lördag 3 december 2022

Utdelningar November 2022

En snabb sammanfattning av utdelningsläget för November månad 2022.

Denna månad inkom kontanter från 43 stycken av mina 219 individuella innehav samt därtill från 3 stycken ETFer. Samtliga utdelningar har återinvesterats.

Nedanstående totalt 46 pusselbitar bidrog därmed till min framtida försörjning:

 • Cibus Nordic Real Estate, Starbucks Corp, Williams-Sonoma Inc, Assa Abloy B, Citigroup Inc, Lazard Ltd, Caterpillar Inc, XACT Norden Högutdelande
 • Main Street Capital Corp, Realty Income Corp, Emera Inc, Omega Healthcare Investors Inc, Texas Instruments Inc, STAG Industrial Inc, Pizza Pizza Royalty Corp
 • NorthWest Healtcare Properties REIT, Procter & Gamble Co, Abbvie Inc, British American Tobacco PLC, Slate Grocery REIT, Hennes & Mauritz B
 • Air Products & Chemicals Inc, Apple Inc, Global X SuperDividend ETF, Global X SuperIncome Preferred ETF, General Dynamics Corp
 • Akelius Residential Prop. D, NCC B, Investor B, Universal Corp, Lowe´s Companies Inc, Fastpartner D, NP3 Fastigheter Pref, NP3 Fastigheter, CVS Health Corp
 • Verizon Communications Inc, Bristol-Myers Squibb Co, AT&T Inc, Power Corporation of Canada, Boston Pizza Royalties Income Fund
 • TransAlta Renewables Inc, Toronto-Dominion Bank, Canadian Imperial Bank of Commerce, Sysco Corp.



Sakta men säkert läggs det ekonomiska pusslet


För November månad noteras en minskning om -16,1% jämfört med motsvarande månad 2021. Det var årets första minskning och det kräver naturligtvis en liten CSI-insats i avsikt att utröna orsakerna:

 • Telia Company`s utdelning bokfördes på kontot år 2021 den 1/11 men år 2022 den 31/10. Bolaget är mitt 5e största innehav, ett högutdelande telekombolag och genererar därmed stort kassaflöde och påverkan.
 • Resurs Holding slog till med en bonusutdelning, troligtvis pga. utebliven utdelning Coronaåret 2020, som landade på kontot den 8e November 2021.
 • Storbanken SEB A gjorde samma lika som lillebror Resurs.

Ribban för November 2022 sattes därmed alldeles för högt och det blev helt enkelt omöjligt att ta sig över denna. Sådant händer ibland. 

Eftersom jag under några år befunnit mig i uppbyggnadsfas, dvs omfattande årliga investeringar har genomförts som per automatik ökar kassaflödet via utdelningar, så är det inget som jag personligen råkat ut för tidigare. 

Däremot, när jag nu är i princip färdiginvesterad (förutom fortlöpande återinvestering av inkomna utdelningar), så kommer detta fenomen att öka under 2023 och framöver. Det är tyvärr min fasta övertygelse. 




Månatliga utdelningar 2020 - YTD 2022 Northernlights Globalfond


År 2022 YTD, dvs Januari till och med November, summeras en ökning av kontantutdelningarna om +65,7% jämfört med helåret 2021. Målet om +50% är avklarat och teoretisk FI (Financial Independence) uppnåddes under Augusti månad.




Årliga utdelningar 2016 - YTD 2022 Northernlights Globalfond



Nu laddar Vi för en positiv avslutning på året !! // Northernlightsinvestment

10 kommentarer:

 1. Resurs delar ut två gånger per år... förstår inte var bonus kommer in i sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå det står beskrivet så på Avanza; Bonusutdelning. Men kalla det för all del vad du vill...i November kom den in ist för månad 4 och 10 som vanligast.

   Radera
 2. Det är alltid en otroligt lång och imponerande utdelningslista du visar. Många bolag jag aldrig hört talas om. Vi ligger ungefär i samma fas alltså, inga särskilt mycket mer nyinvest just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte in mig i väldigt många nya bolag under Coronakraschen och månaderna efter det. Har alltid jobbat mkt med att skapa bevakningslistor med olika inriktning på Avanza och tillhörande kurslarm. En period där i februari/mars 2020 rasade det in hundratals larm (många i samma bolag naturligtvis) och jag köpte nya bolag som en besatt människa. Det är vad som utgör basen i min pensionsfond idag.

   Jag bygger buffertkassa i dagsläget. Behövs den inte i ett senare läge så kanske den blir delvis investerad. Resonerar nog så eftersom jag redan är självförsörjande ekonomiskt.

   Radera
 3. Jag brukar väl för all del också jämföra mina månadsskördar med föregående års men det är egentligen lite meningslöst då bolagen flyttar runt dem, Avanza försenar dem etc. Huvudsaken är att den årliga skörden alltid slår föregående års skörd, vilket inte var fallet för mig 2020.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helåret är naturligtvis prio. Månatliga följer jag väl mest därför att i dessa sammanhang är ett år så himla långt. I andra sammanhang passerar däremot ett år i ett litet nafs :) Ett tag körde jag även en löpande YTD jämförelse, men det blev för nördigt så slutade med den.

   2020 låg jag i princip 100% investerad på andra sidan Atlanten så drabbades inte av den effekten då. Om man funderar över det faktumet ett tag, i kombination med Castellum och FI-uttalanden, så känns det nästan rimligt att öka på USA/Kanada andelen igen....

   Radera
 4. Hej, en dipp även här i november av samma anledning som för dig. Jag följer även upp utdelningarna i "rullande 12-månader", vilket jag tycker kompletterar den månadsvisa uppföljningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon form av "rullande år" alltså. OK, det får jag fundera på. Det dippar ju ibland på kort sikt men förhoppningsvis inte på lång sikt...:)

   Radera
 5. Marginalen mot din nivå för FIRE ser rejäl ut. Och då är ändå inte pensioner med. Du verkar inte behöva oroa dig ekonomiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på sämre tider 2023 när elräkningarna börjar komma in och med stigande matpriser. Min marginal för att kunna dra ner konsumtion i dessa områden är begränsad eftersom jag redan lever på "sparlåga" där. Men naturligtvis är nuvarande sparkvot hög och säkerhetsmarginal även så för utdelningarna. Det kommer inte bli några större problem men nog kommer det märkas av.

   Fast det är mycket värre för så många andra medmänniskor.

   Funderar nu på målsättningarna för nästa år och de blir låga. Jag har i princip slutat tillföra annat kapital än återinvesterade utdelningar.

   Radera