Det är ett bra sätt att minska sina utgifter, och därmed möjliggöra att öka sina investeringar, under den viktiga uppbyggnadsfasen av en portfölj (eller pensionsfond som jag väljer att kalla det) med aktier, fonder och ETFer som i framtiden kan leda till ökad frihet i vardagen, en guldkant i pensionärstillvaron eller till och med total ekonomisk självförsörjning och kanske en tidigarelagd exit från arbetslivet.
Speciellt om en sketen simpel lunchbuffé med några rivna morötter och strimlad vitkål som side-kick kostar 125 Kr eller ännu mer när du häpen blippar ditt kort, ibland undrar jag hur entreprenörer kan sova gott om natten med tanke på prissättningen. Eller så är de verkligen så pass "hårt drabbade" av ökade kostnader att en skiva biff med pommes och bea till middag måste kosta 300 Kr.
Efter några år av återkommande vardagsmatlagning här på bloggen kände jag väl att det började upprepa sig en del. Även med ganska stor variation och fantasi så är trots allt kostcirkeln begränsad och man kommer tillbaka till origo. Så jag samlade i mars 2023 hela rasket i det grandiosa inlägget Billig hemlagad mat och la ner det återkommande stickspåret "Laga Mat & Baka" helt och hållet.
Naturligtvis fortsätter jag att laga mat, och baka. I vårt hushåll om 2 personer står jag för 90% av inköpen, 100% av tillagningen och dessutom 100% av disktjänsten. Det är ett tufft jobb att vara en modern man år 2025 👀, men jag klagar aldrig. Förr när jag gick till en Cirkus varenda vardag, och ibland även på helgerna, så var den tillgängliga tiden betydligt mindre.
En god vän, där fantasin ibland tryter och urvalet av tillgängliga råvaror är "begränsat", har bett mig att fortsätta fotografera det jag lagar och skicka bild så att fantasin kan triggas. En dag fick jag höra att "du har ju inget "recept" på fiskgratäng i det stora matinlägget", vilket visade sig stämma. Av olika anledningar har jag ofta valt mer tillrättalagda alternativ än fisk ur kostcirkeln. Men under senare år har det blivit ändring på det och nuförtiden blir det ofta fisk flera gånger i veckan.
Ganska ofta kan man hitta erbjudanden på 2 paket vardagsfisk av typen Alaska Pollock (alltså 800g) för 50 Kr, vilket innebär 62,50 Kr/Kg. Det tycker jag är ett väldigt bra pris för en schysst användbar råvara som är både fettsnål och proteinrik.
I handeln förekommer den både i form av styckfrysta filéer och fryst i block. Jag har hittat nedanstående styckfrysta variant på både Willys och Coop för 25-30 Kr för ett paket á 400g.
ICA har en blockfryst variant i sitt Basic sortiment, senast nu i veckan såldes den för just 62,5 Kr/Kg (2 paket för 50 Kr). Bilden på paketet indikerar att det är skurna bitar i kubformat. Men det stämmer inte, tinar man paketen så går det bra att få loss 4 stycken individuella filéer.
Egentligen är ICA inte någon av mina favoritbutiker, långt ifrån, de är ofta dyrast på det mesta utan att synbarligen skämmas det minsta. Men just det här är en produkt jag gillar.
Det var faktiskt ICA´s variant jag använde nu senast (2025-11-18) när jag körde ihop en laddning Fiskgratäng som räcker till några luncher eller middagar under veckan. Väldigt smidigt med färdiglagad mat när man kommer hem från arbete eller ett besök på gymmet.
Fiskgratäng med rotfrukter och svamp och Potatismos (8 portioner)
- Tina filéerna, antingen några timmar på diskbänken medans du är iväg på andra aktiviteter eller i kylskåpet under dagen då du är på jobbet eller i mikrovågsugn på upptiningsläge. Jag körde mikro den här gången eftersom jag var lite sent ute och skulle iväg på äventyr.
- Medans fisken tinade i mikron (ca 20 minuter) gjorde jag gratängsåsen. Lite olja i wokpannan, fräs hackad lök och champinjoner några minuter. Hiva i en blandad påse rivna morötter och palsternacka (jag tinade dessa tillsammans med fisken några minuter) och låt även dessa svettas några minuter. På hösten, när skördesäsongen är högaktuell, köper jag billiga rotfrukter som förvälls och fryses in i påse för vidare användning under året. Så det finns nästan alltid tillgängligt.
