söndag 16 oktober 2022

Aktuell Rapport vecka 37-41

En aktuell rapport av utvalda händelser inom blott 2 av livets många områden, Ekonomi samt Diverse, under perioden 12 september till 16 oktober.  

EKONOMI

Som bekant har jag en egenhändigt under några år slumpmässigt hoprafsad pensionsfond med avsikt att efterlikna en kontantutdelande ETF. Den består i dagsläget av 219 st individuella innehav och 35isch fonder och ETFer.

Samtliga innehav kan beskådas i vänster spalt på denna sida.

Under de senaste 5 veckorna har pensionsfonden avseende utveckling för totalvärdet på nedersta raden presterat negativa 6,56%. Oftast jämför jag utvecklingen, eftersom min pensionsfond är att betrakta som globalt diversifierad, med DJ Global Index. 

I nedanstående graf visas respektive utveckling.



Utveckling Northernlights Globalfond vecka 37-41 2022


Eftersom jag alltid strävar efter ett långsiktigt perspektiv på det mesta i tillvaron, och egentligen inte bryr mig om momentant värde på nedersta raden, så är det trots allt mer illustrativt att zooma ut några år och begrunda nu rådande dystopiska skräckscenario i ett lite mer nyktert sken.  

Sett över 5 år ses då en utveckling om positiva 50,79%. Det är då vi alla naturligtvis inser hur detta, som alla nu pratar om, med gyllene köplägen i denna typ av sentiment egentligen funkar.


Utveckling Northernlights Globalfond 5 år


I denna typ av sentiment med fallande trend köper jag in mig kontinuerligt. I dagsläget fokuserar jag främst på svenska innehav och att då plocka in lämpliga nya innehav för att fortsätta på inslagen väg att skapa önskvärd långsiktig struktur i min pensionsfond. 

Under perioden har multipla inköp genomförts i nedanstående individuella innehav:

  • Ework Group, Corem Property Group Pref, Husqvarna B, Scandinavian Tobacco Group, Castellum, Tele2 B, Swedbank A, Handelsbanken B, Telia Company, SEB A, Coor Service Management Holding, Cibus Nordic Real Estate, Tietoevry, Fabege, AAK, Bilia A, Peab B, Hennes & Mauritz B, Intrum, Electrolux B, Cloetta B, Investor B, Boliden, Volvo Car B, Mycronic, NCC B, Holmen B, Inwido.

För blott några dagar sedan inträffade en positiv tilldragelse i pensionsfonden. Vid årets början hade jag ett arbetsmål om +30% utdelningsökning för helåret. Detta fick senare revideras upp till +50% eftersom utdelningsorkanen under våren blåste bort mitt paraply och lämnade mig likt en surmulen dränkt katt ståendes i en norrländsk tjärn av kontanter.

Under den senaste veckan passerades så även det reviderade målet om +50%. Konstaterar att jag, som alltid, måste lära mig konsten att se mer positivt på livet.
 


Årliga utdelningar 2016-2022 YTD Northernlights Globalfond


En stor anledning till detta oväntade utdelningsmässiga succéår, och hur pensionsfonden utvecklats betydligt bättre än index, stavas naturligtvis U-S-D och hur detta förhåller sig relativt S-E-K. Kvoten USD/SEK är utvecklingsmässigt +31,31% om vi backar 1 år tillbaka i tiden och befinner sig i stigande ATH territorium.

Min sedan lång tid tillbaka 45%iga exponering mot USD, i kombination med goda kvartalsmässiga höjningar under året för flertalet individuella innehav i USD, ger en stark synergism när utdelningarna skramlar in på kontot i form av svenska kronor (SEK),

En utveckling som inte består för alltid utan tvärtom, troligtvis redan under nästa år, kommer att ge motsvarande negativa framtida resultatpåverkan. Vilket är en av anledningarna till att jag strukturellt i pensionsfonden försökt satsa på inhemskt sedan över 2 kvartal.
  


