onsdag 8 februari 2023

Elpris +221,4%

Hyreshöjningar pratas det om i fikarummet på Cirkusen i skrivande stund. Höjningar på 4-6%, vissa nybildade bostadsrättsföreningar har höjt avgifterna med 15%. 

Mina egna lånekostnader för huset vid havet har i januari ökat med +31% jämfört med januari månad år 2022 och de fasta årsavgifterna i övrigt är upp med +67%. Det är präktiga "hyreshöjningar" det oxå. 

Ja, de flesta av oss börjar nu tydligt märka av den ökande kostnadsbilden i samhället. Bränslepriset ser ut att ha stabiliserat sig någorlunda men matpriserna fortsätter att öka. Kronan är svag, vi importerar inflation men gläder oss åt höjda utdelningsnivåer från innehav i USD. Aldrig får man vara riktigt nöjd 👀. 

Det är tydligen bara kaffe som har minskat i pris med 10 Kr/kg. Tyvärr kan man inte leva av kaffe allena, även om Vi gör vårt bästa för att det ska vara så 👀. Sambons oversized t-shirt som hon har på sig om morgnarna bär på texten "I will start working when my coffee does".



Northernlights favoritdrog !!

 
Föregående månads elprishöjning på 278,5% här i Elområde 1 (norra Norrland) var brutal. Lite bättre blev det i januari månad med en mild liten västanfläkt till höjning om ynkliga 221,4% jämfört med januari månad år 2022. 102,64 öre/kWh istället för 31,94 öre/kWh.



Elpriset i januari 2023


Det är i alla fall vad jag försöker intala mig själv på daglig basis och i fikarummet.



Säg det igen så blir det sant !!


Naturligtvis gör vi vårt bästa för att försöka spara in på antalet kWh. Antalet driftsatta element med underhållsvärme, i de delar av fastigheten där ingen risk för frysning av vatten föreligger, har reducerats. Luftvärmepumpen går på underhållsvärme driftläge +8 grader istället för +10 grader. Konstaterar vid återkommande besök på helgerna att inomhustemperaturen håller +7 grader i rum längst bort från luftvärmepumpen och +10 grader i kök och hall närmast källan. Det får duga.

Men även om vi genom dessa åtgärder lyckats minska förbrukningen, delvis naturligtvis även beroende på mildare klimat denna januarimånad, med -38% så känns det tyvärr som en Don Quijote kamp mot Väderkvarnen. 

En maktlöshet infinner sig inför dessa elprishöjningar om 2-300%. 



Föga hjälper det med 38% reducering


Eftersom jag har en bruten kvartalsräkning, för perioden december-februari, vilken anländer i mars månad (för betalning i april månad) så emotses denna ankomst med viss uppgivenhet och förhöjd puls.



"Elräkningen anländer", olja på canvas (okänd konstnär)



Börjar Vi inte längta till Sommaren nu !?? // Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

  1. Verkligen inget vidare... Nej vi sitter rätt illa klämda nu i Sverige tyvärr. Blir pulshöjande att se nästa vansinnesåtgärd från vår skattefinansierade riskbank imorgon, blir säkert inte alls kul...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riskbanken drog till med det förväntade 0,5%. Fast det var väl tvunget att leka Följa John med de andra Riskbankerna. Många har det redan svårt och ännu svårare blir det nog under året... :(

      Radera
  2. Inga solpaneler på Casa NLI? Måste ju bli dubbel ljusexponering med glittret från havet, tänker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har tidigare övervägt saken faktiskt. Men mörkret är långt här uppe, och snön ligger djup på både mark och tak. Havet glittrar faktisk som en Silverspegel under högsommaren. Vackert är det...

      Radera
  3. Tjenare,

    Har missat din blogg - och ser inte min (https://www.moneycowboy.net) hos dig. Vad sägs om att byta?

    SvaraRadera