Förbereder rotfrukter till frysen
- Skvätt i en 7-8 dl lättmjölk. Krydda upp med citronpeppar, salt, chili, vitlökspulver och smaksätt med 1,5 buljongtärning (fisk eller grönsak), vitvinsfond, BBQ sweet honey och sweet chili sauce. Gör en toppredning (2 dl mjölk och några msk mjöl) och häll ner i wokpannan under kontinuerlig omrörning. Du kan även reda av efter egen personlig preferens. Låt puttra 2-3 minuter, hacka i dill (eller använd fryst färdighackad, jag körde båda varianterna denna gång) och rör om så det blandas, gratängsåsen är klar. Tilläggas kan att jag brukar göra "såsen" ganska tjock vid fisk eftersom det släpper en del vätska. Mer en gratängstuvning än gratängsås.
- Smörj en ugnsform med en liten skvätt olja. Pilla isär fiskfiléerna från blocket och placera i formen, krydda över med lite citronpeppar. Häll över gratängsåsen och placera i mitten av ugn ca 225 grader i 15 minuter.
- Efter dessa 15 minuter dra på högsta värme (typ 275 grader alltså) + grill i din ugn och låt fiskgratängen gå ca 5 minuter ytterligare så att det blir lite attraktiv färg på ovansidan.
- Om man vill kan man köra över några dl riven ost på toppen innan ugnssejouren, då blir det lite mer umami på toppen och lättare att få fin färg. Ibland gör jag det, dock inte den här gången. Jag hade några rivna ostkanter i frysen men de sparas till nästa gång det blir pizza. För pizza är en maträtt där ost inte är att betrakta som tillval 👀.
Vad äter man då till fiskgratäng. Här är nog mina favoriter Potatis eller Ris, men det funkar även med andra varianter av Kolhydrater. Just den här gången blev det Potatismos. Där har vi en maträtt som är busenkel och vars namn egentligen i sig själv beskriver hur framställandet går till.
- Skala potatisarna (ca 1,4 Kg) och dela i mindre bitar så blir fortsättningen enklare och tillagningstiden kortare. Koka i saltat vatten ca 18-20 minuter.
- Plocka fram din gamla elvisp och tryck varsamt sönder potatisarna i kastrullen (OBS använd alltså en oöm kastrull och inte en teflonvariant). Tillsätt en skvätt mjölk, en dutt smör, salt och peppar och andra önskvärda kryddor. Ibland använder jag själv ca 1/2 paket färskost av typ vitlök/örter, det tycker jag blir gott.
- Kör din gamla elvisp lite lugnt och fint (så det inte skvätter potatisbitar över hela köket) tills lämplig konsistens uppnås. Jag tycker det är helt OK om det är kvar lite små potatisbitar i moset, det är ju trots allt hemlagat och det ska naturligtvis märkas.
- Är man en stressad husfru som har kämpat sig igenom en hel fiskgratäng tycker jag det är OK även med pulvermos om barnen är hungriga och otåliga. Jag har aldrig varit en dömande människa 👀.
Nu lackar det inom kort (tiden bara flyger fram) mot Jul och då kan man ibland få någon variant av ansjovis eller ansjoviskryddad sillfilé över i kylen. I kombination med erbjudanden om färdiglagad potatisgratäng (sälj ibland för 20 Kr för 800g) brukar jag då fuska till det med en Fuskjansson.
I mitt fall inte bara under Julperioden, eftersom sillsmacka med ägg och kaviar är en personlig favorit till frukost lite när som helst på året. Fuskjansson är så enkelt att göra så jag nästan rodnar, och mina äldre kvinnliga nu utdöda släktingar vänder sig troligtvis i sina gravar. Inte minst eftersom potatisen är skivad och inte skuren i stavar.
Har man mycket överbliven Gravlax i kylen (inträffar sällan i vårt hushåll eftersom det är sambons favoritpålägg) så kan man istället använda det och göra en smarrig Laxlåda. På samma sätt som enligt nedanstående beskrivning, med tillägget Dill.
Fuskjansson (4-5 portioner)
- Hacka/strimla någon lökvariant, den här gången körde jag på en gul lök och en snutt purjolök. Fräs din valda lökkombination i lite olja några minuter.