USD/SEK under det senaste året är 31,31%



DIVERSE


Rehabiliteringen nere på Cirkusen pågår sedan 3 veckor tillbaka. Jag är numera sjukskriven 75% och arbetar alltså 10 timmar per vecka. Det fungerar ganska bra. Mina arbetsuppgifter är avgränsade i omfattning och tid. 

Det största "problemet" är väl att personer kommer, som de alltid har gjort, och vill ha uppgifter utförda "vid sidan om". Men jag hänvisar vidare till aktuell rehabiliteringsplan och att eventuella input i denna får avgöras av min arbetsledning. Även jag har ju en chef 👀 någonstans i bakgrunden som bör få sin chans att leda och fördela arbetet.

Finns det bara 10 tillgängliga arbetstimmar på Cirkusen under veckan så går det inte att både sitta i biljettluckan, mata valrossarna, städa efter dromedarerna och hjälpa deprimerade clowner att lägga på sminket.



Rehab pågår nere på Cirkusen


Har haft en del problematik med mitt blodtryck, vilket redogjorts för tidigare, som plötsligt legat mot det höga hållet. Detta tyckte inte min hjärtläkare om och satte in nya mediciner samt höjde doseringen av redan befintlig.

Jag skaffade på uppmaning en blodtrycksmätare för hemmabruk och har därefter morgon och kväll följt utvecklingen. Naturligtvis dokumenterat i ett diagram 👀.

I dagsläget är jag snarast mot det låga hållet vilket överensstämmer väl med symptom som yrsel, vinglighet och i extremfallet illamående. Med dessa för berusning karakteristiska symptom avstår jag alkohol 👀 och intagandet under perioden juni-oktober består hittills av 1 st starköl en stekhet dag i juli månad. Herregud, med tanke på hur varm sommaren 2022 var, så mycket pengar som sparats under denna vita period.



Blodtryck Northernlightsinvestment under ca 2 månader


Under den gångna veckan genomfördes dubbla tester av hjärtats funktion och en stor mängd somatiska analyser vilka utmynnade i delvis tvetydiga slutsatser men trots allt i stort sett positivt utfall.

  • Hjärtsvikten har förbättrats sedan senast men kvarstår trots allt. Pumpkapaciteten är dock i princip inom normalintervallet.
  • Svettigt arbetsprov utfördes till slutpuls om 145 bpm (190 W) med systoliskt tryck vid 180 och alltså önskvärd tryckökning i samband med ansträngning. Inga tecken (EKG) på syrebrist i hjärtmuskulaturen under provet.
  • Smärta kring bröstet är troligtvis muskulärt kring operationsområdet samt från det ännu inte helt normaliserade ärret.
  • Blodfetter och infektionsvärden är låga. Totalkolesterol rejält utanför intervallet men i underkant vilket sågs som positivt. Specialisten sa att om alla i befolkningen hade dessa värden skulle hen och de övriga i byggnaden vara arbetslösa.
  • Viktminskning om 6 kg (116 => 110). Det är alla promenader troligtvis.

Fick ett mail om att jag inte är så frekvent på bloggen och om detta kanske beror på att börsen går ner. Så är det inte för mig personligen men även jag tror att det kan vara aktuellt för den stora massan. Det är det vanliga mönstret avseende avsvalnande intresse för börsen i baisse och stegrande dito i hausse. Egentligen borde det vara tvärtom.

Själv tillbringar jag en del tid på Twitter där det tar 10 sekunder att skriva ett "inlägg" och responsen och kontakten med medmänniskorna är mer direkt. Vilket kan vara både positivt och negativt 👀 men går att justera ganska bra själv.



Northernlightsinvestment finns även på Twitter


Energikrisen har inletts och kommer, enligt de flesta bedömare, att tillta kraftigt när vi går in i vinterperioden. Vi gör vad som går och ännu är ingen värme påslagen i stugan vid havet utan värmen regleras med hjälp av braskaminen.

