vi får ta det goda med det onda".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, jag har inget problem med Twitterfolket. Saltar rikligt dagligen och har väl inte personligen råkat ut för det där med knäckebrödsmiljonär beskyllningar, annat än indirekt. Håller med dig om att sila bort de värsta energitjuvarna och fokusera på det intressanta istället.

      Radera
  7. haha...detta var jätteroligt att läsa. lycka till. jag följer dina fortsatta bravader :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja många bravader kommer det nog tyvärr att bli. Så länge jag lever.

      Radera
  8. Underbar läsning! Det är så himla roligt att följa din kamp med att bränna mer pengar. Jag tipsar om skagenröra med handskalade räkor som man köper färdig på tex ICA. Dyrt och väldigt gott på både rostmacka och tunnbröd. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Romsås kom sambon hem med härom kvällen, fast den var iofs nedsatt med -50% så det var ju oxå sparsamt. Attans oxå, lyckas aldrig vara slösaktiga på riktigt i det här hushållet 😀. Ska kolla upp det där med Skagenröra, brukar iofs göra den själv ibland. Eller Gubbröra, det passar mig bättre 😀.

      Upp till Kamp !!!

      Radera
  9. Hej NLI

    Alla har vi våra problem….

    Skämt åsido så förstår jag att du är lite ironisk - skämtsam. Men det du skriver har även en djupare sida och delvis känner jag igen mig. Nu finns medel och möjlighet - hur ska jag göra av med stålarna? Lite panik, jag är i mål och måste leva så som jag målat upp för mig själv att jag ska leva. La dolce vita.

    Vist är det en omställning mentalt från att spara och bygga upp till att konsumera. Det är inte lätt att omprogrammera sig att sparandet för att bygga kapital är över. Men det är ändå inget självändamål att spendera. Jag tror många i din situation trivs rätt bra med koll på utgifterna. Jag misstänker, lite empiriskt men annars helt oventenskapligt, att har man lyckats under lång tid bygga upp ett kapital som man kan leva på så har man förmodligen en personlighet som trivs med att inte slösa. Tror kanske inte La dolce vita är det som man egentligen vill och trivs med. Det är förvisso skillnad på att slösa och att unna sig, men jag tror dessa individer känner skillnad på dessa två utgifterna rätt så automatiskt. Det gäller dock att på allvar inse att man både kan och bör unna sig, och det är inte helt lätt. Men att därifrån gå till att göra av med kapital bara för att man kan, det tror jag inte kommer att hända.

    Lite roligt med budgeten som måste förbrukas under budgetåret. Lite kommunaltänk där. Du får hitta på ett lämpligt straff om du misslyckas. T.ex att del av oförbrukad budget skänks till Cancerfonden eller annat lämpligt välgörande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud vad bra, du har förstått mig på pricken och genomför en bra psykedelisk...nej psykoanalytisk genomgång menar jag såklart....av mitt inre och alla tvetydiga viljor som härjar där inne.

      Man målar upp framtida scenarier av vad som ska komma en god bit längre bort längs vägen, vardagen förlöper och utan att man själv märker det så har man plötsligt kommit fram å det är dags att iscensätta de nya scenarierna. Jobbigt bara att ta tag i de praktiska detaljerna, man har glömt bort hur man gör, man har glömt bort sitt 14-åriga jag som utan en blinkning eller krusning i pannan använde 11000 av sina från sommarjobb ihopjobbade pengar om 14000 till att köpa en Icom IC-R30. Var är den personen nu ?

      Så man kör One More Year for One More Year. Men även det funkar väl inte hur länge som helst, eller det kanske det gör å allmänna arvsfonden gnuggar förtjust sina händer.

      Fast jag har ingenting emot Dolce Vita...även om det (låten med Noice) alltid får mig att minnas en kompis som aldrig slutade där i 20-års åldern, som jag gjorde och gled in i nya faser i livet av samboskap och utbildning och karriär, utan istället söp ihjäl sig vid 45 efter att ha genomfört 25 klichéartade år av återkommande Thailandsresor.

      Jag är på väg att inse att jag både kan och bör unna mig nya saker i livet innan det är för sent.

      Radera
  10. Motsträvig är ordet! Men det var rolig läsning!

    Jag ser fram mot när du ska följa upp vilken lyxmat och dekadensdryck du spenderat på under månaden. Drycken går ju ganska fort när man plockar i bolagets dyrare hyllor men hur ska du få till lyxmaten? En oxfilé kanske, eller hummer? Något lokalproducerat?

    Men det är inte så lätt att bryta gamla vanor, ännu värre om man är nöjd med dem och de har tjänat en väl. Det blir en del av personligheten.

    Lycka till med nästan fyra gånger mer lyx och dekadens än elräkningen!!!

    2029 är det min tur!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har blivit Motsträvig med tiden, iofs en bra utveckling för mig som var lite för lite reflekterande för 40 år sedan. Men det där ändrades ganska snabbt och nu är svårigheten att hitta ett mellanläge. Inte köra på 6-ans växel likt en Buggatti Cheron i 414 km/h längs autobahn (såg en film på Twitter nyss), men inte heller bara ströva sorglös längs vindlande kostigar.

      Tyvärr är jag ganska nöjd, gamla gubbar blir ofta det när de stelnar mot slutet. Åter igen, hitta tillbaka till en yngre version av mig själv. Det får jag satsa på, men det är ingen quickfix det heller.

      4 år går fort, så du hinner nog flytta fram din exit några gånger du oxå 😀.

      Radera
  11. Dekadensbudget är en rolig idé. Jag vet inte riktigt vad som skulle ingå i den för mig mer än kanske lite whisky då och då. Helt klart något att fundera på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har min budget livsbejakande budget blivit benämnd både Kommunalbudget och Dekadensbudget tätt efter varandra. Ganska kul ändå då kommunala budgetar ibland (ofta ?) verkar slösas bort på vansinnigheter som anläggningar där budgeten överskrids flerfalt.

      En helt vanlig dekadent kommunalbudget planerar jag alltså att leva efter under detta år 👀.

      Lite Whisky då och då tackar jag inte nej till i min dekadens.

      Radera