torsdag 2 februari 2023

Utdelningar Januari 2023

Nytt år och nya arbetsbefriade kontanter in på kontot nästan varenda dag. I mitt fall är kontot en Kapitalförsäkring, med arbetsnamn Northernlights Globalfond, och kontanterna är naturligtvis utdelningar från mina 216 individuella aktier samt några utdelande fonder och utdelande börshandlade fonder (sk ETFer).

2023 blir mitt första hela kalenderår som varande Financially Independent (FI). Det innebär att jag räknar med att alla mina basala räkningar under året kommer att kunna betalas med kontantutdelningar och när året är slut så kommer ytterligare 0,43 års räkningar att utgöra överskott. Ett överskott som jag kan använda exempelvis för att genomföra några utlandsresor under året.

Jag behöver alltså inte göra någonting alls för att det ska vara på det viset. Jag går och lägger mig på kvällen, sover hela natten och vaknar ofta på morgonen med några tusenlappar fler på kontot än vad det var när jag släckte lampan inför natten.

Därför kallar jag det för mina arbetsbefriade kontanter.

Måhända en behaglig existens i teorin det där med Retire Early (RE) och även en punkt som står som nummer 2 på min Att Göra Lista. Däremot har jag inte på riktigt ännu känt på den där bekymmerslösa slackertillvaron eftersom ödet ville att det skulle bli fortsatt Cirkusliv ytterligare en tid av mitt liv. Vårvintern och därefter Våren (som är lång i Norrland) får utvisa fortsatt färdriktning. En sak i sänder och döden sist.  

Det nya utdelningsåret har onekligen börjat bra. Efter det att acceptansen infunnit sig över Castellum`s ovilja att kliva upp på tronen som svensk Utdelningskung så har det forsat in betydligt fler präktiga utdelningshöjningar än oförändrade/sänkta/slopade dito.
 CAST blev inte heller Kung ens för en enda liten dag


Byggmax (BMAX) redovisade ett dåligt resultat och slopade helt och hållet sin utdelning för 2023. Det var ett av mina minsta innehav så jag beslutade mig för ett i min värld sällsynt SÄLJ och omfördelade till gammelbank och telekom.

Känner att jag börjar tuffa till mig och har en allt lägre acceptans över att placeringarna inte gör vad de ska göra. Betala mig utdelningar alltså. Jag bejakar allt mer min inre surgubbe och ber vänligt men bestämt allt fler företeelser i min omvärld hoppa åt helvete 👀.
 Inställt kassaflöde är inte acceptabelt !!


Sammanfattningsvis inkom kontantutdelningar under januari månad från 64 stycken individuella innehav inklusive några gamla ETFer:

 • Cibus Nordic Real Estate, Sysco Corp, Bank of Nova Scotia, Canadian Imperial Bank of Commerce, Cisco Systems Inc, TotalEnergies SE, Slate Grocery REIT, Cardinal Health Inc, US Bancorp, STAG Industrial Inc, Ladder Capital Corp, Chatham Lodging Trust
 • Avalonbay Communities Inc, BCE Inc, Main Street Capital Corp, Realty Income Corp, Essex Property Trust Inc, WP Carey Inc, Mondelez International Inc, Franklin Resources Inc, Pizza Pizza Royalty Corp, NorthWest Healthcare Properties REIT
 • Algonquin Power & Utilities Corp, Medtronic PLC, Cincinnati Financial Corp, Leggett & Platt Inc, Digital Realty Trust Inc, Illinois Tool Works Inc, Medical Properties Trust Inc, GlaxoSmithKline PLC, Philip Morris International Inc, Omnicom Group Inc
 • National Grid PLC, Diös Fastigheter, Fabege, Bilia A, Altria Group Inc, Heimstaden Pref, Global X SuperDividend ETF, Global X SuperIncome ETF, Merck & Co Inc, Iron Mountain Inc, Eastman Chemical Co, PepsiCo Inc, Boston Pizza Royalties Income Fund
 • Kimberly-Clark Corporation, Community Trust Bancorp Inc, Best Buy Co Inc, Genuine Parts Co, Fastighetsbolag. Emilshus Pref, Corem Property Group D, Samhällsbyggnadsbo. i Norden D, Corem Property Group Pref, Sagax D, Castellum
 • Broadcom Inc, iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP Dist, Crown Castle Inc, TransAlta Renewables Inc, CTO Realty Growth Inc, Simon Property Group Inc, Great-West Lifeco Inc, M&T Bank Corp, Lockheed Martin Corp


I ett stapeldiagram ser de månatliga utdelningarna ut enligt nedan. För januari månad 2023 uppnåddes en ökning med +57% jämfört med januari 2022. I min värld en mycket bra inledning på året.

