torsdag 19 december 2019

INKÖP nytt innehav

Jag ramlar på med sporadiska inköp i både befintliga och tidigare helt oprövade kort. Det är ju det som är andemeningen med denna ekonomiblogg; att tvinga mig själv att göra det som jag igår sa att jag faktiskt tänkte göra imorgon. Till exempel i enlighet med tidigare inlägg "SERVETTSKISS för Q1 2020". Skapa lite investeringsdisciplin, sluta vagga omkring likt en värpsjuk höna.

Men det känns lite läbbigt. Som en vandring på nattgammal is. Jag har stor respekt för den stokastiska oförutsägbara isbildningsprocessen som uppstår vid en ATH-eufori. I dagsläget förefaller det som att ungefär vartannat inlägg som man läser på andra ekonomibloggar runt om i bloggosfären handlar om att portföljer uppnår nya ATH i omfattningar från hundratusentals till tiotals miljoner SEK. Det är ofta då, när alla utbryter i ett unisont "Halleluja !!", som fekalierna träffar den berömda fläkten.

Så med nervöst flackande blick har jag under veckan investerat i ännu ett nytt innehav:
  • Unilever PLC
Den var ju ner typ 10% på kort tid. Vanligtvis fyller jag nästan alltid på i mina befintliga innehav vid en nedrekyl på 5%, och absolut definitivt vid en nedrekyl på 8-12%. Det gör jag eftersom jag har en långsiktig förtröstan i alla mina innehav. På 5-10 års sikt hinner det svänga upp och ner många gånger. Troligtvis i varenda innehav.

Ett problem är bara att vi människor inte är programmerade (den där urtidsmänniskan som finns i oss alla och levde för 30 000 år sedan) för ett långsiktigt tänkande kring vad som ska hända under en 10 årig tidshorisont. Vi kan naturligtvis inbilla oss att vi är det, med tanke på moderna företeelser somstudielån och amorteringar på huslånet. Fenomen som säkert funnits i många tiotals år nu (alla gånger 50-100 år). Men i ett evolutionärt perspektiv om tiotusentals år har 50-100 år inte gjort ett dyft med våra psyken som vi ärvde från de där grabbarna och tjejerna som ristade in grottbjörnar och sabeltandade tigrar i någon grotta nere i södra Frankrike.

Vi måste helt enkelt tvinga oss själva att tänka långsiktigt om man väljer att gå i den riktning som vägskylten FIRE via utdelningsinvestering pekar ut. Långsiktigt på riktigt alltså. Inte på något Facebook-gilla-markeringsmässigt sätt.

73 de Northernlightsinvestment  

2 kommentarer:

  1. Instämmer med alla ATH-rapporter att det väl nu "korrigeringen" nalkas. Tror inte man ska glädjas för mycket åt värdet, då vinsten inte är realiserad. Väljer man ändå, dumt nog att plocka ut allt i pengar, ja då har man inflationen som fiende.

    Enig med det mesta men tror amorteringar och lån har funnits så länge människan gått upprätt. "Du får mitt spjut om jag får halva din jaktfångst närmaste 10 åren. "

    SvaraRadera
  2. Spännande med Unilever och kul med nytt inköp! Det har verkligen varit mungiporna uppåt på börsen nu under de senaste månaderna. Det ska bli mycket intressant att se hur börsutvecklingen blir under 2020 :) Jag följer upp min portfölj löpande och gläds åt uppgångarna på börsen men är också ödmjuk inför det faktum att det kan vända väldigt snabbt åt andra hållet. Fördelen med en större sättning är i alla fall att man får mer "aktier för pengarna" :)

    SvaraRadera