Jag följer via min elleverantör Vattenfall utvecklingen per dag och månad. Ökningen för juni och augusti består i ökad användning av AC på grund av inomhusklimatet. Har unnat mig det nu under min sjukdom då jag inte klarar av att sova vid 27 grader i sovrummet. Har stora och många fönster i söderläge vilket leder till hög solinstrålning.



Följer energiförbrukningen via Vattenfall


När man mot veckoslutet kommer ut till stugan kan det vara +12 grader i sovrummet men en brasa i kaminen åtgärdar snabbt den saken. Ibland i överkant då det blir +22 i sovrummet och vi mot kvällen får öppna fönstret och släppa in den 5 gradiga uteluften. Jag sover helst i ett svalt rum med temperatur kring 18 grader.



Contura 556 värmer snabbt upp stugan


Det är inte bara i kaminen som det glöder. Även träden har fattat eld och brinner i underbara höstfärger. Bilden är dock några veckor gammal och elden har nu fallit till marken.



Rönnarna i trädgården har fattat eld



Tranorna ropar ödsligt och flyger över stugan


Vi ägnar oss åt blandat höststök här uppe i Norrland. Solen tittar fram ibland, då gäller det att passa på med en kaffekopp bland fallande löv. Vintern kommer obönhörligt allt närmare.



Solen värmer fortfarande


Vi (sambon) har rensat lite nere i backen och bakom huset, snyggat upp lite. Tar hand om gamla grenar som ligger kvar från tidigare fällda träd. Jag eldar riset som blir över. Finns ingen anledning, när man bor så avskilt som jag, att lasta det på släp och köra till kommunens sopanläggning.

Här kan man stå i några timmar med elden och havsutsikten som kompis, mata på mer brännbart från rishögen, se ut över havet. Begrunda livets vindlingar och krumbukter. Att det sällan blir som man tänkt sig och är det då måhända ens någon idé att tänka sig något.



FIRE walk with me


Efteråt luktar man som en böckling och då är det lite gott att fortsätta på inslagen väg. Raskt uppnås konsensus om grillat till middag, frysen vittjas och marinad blandas. Det är den 8e oktober och det kan vara den sista gången. 



En raskt beslutad och hoprafsad grillkväll i Norrland 



Någon timma senare ligger det på grillen


Medans den döda grisen tillagas tänds bastun. När temperaturen når upp till 30 grader klär jag av mig naken och sträcker ut mig på den översta laven i bastun som jag byggt med mina egna händer. Där ligger jag i 40 minuter med intet annat ljud än vinden där utanför, eldens sprakande och vinandet från vattnet som sakta värms till kokpunkten. Dåsar bort i värmen, kroppen slappnar av.

Jag är 6 år och det vill jag inte minnas, 16 år och kysser en i ruset hastigt funnen flicka en kall Valborgsmässoafton nere vid Luleälven, 26 år och pluggar till tentan i Laplacetransformation, 36 år och har lämnat södra Sverige bakom mig för alltid, 46 år och lever ett annat bättre liv, 56 år och dör nästan.

Bortom det ser jag inte.
  


Tanken flyger i en bastu i Norrland


På kvällen slänger jag ihop en efterrätt. Enkelt, bara blåbär under ett krispigt täcke av havregryn, smör, mjöl, socker, vaniljsocker och lite bakpulver så att det puffar upp inne i ugnen. Blåbär täckt med drömdeg. Smulpaj även kallat. Vaniljglass till det.

Dagen efter blev det da capo men med vaniljsås istället för glass. Lite för mycket vaniljsås råkade det bli 👀 så överskottet fick användas till något jag inte ätit på flera år. Sambon är misstänksam och påstår att det var planerat.