En liten intern nyhet i månadsdiagrammet är att jag även redovisar fastställda och förväntade kontantutdelningar (enligt Avanzas kalenderfunktion helt enkelt) för kommande månader. Därför finns det staplar även för vissa månader framgent under året. 

Definitivt ingen exakt prognos med andra ord men ju längre tiden går ökar alltså både säkerhet och nivå för dessa utdelningar allt eftersom mina bolag kommunicerar nyheter och Avanza uppdaterar sin kalender. 

En liten boost för mig personligen faktiskt att redovisa på det viset och därmed kunna se att saker är på gång och snöbollen växer framöver. Seeing is believing. 
 
 


Månatliga utdelningar 2019 - 2023


Motsvarande stapeldiagram för de årliga utdelningarna blir enligt nedan. Mitt utdelningsmål för 2023 är uppjusterat med 18% och teoretisk nivå för FIRE har höjts med 20% på grund av ökade kostnader generellt för det mesta i omgivningen.

 


Årliga utdelningar 2016 - 2023


Även här en liten nyhet redovisningsmässigt då YTD 2023 har ändrats till EXP 2023 där EXP står för "expected" och innehåller inkomna, fastställda och förväntade utdelningar hittills för året. Helt enkelt en summering av staplarna från månadsdiagrammet.

Spännande att se när EXP 2023 når upp till FIRE respektive MÅL 2023. Förra året uppnåddes nivån för teoretiskt möjlig FIRE tisdag 2a augusti.

Livet som Utdelningsinvesterare är således fyllt av aldrig avstannande adrenalinpåslag och spänning !! Förstår mig inte på de föraktfulla människor som beskriver det som att se på färg som torkar och istället förespråkar investeringar i kryptovaluta 👀.  Vi börjar först med den nya månaden februari !! // Northernlightsinvestment

18 kommentarer:

 1. Fint med 57 % ökning - typ 5 gånger inflationen! ;) Jag sitter också och summerar januari månads utdelning och jämför med samma månad förra året och det ser helt klart lovande ut!

  Håller med om att det är väldigt motiverande att se utdelningsgraferna där även framtida utdelningar visas. Extra kul just denna tid på året då många av våra svenska bolag (som visserligen även för mig utgör en mindre del av utdelningsportföljen) kommer med sina utdelningsförslag och utdelningsstaplarna sakta med säkert växer. :)

  /InkomstInvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. 57% med tanke på att jag är långt gången på min investeringsresa är ett bra resultat. Pumpar inte in så mycket nytt kapital i pensionsfonden sedan ett drygt halvår tillbaka i tiden. Men det är väl en eftersläpning som ger effekten just denna månad. Februari ser inte lika bra ut.

   Som utdelningsinvesterare får man inte ha alltför bråttom. Det du gör idag ger resultat kanske först nästa år. Däremot fortsätter det ofta att "echoes in eternity" för att anspela på en av mina favoritfilmer. Gladiator.

   Radera
 2. Stabilt och all eloge till dig för ditt fortsatta investerande!

  Det är lika roligt som motiverande att ta del av inlägg likt detta!

  Hoppas hälsan fortsätter utvecklas positivt(?)!

  Allt gott,
  Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Cristofer för dina uppmuntrande ord. Jag fortsätter väl mitt investerande ett tag till om än i långsammare takt. Investerar endast kontantutdelningarna i nuläget. Sparkvoten får gå in i buffertkassan ifall det behövs inför något spännande inom den närmaste framtiden. Jag har lärt mig att man aldrig riktigt vet vad som ska hända.

   Samma till dig // Northern.

   Radera
 3. Skön start på året!!
  Fokuserar du enbart på utdelningarna?
  Hur blev totalavkastningen för januari?
  Själv kör jag någon form av 50/50 mellan utdelning/tillväxt.
  //Jojje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en mycket bra start. Om än lite smolk i bägaren med en del inställda utdelningar. Följer inte det där med totalt resultat på nedersta alltför intensivt. Årets uppgång ligger kring 7%.

