2019 inleddes resan mot FI via kontantutdelningar. 2022 var jag framme vid FI och hade då även börjat lägga till både utdelande Fonder och ETFer för att ytterligare bredda och skapa nya intäktsvägar. Just dessa utdelande Fonder och ETFer har under 2024, nästan uteslutande, dominerat mina investeringar i pensionsfonden.
Alltid med målet att kunna hoppa av från arbetslivet under 2022. Vilket till slut bidde Oktober 2024.
Min huvudsakliga strategi för uttag från pensionsfonden är alltså att efter en, nyss påbörjad och under ytterligare några månader pågående, omställningsperiod (a-kassa och AGE) långsiktigt framförallt leva av passiva kontantutdelningar och tjänstepension. Allmän pension får komplettera med vad den mäktar med när dimmorna skingrats efter landet Sveriges i sin tur pågående försök att resa sig från utbrända bilar, handgranater på gatorna och nattlig eldgivning från automatvapen mot lägenhetsdörrar och medborgare.
Storleksordningen 81% av innehavslistan utgörs av kontantutdelande individuella aktier, resterande 19% är dito kontantutdelande ETFer och Fonder. Diversifieringen är mycket stor, det största individuella innehavet (Tele2 B) är exempelvis viktat till 2,70% i den investerade delen av min ekonomi.
Längre än så sträcker sig inte min tillit till individuella innehav.
I dagsläget (2024-11-14) fördelar sig de 12 största innehaven (av totalt 231) enligt nedan:
Men allt det här är gamla nyheter såklart. Ni har hört mig förr, i det oändliga snart, redogöra för vikten av diversifiering utifrån det kasinoliknande tillstånd som jag anser börsen utgöra.
Men sådan är nu min inställning en gång för alla. Jag tar hellre 1000 SEK i kontantutdelning från 10 olika innehav än 10.000 SEK från 1 innehav. Varje dag i veckan är det mitt naturliga val. Jag noterar i ögonvrån att CAST samt SBB nu från skamvrån iförda dumstrut med blicken skamfullt sänkt mot marken, doppade i tjära och fjädrar med whiplashfrenesi nickar bekräftelse.
Resultatet från den resa mot FI som inleddes 2019 är nu 5 år senare att passiva kontantutdelningar, det jag kallar arbetsbefriad inkomst, dagligen strömmar in i min pensionsfond och täcker mina årliga utgifter till 150% (frihetskvot 1,5).
Nu gör jag ett försök att skapa ytterligare flexibilitet i min kommande uttagsstrategi genom att införa en kompletterande aktiv del i pensionsfonden. Man kan därefter, om/när behov uppstår, under gynnsamma omständigheter årligen välja att sälja av 0-100% av medlen. I detta intervall ryms till exempel den så kallade 4%-regeln. Andra väljer att skapa sig en 3-6%-regel. Det där är ju individuellt beroende på riskaversion.
Inspirationen kommer från andra ekonomibloggare som lever på att aktivt sälja andelar av sitt kapital för att täcka sina årliga utgifter. Jag har även fått inspiration från min sambo som under de senaste 5 åren månatligt sålt av (enligt plan) en individuell pensionsförsäkring och därmed frigjort kapital. En för henne mycket framgångsrik strategi för extra guldkant. Sugar on top.
Jag kallar det för en ackumulerande flexibel Fondbuffert.
Rent praktiskt har detta genomförts med start under Oktober månad genom utbyte av några fonder till de 3 som jag valt att inledningsvis exponera kapital i. De förvaltas framöver i en Kapitalförsäkring.
Kompletterande inköp har genomförts under November i samma fonder och ytterligare kompletterande inköp kommer att genomföras månadsvis genom omfördelning från den kontanta Buffertkassan (16% av totalen i dagsläget) till dess att 10% Buffertkassa uppnås.
I dagsläget ser innehållet på denna ackumulerande flexibla Fondbuffert ut enligt:
Hur tänker du dig din Uttagsstrategi
när den stunden kommer ??