Blåbärspaj är gott men inte så nyttigt


Min mormor, född 1900 blankt, gjorde alltid så goda och frasiga vaniljsmakande våfflor till alla oss barn i början på 1970-talet. Senare lärde jag mig att knepet bland annat var att blanda vaniljsås, eller marsánkräm, i smeten.



Frasvåfflor med socker och glass till söndagslunchen



Grillresterna fick senare i veckan bli Bondomelett


I höststädningen kring gården ingår att jag har instruerat sambon i användande av tigersåg. Lite småskrot som ska kapas upp till bastuved. Det var första gången hon körde tigersåg och hennes första respons efter genomgången var "nu är det bäst jag går å kissar innan jag börjar" följt av, när hon väl var igång, konstaterandet att "hörlurarna vibrerar ju ut ur öronen hela tiden". Ständigt denna ljudbok i öronen.



Ved till bastun prydligt upplagd


Frosten har anlänt till norrlandskusten. Det är hög tid att börja avveckla sommarens blommor eller som den gamla dikten säger (fritt ur minnet):


"Sommarens blommor,
böjer sina huvud.
Avsked stundar."


Flitiga Lisa är särdeles skör och blev den första att stryka med. Lobeliorna är tåligare och står upprätt ännu ett tag.



Flitiga Lisa har halat flaggan



Pelargoner intagna och nerklippta


Årets Dahlialökar är upptagna och förbereds för vinterförvaring. Slås in i tidningspapper och vinterförvaras i tvättstugan. Där är det svalt hela vintern. Det blev ingenting av förra årets uppgrävda lökar när de återplanterades i våras. Förra årets var skrumpna och hoptorkade.

I år är lökarna både hårda som färskpotatisar och ser ut som det också. Vi gör ett nytt försök och hoppas på det bästa. Inte så lätt att lyckas när man gör någonting första gången.



Om våren väcks de till liv !??



Lobeliorna på bastualtanen lever ännu



Sköt om Er i höstmörkret Kamrater !! // Northernlightsinvestment

12 kommentarer:

  1. Jag gillar kontinuitet och försöker upprätthålla en viss aktiehandel såväl som bloggande alldeles oavsett hur mycket börsens humör svänger. Själva handeln är i mitt fall roligare än själva bloggandet men det är bra att skriva ned sina värdepappersaffärer varje vecka så att man ger sig själv tillfället att i huvudet gå igenom och motivera dem igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kontinuitet är min grej oxå, tills den tar slut av ngn anledning. Så har det varit för mig genom livet. Det var lite därför jag började blogga, för att skapa kontinuitet i investeringar/ekonomi. Periodvis har jag skrivit "dagbok" genom livet, och då fick det bli lite sånt oxå. "Dagbok och memoarer i symbios" tror jag det står i bloggbeskrivningen.

      Träning i gym har alltid varit närvarande i mitt liv. Man kan göra det själv vid i princip valfri tidpunkt. Passar min sociala läggning bra. Men har även pysslat med fotboll, handboll, volleyboll, basket, bowling, pingis, badminton, tennis, innebandy. Löpning naturligtvis även det, för 15 år sedan var en 10km runda inte helt ovanligt.

      Gemensam nämnare i mkt ovan är Boll.

      Radera
  2. Å, bowling höll jag också på med, i 10 år med ligaspel o tävlingar! Sedan ledsnade jag och slutade tvärt. Apropå vaniljsås/marsankräm så har min dotter lärt sig ett recept på hallongrottor där det ingår marsankrämpulver, det blir jättegott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bowling var ganska stort i Luleå/Boden när jag var ung. Vi spelade varenda dag i Bowlinghallen som låg i samma byggnad som Badhuset i Luleå. Ofta blev det pingis efteråt. Ibland blir man så där tvärless, vad det än handlar om.