- Smörj en ugnsform, klipp upp ena änden av den färdiga potatisgratängen och tryck ut ungefär halva i botten på ugnsformen.
- Strimla upp sisådär 10-12 ansjoviskryddade sillfiléer och strössla över potatisen, gör detsamma med den frästa löken. Pudra över lite svartpeppar och skopa över några matskedar av sillspadet.
- Tryck ut resten av potatisgratängen i formen och blanda runt lite försiktigt med en ordinär gaffel.
- Strössla över ett tunt lager ströbröd.
- Hoppla in i ca 225 graders ugn, mitt i ugnen, i storleksordningen 18 minuter. Om det behövs avsluta med några minuter på full sprutt grilläge så det blir färg på toppen.
- För mig sker en klassisk servering med ägghalvor som tillbehör, å varför inte inlagda rödbetor 👀 å en råkostsallad. Men allt det där är högst personligt.
Hur stor andel av din dagliga kosthållning är
hemlagad av dig själv i ditt egna kök ??
//Northernlightsinvestment
Man blir hungrig av att läsa din blogg.
SvaraRaderaHade tänkt skriva en lång kommentar men känner att jag måste inspektera vad jag har i kylskåpet. :-)
Haha....vad blev det då ?
RaderaMatlagning är ett stort intresse för mig, både till vardag (ca 99%) och fest (1%). Började redan i unga år då jag hängde med morsan i köket och stekte lördagskycklingen eller rostbiffen.
Uppskattar att 50% är hemlagat. Brukar öppna kylskåpet och fota så får AI ge matförslag de lite latare dagarna. Vill ha sting i maten och det blir mkt asiatiskt. En oärlig Jansson lockar när julen är runt hörnet. Tack för tipsen!
SvaraRaderaDu är ju avancerad med AI !! Nästa steg får bli ett sånt där kylskåp som själv inventerar sitt innehåll, föreslår kompletteringsinköp och skickar recept till dig. Finns säkert redan, annars kommer det nog inom kort.
RaderaJag är oxå influerad av Asien, Frankrike, Italien och Norrland i någon märklig kombination. Jag reste ju runt i Asien i mitten på 90-talet och street fooden var enkel och spännande.
Tack själv myntaren !! En gång i tiden var din blogg (du var väl utpräglad utdelningsinvesterare) en av mina inspirationskällor till att dra igång min egen självförsörjande investeringsresa.
Sedan det blev arbetsbefriat har andelen hemlagat ökat oerhört. Köper aldrig 1-portionare längre. Kålpuddning (höstens favorit), kokar ärtsoppa, bakar bröd, gör hempizza är exempel från grunden. Ganska mycket halvfabrikat såsom tikka massala-burk går ner också.
SvaraRaderaDet är märkligt det där, hur mycket mer energi man kan få till sånt man länge önskat göra bara man inte längre behöver gå till ett arbetsliv.
RaderaHar med stort intresse läst på din blogg om alla dina nya aktiviteter (där släpar jag efter en del ffa med att komma igång med renoveringar på mina fastigheter) och jag delar din upptäckt att det till en början blev nedprioritering av resandet. Men det kommer väl.
Du får experimentera med egen Tikka Masala. Jag googlar och finner:
"De grundläggande ingredienserna i en klassisk tikka masala inkluderar vanligtvis kyckling (eller annat protein), yoghurt, krossade tomater, lök, vitlök, ingefära och en specifik kryddblandning"
Och för kryddorna:
"Garam masala: En komplex blandning som ofta innehåller korianderfrön, spiskummin, kardemumma, svartpeppar, kanel och nejlikor.
Gurkmeja: Ger färg och smak.
Korianderfrön (malda): En viktig del av kryddbasen.
Spiskummin (malen eller frön): Bidrar med en distinkt, varm smak.
Chilipulver (eller färsk chili): För att ge hetta.
Salt: För smaksättning.
Bockhornsklöver: Används ibland för en djupare smak."
Det låter ungefär som något jag lagar ibland......
Jag gillar verkligen kycklingfilé så kanske ngt att sätta tänderna i (!) att göra tikka-masala, curry, butter chicken etc själv. Sötsur sås har jag gjort för länge sedan. För att det ska vara värt vill jag göra mycket och frysa ner utan kyckling.
RaderaPS Jag behöver mer frysutrymme...