   Jag försöker skapa mig en pensionsfond som tar hand om mig själv och mina närstående på alldeles egen hand. Utan någon som helst hänsyn till kommande tjänstepension eller allmän pension. Det får bli bonus.

   Om du kollar efter detta inlägg.....

   https://northernlightsinvestment.blogspot.com/2022/12/ekonomiskt-bokslut-2022.html

   ....så hittar du ekonomiskt bokslut för 2022. Där står det mesta om allokering vs bransch, valuta, tillgångsslag och ekonomisk utveckling sedan 2010 etc.

   Kortfattat så kör jag väl ungefär 90/10 mellan utdelning/tillväxt.

   Radera
 4. Hej och tack för en bra blogg! Brukar hänga här ibland men först nu tar jag mod till mig att skriva en rad. Precis startat en trevande blogg själv (kika gärna in!) och vi tycks hålla till i samma halva av landet. Har lite av samma investeringsfilosofi här, utdelningar är det bästa som finns, ju fler och oftare, desto bättre!

  Vad säger du om Electrolux idag? Har ju varit lite oroligt en tid men jag blev uppriktigt besviken över att de tänkt slopa utdelningen helt. Även om det inte var helt som en blixt från klar himmel att det inte gått lysande så var det lite surt att det blev rentav noll. Ena sidan av mig vill bara be dem fara och flyga, medan andra tänker att det blir nog bättre. Så småningom.

  Keep up the good blog,
  WB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte ta mod till dig för att skriva till mig :) Jag är inte det minsta farlig, jag bara ser helt livsfarlig ut ;)

   Tack så mycket för positiv feedback. Jag ska kolla in din blogg och lägga till den i blogglistan. Bara jag hinner med det...

   Har lite dåligt samvete över att energin den sista tiden inte riktigt räckt till för att administrera och uppdatera bloggen med aktuell information.

   Electrolux var en besvikelse. Definitivt. I det bolaget ser jag mig själv som långsiktig (0,5%), så jag behåller fortsatt. Byggmax och Bonava sålde jag dock direkt eftersom de var kryddor (0,1%) och stod på chanskontot.

   Det blir (nästan) alltid bättre på lång sikt. För några veckor sedan skrek alla om att börskraschen kommer..nu är det FOMO. Vissa säljer eftersom börskraschen tydligen kommer nästa vecka.

   Jag har ingen aning om det blir -20% eller +20% på sista raden när året är slut. Ligger nuförtiden lång.

   Radera
  2. Ingen som helst fara, gör det du orkar och känner för! :)

   Då har jag alltså varit rädd i onödan?!

   Behåller Electrolux själv också. Bonava blev lite som det blev också, jag har dem i min bloggportfölj men bara för att det är ett experiment. Du får kolla in vid tillfälle och se vad du tror om upplägget.

   Radera
  3. Försöker lägga till dig i mitt bloggflöde, men det går dåligt än så länge. Vet inte om jag överskridit någon maxgräns för hur många som kan visas.

   Radera
 5. ''Jag går och lägger mig på kvällen, sover hela natten och vaknar ofta på morgonen med några tusenlappar fler på kontot än vad det var när jag släckte lampan inför natten.''- Låter riktigt gött!!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, det låter bra. Å det är ju så det faktiskt är, även om jag ännu inte riktigt bejakat den där känslan fullt ut. Det är senaste året som jag börjat se att min satsning mot ekonomisk frihet faktiskt är möjlig :)

   Radera
 6. Älskar att titta på färg som torkar. Meditativt!
  Roligt med ett helt rent år som FI och heja dig för stark start!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sitta på altanen med något gott att dricka medan frun målar fasaden samtidigt som utdelningarna trillar in, det är livet det. När hon är klar kan vi för all del titta på när färgen torkar tillsammans ;-)

   Radera
  2. En gång i tiden hade jag en tjejkompis som envisades med att plocka Jordgubbar i bikini hemma hos mig. Det hade jag inget problem alls med faktiskt, så länge jag fick sitta i en Solstol och titta på :)

   Radera
  3. Oj, hamnade jag mitt i en gubbtävling...? ;-)

   Radera
  4. Det blir så där ibland Fumlis... :)

   Radera
  5. Ni är fina ändå (testosteron till trots)! ;-)

   Radera