      Bakade väldigt mkt småkakor och bullar förr i tiden, för 30 år sedan. Vaniljkräm brukade jag göra och bre ut över bulldegen tillsammans med rivet apelsinskal. Blev kanongoda fyllda bullar !!

      Radera
  3. Känns tryggt att du har diagram för allt väsentligt här i livet!
    Älskar att elda, det är meditativt. Samma sak med att sitta och titta på småfåglarna. Snart dags att börja mata igen, talgoxarna och rödhaken är här och ifrågasätter servicen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sambon skrattade när hon läste din kommentar om diagram för allt väsentligt i livet :) Tycker oxå om att elda och sitta å passa elden. En favoritsysselsättning. Dags för småfåglar här uppe oxå, har inte matat dem så många år. Nackdelen är att det samlas en del möss i anslutning till fågelmatningen. De skräpar ner och har lite dåligt bordsskick de där pippisarna...

      Radera
  4. Tack för trevlig läsning. Ett mastodoninlägg! Det där med kontinuitet eller frekvens i inläggen handlar väl om att man naturligtvis inte alltid gör lika mycket arbete i jobb#2. För egen del är det en betydligt lugnare fas (skönt med lite lugn någonstans) som pågår och jag bokför mest utdelningar nuförtiden samt då och då stäms depåvärdet av.
    Contura 556, ja den stod på min lista, nu har ingen eldstad satts in och jag vet inte längre om det kommer att ske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samlar på mig foton och vardagliga upplevelser under veckorna som går. Jag tycker om vardag mer än fest och det är ju en kombinerad ekonomiblogg och dagbok och memoarer. Då blir det långa inlägg ibland.

      Contura 556 kom in i mitt liv för några år sedan. Tidigare hade jag en 25 år gammal Jötul 3 gjutjärnskamin. Den här nya är snyggare med stora glasytor men ger ändå mycket bra värme. Bra ur energisynpunkt.

      Radera
  5. Kan inte göra annat än att tänka på en viss tidskrift varje månad detta inlägg kommer...Och det är säkert meningen.

    Maffigt inlägg där jag är mest intresserad av Cirkusen. Bra du håller emot om när någon vill sticka till dig en extra uppgift.

    Blodtrycksmätare funderar jag också på då jag har väl högt blodtryck och de vid min förra operation (krossad skål för axelkulan) var lite oroliga för sövning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har haft en sån där mätare en längre tid, ett arvegods. Men så slutade den fungera och då var jag utan. Den nuvarande köpte jag på anmodan av min hjärtläkare- Kör mätning morgon/kväll nu, det tar inte länge varje gång kanske 1,5 minuter. Bra att hålla koll när man är i min situation.

      Cirkusen smygs in successivt och min tanke är att det inte ska vara lika kaosartat som tidigare. Det blir nog svårt. Egentligen är den främsta anledningen för mig personligen att "testa mig själv" under kontrollerade former och samtidigt ge Cirkusen tid att adaptera till en ny situation avseende mig. Men jag tror inte på någon förmåga avseende adaption utan på lite längre sikt blir det troligtvis att jag lämnar det bakom mig.

      Radera
  6. Hej.
    Fina siffror på totalen! Japp man får se det i det stora och långa perspektivet, vet i fan hur jag hade pallat annars :-)
    JA, nu känner man igen NLI! Känns som att du är på banan igen med feta och välskrivna inlägg. Ja grilla o elda är livet. Förra helgen åkte vi upp till stugan i skymningen och gjorde upp en eld vid ett stockvindskydd jag byggt. Där satt vi i mörkret och såg månen gå upp grillade korv och njöt av tystnad och mörker.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att jag är lite mindre friluftskille än vad du är :) Men eld på tomten eller vid ngt vindskydd i skogen med kokkaffe och korvgrillning är trevligt. Sedan sover jag helst i min egen säng :) Det är blogg, dagbok och memoarer parallellt. Så vissa inlägg blir så här. Dokumenterar mitt liv.

      Radera