// Northernlightsinvestment
Hej.
SvaraRaderaFör min del är uttagstrategin ganska enkel, eftersom det mesta av mina innehav är inlåsta i olika tjänstepensioner samt privata pensionsförsäkringar.
Eftersom jag har så många kan jag laborera en hel del med uttagen, speciellt nu efter årsskiftet när man kan pausa och starta utbetalningarna lite som man vill.
Helst hade jag haft allt på ett ISK, det hade förenklat en hel del, men med lite trixande tror jag att jag ändå ska kunna få en vettig mix i utbetalningarna.
Oavsett börjar jag med de privata pensionsförsäkringarna och sparar tjänstepensionen tills jag blir pensionär på riktigt.
Jag har funderat mycket på hur uttagen ska göras, men har ingen riktig plan ännu.
SvaraRaderaIdag täcker utdelningar ca 40% av mina utgifter samt endast ca 28% av de utgifter jag tänker mig vilja kunna ha, dvs min ”budget”. Så att jag ibland behöver sälja ingår i planen, men när, hur ofta och vad vet jag inte. Jag har dock ett ränte och obligationssparande som täcker 3-4 årsutgifter. På något sätt är tanken att om börsen dyker tar jag kapital från ränte/obligationssparandet. Annars från aktieportföljen.
Samtidigt är det ingen direkt brådska. Det är lite en plan som jag vill ha i bakfickan och planera efter, men kanske inte behövs än på ett tag då jag planerar att under de första 5 åren ha en tjänste o IPS-pension som täcker mina planerade utgifter. Dock är även pensionerna till viss del beroende av börsutvecklingen, så man vet aldrig.
Efter dessa första fem år är min IPS slut och ersätts med statlig pension som komplement till tjänstepensionen som är livsvarig. Hur stor statliga pensionen blir återstår att se.
Är nyfiken på om andra har någon smart strategi för uttag enligt 4% regel eller liknande.
Nu vänder jag mig till den samlade expertisen i kommentarsfältet!
SvaraRaderaVad finns det för för- och nackdelar att, när det närmar sig, byta större eller mindre delar av vanliga indexfonder mot utdelande indexfonder i syfte att åtminstone delvis leva av utdelning likt NLI?
Ska man byta alla samtidigt eller en bit i sänder för att minska riskerna? Eller borde jag börja redan nu och flytta över till utdelande fonder?
Alternativet är att sälja av behovet av för något/några år i taget och lägga på räntebärande konto.
Som tillägg kommer jag initialt leva av en ganska diger tjänstepension och en ytterst liten privat pensionsförsäkring tills det är dags för den allmänna pensionen.
Detta är ett känsligt ämne…
RaderaMen jag skulle säga att en indexfond som säljs av för att få inkomst vs liknande indexfond som delar ut spelar ingen roll. Bara en smaksak
/Tole
Jag är verkligen ingen expert men jag har precis som Skogsanna frågar om börjat mitt byte av vanliga fonder till utdelande fonder. Tex till aktiespararnas direktavkastning, flera storebrand och flera handelsbankens utdelande fonder. Jag har inte bytt allt men håller på . Känns inte som om risken är något stor om jag byter från en svensk indexfond till en annan svensk eller nåt :) Min tanke är nog att ha avkastningen som extra inkomst. Bara tanken på att sälja av mitt innehåll ger mig lite krupp så där är jag inte än. Samtidigt vill jag inte dö med massa pengar på banken. Svårt läge. Har en tanke också att öka sparandet på Lysa eller byta från individuella aktier till mitt Lysa. (minska bolagsrisken en smula också ) Där kan jag ha flera olika konton med olika räntedel och jag tror om jag kommer ihåg rätt att de kan ge en månatlig " pension " på en viss summa av kapitalet. då säljer de själva och betalar ut. smidigt.
SvaraRadera