Exakt...det är det jag menar. Du kan ju (pss som du kokar sylt och konserverar i burk....en del fryser in) göra egen "grytbas" till många olika rätter med rotfrukter, lök, svamp, broccoli etc. Så går det jättefort att woka ihop någon variant av protein och blanda i en bas...och kokosmjölk, matlagningsgrädde etc om du vill ha en krämig variant.'
RaderaDet är så jag själv använder mina förvällda infrysta (i påsar) rotsaksblandningar. Men jag tycker inte (och önskar inte heller) att det behövs "tjänas" mer tid än så. Jag tycker det är kul och kreativt att laga mat, och eftersom jag har gjort det tusentals gånger nu så går det ändå väldigt snabbt.
Jag är egentligen inte så intresserad av matlagning, betydligt mer intresserad av att äta god mat. Sedan jag slutade arbeta har det dock blivit en hel del kökstjänst, inklusive regelbundet bakande. Eftersom frugan fortfarande jobbar så ligger i stort all matlagning på mig.
SvaraRaderaAtt googla upp ett recept och försöka få till något ätbart har en viss tillfredsställelse. I närtid har jag lyckats få till helt acceptabla varianter på hemgjord pasta, raggmunk, Wallenbergare, Biff Rydberg och Bookmaker toast. (Ja, jag var ung på 80-talet)
Just nu är jag på resa, så då får jag njuta av att gå ut och äta.
Matlagning är ett av mina främsta intressen, tack och lov både vardagsmat och till festligare tillfällen. Många tycker det är kul endast att laga mat vid fester av olika slag med väldigt exklusiva råvaror. Men jag gillar båda varianterna skarpt, och har lagat mat i snart 50 år. I slutet på 80-talet jobbade jag några år i kök innan jag fortsatte studera.
RaderaHoppas du har det bra på resan. Dit har jag inte tagit mig ännu i min FIRE-resa.
Äntligen fiskgratäng! Man kan ju tro att ni har 6 hemmavarande barn i ert hushåll när man ser matbilderna!! Eller att du brukar bjuda in någon hemlös från gatan :)
SvaraRaderaUtöver det stora matinlägget har jag "Vår kokbok" från kooperationen som mitt husorgan.
I det här hushållet lagas nästan all mat hemma både mat från grunden och ett och annat halvfabrikat i brist på ork och inspiration. Både ork och inspiration går som börskursen ungefär, vid nedgång tenderar det att bli korv, korv och korv, särskilt om sambon får tycka till. Å andra sidan går vi nästan aldrig ut och äter eftersom det är så långt till närmaste restaurang.
Jag skulle vilja ha både AI-kylskåp och robot-spis så att maten handlas hem och lagas av sig själv.
Gå på restaurang med en god vän är högtidsstund för mig, god mat (förhoppningsvis) även om det "bara" är buffé och ett trevligt sällskap, som jag inte träffat på ett tag och får höra senaste nytt från, ger plus på både det fysiska och mentala energikontot.
Har ännu inte bjudit in någon hemlös, däremot klär jag mig ungefär som en hemlös allt som oftast och misstas nog ibland för en luffare speciellt om jag glömt bort att raka mig på några dagar. Men det gör inte mig någonting, ibland väcker det snälla medmänniskors medmänsklighet å så blir man kanske bjuden på en kopp kaffe å en pepparkaka. Eller glögg...👀
RaderaSpecifikt korv blir det mest på sommaren, olika varianter med lite högre kötthalt. När grillen ändå tänds brukar jag kasta på några korvar oxå. Men idag är det 20 grader kallt och det drar snålt samtidigt, så pass att jag trodde näsan blev förfrusen på promenaden till och från gymmet. Så ingen korv idag, däremot stekte jag plättar till middag (är ensam hemma idag). Stekte några extra, så får det mest troligt bli vegetariska crepes om någon dag.
Det är lite så jag jobbar, det går på total automatik numera att planera framåt vad som ska hända om några dagar. Men bara avseende matlagning, all annan konsumtion är jag sämst i Världen på att komma till skott med. Alla har vi våra kors att bära, eller låt oss vara positiva och kalla det för utvecklingsområden.
Mat vill jag planera och laga själv, utan inblandning av AI, och min läggning är ju Eremit så Restaurang & Co blir det inte ofta.