lördag 7 november 2020

Last BBQ

Mörkret är över oss här i Ultima Thule. Solen sjunker under horisonten kring 14.30 !! Jag väljer som vanligt att leva i förnekelse, förstår inte varför det är mitt ständigt återkommande default. 

Så efter en dag av vedklyvning (traditionsenligt varje lördag nuförtiden inför Vinterns ankomst), uppregling av ny innervägg i vedbodan och lite fyrhjulingskörning längs leriga skogsvägar blev det till att tända grillen.

Jag är alltså en extrem grillfantast. Vi snackar typ 50 ggr per år med umamifylld cancerskorpa på tallriken. Lite som Fredde i Solsidan, men i total avsaknad av prylbögeriet. Min tidiga kockbakgrund och långvariga tillhörighet i Munskänkarna gör att jag har ett större fokus på kompositionen av själva Måltiden.

Någon gång har jag överraskat gästerna med att grilla Oxfilén (alternativt Entrecoten) på självaste Nyårsafton. Bara skotta upp ett hål i den meterhöga snön och tända på. Grillen alltså.

Ikväll blev det dock opretentiöst med utskuren kotlettrad och chorizo. Potatisgratäng till det, och naturligtvis ett glas Shiraz. Min röda favoritdruva. Dito vita är naturligtvis Gewurztraminer. Definitivt då med ursprung Alsace. Återstår ännu på min lista att cykla längs Route du Vins Alsace. 

Bra att det fortfarande finns några småsaker att bocka av på listan.

Det Magiska ikväll var snarare omgivningen i grillsituationen. Nästan becksvart mörker. Havets vågor som sköljde in mot Piren i taktfast tempo. Horisonten som gick från rosa till orange till turkost till ljusblått till marinblått till en kompakt svärta svävande rakt ovanför mig där tusentals avlägsna Solar blinkade sitt redan mångtusenårigt gamla sken till mig. 

Ett ljus som föddes och inledde sin långa resa långt före Pyramiderna byggdes.

Karlavagnen hänger på sin vanliga plats ovanför den lilla Stugan, Alltid där. Min trygghet i livet när jag går ut på tomten och deponerar restprodukter*. Nu är det bara det grönskimrande böljande Northern Lights som fattas för att paletten ska vara komplett. Long time no see.

Jag själv på bastualtanen (väl påpälsad vid dessa +3 grader i kamouflagejacka och vintermössa) med en grillöl (Norrlands Djup) i den handskförsedda handen. Som så ofta Dire Straits och Totta Näslund på stereon. Jag citerar:

 • "There´s so many different Worlds, so many different Suns. We have just one World, but we live in different ones".
 • "Livet kan man inte ha på Banken"
 • "If the River was Whisky, I was a diving Duck"
Hoppas Ni känner igen någon av dessa slagdängor. Musik på riktigt. Inget massproducerat krafs.

* En av de viktigaste anledningarna till att överhuvudtaget äga en avskild liten stuga vid Havet är just att kunna gå ut och slå en drill var som helst på tomten utan grannsamverkan.

73 de Northernlightsinvestment

  

  

2 kommentarer:

 1. Låter riktigt härligt! Jag lyckades också få i mig lite Shiraz igår kväll, Kings Parrot blev det denna gång. Någon Norrlands djup kunde det inte bli dock. Med en halv panna rött plus några Chimay innanför västen så hade nog den puttat mig över kanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha !! Nä, i vår ålder har vi lärt oss att inte överdriva.

   Radera